Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

10 milliót adtak össze templomi ólomüvegekre

Földeák - Helyére került a földeáki templom utolsó, kilencedik színes ólomüveg táblája is, amely Szent Lőrincet ábrázolja. A díszes műalkotásokra 7 év alatt összesen több mint 10 millió forintot adományoztak a falubeliek, illetve az elszármazottak.
Immár a földeáki templom mindegyik ablaka színes ólomüveg: tegnap délután került a helyére az utolsó, Szent Lőrincet ábrázoló műalkotás. Katona Pál plébánostól megtudtuk, az első még 2002-ben született, és összesen 9-et készíttettek el a fiatal szegedi művésszel, Véha Tímeával.

A díszes üvegek közül 6 Katona Pál szavaival azt a boldogságot ábrázolja, amelyre Isten hívja az embereket: látható rajtuk, amint Szűz Máriának hírül viszi az angyal Jézust, amint a napkeleti bölcsek imádják Jézust, Jézus megkeresztelkedése, a halfogás csodája, majd Jézus keresztre feszítése és a Szentlélek eljövetele. A továbbiak magyar szenteket, Istvánt, Imrét és Lászlót ábrázolják, egy pedig Szent Lőrincet, aki a szegények istápolója volt.

Helyére kerül a Szent Lőrincet ábrázoló ólomüveg a földeáki templomban. Fotó: Tésik Attila
Helyére kerül a Szent Lőrincet ábrázoló ólomüveg a földeáki templomban. Fotó: Tésik Attila

Figyelemre méltó, hogy a színes ólomüvegtáblákat az egyházközség közadakozásból készíttette el. A páratlan szépségű, nagy méretű műremekekre 7 év alatt összesen több mint 10 millió forintot adományoztak a falubeliek, illetve az elszármazottak – a tegnap helyére került utolsó darabra például 1,2 milliót adtak össze.

Utcát Oltványi Pálnak

A földeáki egyházközség azt javasolta az önkormányzatnak, hogy nevezzenek el a faluban utcát Oltványi Lajos plébánosról. Templomot építtetett, iskola, óvoda és zárda építését kezdeményezte, maradandó teológiai, egyháztörténeti és tanügyi írásokat hagyott az utókorra. A javaslat szerint a plébániához közeli Béke vagy Gagarin utca viselhetné a nevét.

Olvasóink írták

 • 4. blablabla 2009. augusztus 19. 20:22
  „Igaz nornora, azért végig lehetne menni néhány utcán, és meg lehet nézni az utak állapotát.Pocsék. De az adót kegyetlenül behajtják rajtad, aztán meg...”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. augusztus 19. 17:58
  „Milyen igazad van Nornora!”
 • 2. Nornora 2009. augusztus 19. 13:30
  „Értelmesebb dologra is költhették volna...”
 • 1. latyi 2009. augusztus 19. 10:53
  „Na ne már!
  Mennyit adtak össze?
  Van itt lóvé!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénzből felújítják a kompot

Mindszent - 1,7 millió forintot nyert a komp felújítására benyújtott pályázaton a mindszenti… Tovább olvasom