Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

10 millióval tartoznak a víziközmű-társulásnak Mindszenten

Mindszent - Több mint 10 millió forinttal tartoznak a mindszentiek a helyi víziközmű-társulásnak. Hevesi István városatya szerint azért van ennyi kintlévőség, mert egyesek megtévesztették az embereket. Zsótér István polgármester viszont kommunikációs hibát, bizalmatlanságot emleget.
560-an tartoznak a víziközmű-társulatnak a 7500 lakosú Mindszenten. Az összesen 10 és fél millió forintos adósságot mihamarabb be kell szednie a társulásnak – állapította meg Hevesi István önkormányzati képviselő, a víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke. Hangsúlyozta: májusban 14 milliót kell fizetniük a Fundamentának, amellyel a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése kapcsán szerződtek. Ugyanakkor a nyertes 95 milliós pályázat önrészeként 16,8 millió forintot is ki kell gazdálkodniuk. A 30 millióból 20 és fél millió forint áll a társulás rendelkezésére.

– A helyiek 70 százaléka több mint 11 hónapja vállalja az anyagi felelősséget, rendesen fizeti a havi 2000 forintos költséget – mondta Hevesi. – Senki nem bújhat ki ez alól, hiszen a társulásnak minden háztartás után fizetnie kell. Független attól, hogy már csatornázott-e az ingatlan vagy sem. Tudomásul kell venni, hogy új szennyvíztisztító és -csatorna épül a településen – jegyezte meg Hevesi.

A képviselő szerint azért van ennyi kintlévőség, mert egyesek arra ösztönözték a mindszentieket, hogy ne fizessék a havidíjat. Szerinte megtévesztették őket, arra hivatkozva, hogy a társulás szabálytalanul működik. Hevesi elmondta: a város nem szeretné elbukni az állami támogatást, ezért kéri az adósokat, hogy rendezzék tartozásukat.

– Szó sincs megtévesztésről, a nem megfelelő kommunikáció, a bizalmatlanság vezethetett a tartozások felhalmozódásához – véli Zsótér István. – Meg kell győzni az embereket, hogy nem hiába fizetnek, s valóban lesz csatornázás – mondta a mindszenti polgármester. Egyébként szerinte vannak buktatói a csatornázásnak. Úgy véli: nem tisztázott, hogy miből finanszírozza a város a 700 milliós áfát. Továbbra sem ért egyet azzal, hogy azoknak is fizetniük kell, akiknél már van csatorna.

A polgármester a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

Zsótér István polgármester magánszemélyként próbapert indított a kényszertagság miatt. Nem érti a kettős mércét. Mint mondta: több olyan értesítést látott, amelynek címzettje szintén csatornázott ingatlan tulajdonosa, mégsem kell az új társulás tagjának lennie. Neki viszont igen. Keresetét első- és másodfokon is elutasította a bíróság. Zsótér István most a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Olvasóink írták

  • 2. egyszeregy 2009. március 19. 09:58
    „Az a helyzet, hogy sokakban nem a meggyőződés vagy annak hiánya a nemfizetés oka... Sok a teher, kicsi a pénztárca. Csak a városnak: kommunális adó, vízi közmű hozzájárulás, és ha vagy olyan "módos", hogy van egy öreg autód, akkor gépjárműadó. Mit szólnának, ha havonta benyújtanám a gumijavítás számláját az önkormányzathoz, mert a földes utcánkban - már amikor be lehet jönni a sártól - lépten-nyomon összeszedek néhány szöget, drótot csavart. Vagy levonnám a súlyadóból, hiszen ez az út is növeli a gépjármű amortizációt!?”
  • 1. csutka 2009. március 18. 20:08
    „Hevesi Úr nemgondolja,hogy sok családnak még ez is nehézséget okoz a havi 2000ft.
    Kisnyugdíjasnak gyermeket nevelőknek, munkanélkülinek.Könnyen beszél aki nem dadog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dűlőút közepére rakták a villanyoszlopot

Hódmezővásárhely - Vásárhely külterületén másfél-két méterre belóg a héjjahalmi dűlőútba a Démász egyik oszlopa, akadályozva a nagyobb mezőgazdasági gépek közlekedését. Tovább olvasom