Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

110 éves Endre Béla-portré

Hódmezővásárhely - Eddig ismeretlen Endre Béla-portré került a közelmúltban Vásárhelyre, amit a fiatal művészettörténész, Tóth Károly azonosított. A kép jelenleg a Nagybánya-tárlaton, azt követően pedig az Alföldi Galéria állandó kiállításán lesz látható.
A Szegeden született, de Vásárhelyen nevelkedett festőről, Endre Béláról (1870–1928) került elő a közelmúltban egy eddig ismeretlen portré, amelyet kortársa, a szintén vásárhelyi kötődésű Hegedűs László festett róla. Az 1899-ben Párizsban készített képet egy aukción Jurecskó László, a budapesti MissionArt Galéria vezetője és a fiatal vásárhelyi művészettörténész, Tóth Károly közösen vásárolta meg. Utóbbi kutatásai derítették ki, hogy a Férfi portré című festmény minden valószínűség szerint Endre Bélát ábrázolja.

– Tóth Károly munkáját segítette, hogy galériánk állandó kiállításának anyagában található egy kisméretű Hegedűs-kép, amely egy párizsi mulatóban az asztal mellett búslakodó, előrehajló Endre Bélát ábrázolja – mondta el Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. – A most megtalált, az előbbivel egy időszakra datálható alkotáson lévő férfi arcvonásai nagyon hasonlítanak az említett kép szereplőjére. Ez a festmény művészettörténeti szempontból nagyon fontos: túl azon, hogy újabb Endre Béla-portré bukkant fel, dokumentálja a vásárhelyi művészek párizsi jelenlétét.

A festményt a legendás nagybányai művésztelepről szóló kiállítás megnyitóján Jurecskó és Tóth hosszú távra letétbe helyezte a Tornyai-múzeumban, amit az érdeklődők pillanatnyilag a Nagybánya-tárlaton, annak zárását, július 12-ét követően pedig az Alföldi Galéria állandó kiállításán tekinthetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy társasház épül egyszerre Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Négy társasház jelenleg is épül, kettő tervei pedig már elkészültek Vásárhelyen.… Tovább olvasom