Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

110 ezer köbméter földgázt spórolnak meg

Hódmezővásárhely - Uniós támogatással bővítették a geotermális távhőszolgáltatást Hódmezővásárhelyen.
A 175 millió forintos beruházásnak köszönhetően négy közintézmény fűtése vált takarékosabbá - közölte Ádok János, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. igazgatósági elnöke.


A városi szennyvíztisztító melletti termálkút eddig egy kereskedelmi ingatlan és a hódtói hőközpont révén mintegy 1700 lakás fűtését biztosította. A termálvíz hőmérséklete azonban lehetőséget teremtett új fogyasztók bekapcsolására is, ezért a dr. Rapcsák András utca alatt mintegy három kilométernyi gerincvezetéket fektettek le, és átalakították a Cseresnyés Kollégium, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum fűtési rendszerét - mondta a szakember.

A fejlesztésnek köszönhetően a négy intézményben éves szinten 110 ezer köbméter földgáz spórolható meg - tudatta az igazgató.

A termálvíz hasznosítása több évtizedes múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen, az első termálkutat 1954-ben fúrták a városban. Az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. jelenleg tíz kutat üzemeltet, ebből három gyógyvízminősítéssel rendelkezik, kettő pedig visszasajtoló kút.

Ádok János elmondta, egy újabb, mintegy 640 millió forintos beruházással a geotermális fűtési rendszer további bővítését tervezik: a versenyuszoda öltözőit, oktatási intézményeket és a nyugdíjasok lakóparkját kapcsolnák be a hálózatba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csikk és szemét a Kőfal tövében

Évek óta törött padok, szemét és csikk fogadja az arrajárókat az Árpád utcai bérházsor mögötti közkertben. Tovább olvasom