Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

1153 munkahelyet támogatott Vásárhely

Hódmezővásárhely - 171 helyi vállalkozást támogatott az elmúlt években a munkahelyteremtésben vagy -megőrzésben a vásárhelyi önkormányzat. 660 új álláshely jött létre, és 493-at tartottak meg.
5 év alatt 1153 új állás létrejöttét, illetve megőrzését támogatta a vásárhelyi önkormányzat. 2007 óta lehet pályázni a vállalkozásoknak munkahelyteremtésre, 2008 óta pedig -megőrzésre is. Egy új dolgozó felvételéhez, illetve korábbi munkatárs megtartásához személyenként egyszeri 500 ezer forintot kap a cég az önkormányzattól.

Eddig 165 vállalkozás részesült munkahelyteremtő támogatásban, 660 új munkahely jött létre, emellett 6 vállalkozásnál 493 állást őriztek meg Vásárhelyen. A tavalyi mérleg: 8 cég 31,25 álláshelyének támogatása. A nyolcórás foglalkoztatásért járó félmillió forintos munkahelyteremtő forrás elnyeréséhez a cégnek vásárhelyi székhelyűnek kell lennie, legalább 3 évig meg kell tartania a megemelt statisztikai létszámot, illetve vállalnia kell, hogy 5 évig nem változtatja meg a székhelyét. A megtartó támogatás mértéke a pályázattól függ – elsősorban bajba jutott vállalkozások kaphatják, cserébe 1 évig meg kell őrizniük a létszámot, és itt is érvényes, hogy 5 évig nem változhat a székhely.

2010-ben arról is döntött a város közgyűlése, hogy a munkahelyteremtés és -megőrzés mellett 2011-től a vállalkozások működését is segíti az önkormányzat. Megszüntették azt az alanyi jogon járó lehetőséget, hogy kedvezményt kapjanak azok, akiknek az iparűzésiadó-alapja nem éri el a 2 és fél millió forintot. Cserébe egy új rendszert dolgoztak ki a kereskedelmi és iparkamara vásárhelyi szervezetével. A változtatással az iparűzési adóból leírható kedvezmény mértéke a költségek levonása után a nettó árbevétel 4 százaléka lehet. A város tavaly azon kisipari, illetve javító szolgáltatást végzők támogatását célozta meg, amelyek maximum 10 dolgozót foglalkoztatnak, iparűzésiadó-alapjuk 1–5 millió forint, illetve élelmiszer-, vegyes- és a műszaki kiskereskedéseket, ahol 3–8 munkatárs van, az iparűzésiadó-alap legfeljebb 6 millió forint. A szolgáltatóknak is jár kedvezmény – kivéve a biztosítási, pénzügyi területet –, nekik 1–3 dolgozót ír elő a helyi rendelet, az iparűzési adóalap pedig 2,5–6 millió forint. Erre a kedvezményre tavaly nem pályáztak. A 2012-es költségvetés elfogadása után derül ki: idén is igénybe lehet-e majd venni a munkahelyteremtő vagy -megőrző önkormányzati támogatást.

Olvasóink írták

 • 9. allegro 2013. február 24. 09:24
  „3. vajlingroka 2012.01.10. 10:24

  (...) ha maga annyira szegény, mint ahogy a hozzászólásaiban igyekszik felmutatni, nem értem, hogy futhatja internetre (...)
  Kizárólag ehhez fűznék valamit: internetet muszáj előfizetni a legszegényebbnek is, munkakeresésért, tájékozódásért főleg, másképpen végképp elveszett. Akkor is, ha a szájától vonja meg a falatot! Remélem egyetértesz!
  Ha pedig már végképp nem megy még akkor is vannak elérhető közösségi terek , könyvtárak, ahol kaphat bárki hozzáférési lehetőséget.
  Azért mert éppen nincs pénze, még lehet véleménye, sőt lehet nagy tudású és tapasztalt ember, - az hogy éppen nincs állása vagy csak közmunka, az nem feltétlen az ő érdeme. Ma a becsületes munkát végző, szorgalmas, szakmailag topon lévő embereket is könnyűszerrel parkolópályára teszik a törtető, másokon átgázoló, érdekemberek.
  Munkanélküli millió ember között ma nagyon nehéz visszakapaszkodni annak, aki nem ilyen! Szellemi munkát végzőknél éppúgy mint a kétkezieknél. Előbbinél ráadásul a munkáját féltő és szakterületére féltékeny emberek közé különösen. Amikor élet-halál harc van a munkapiacon, akkor ne ítélj, hogy ne ítéltessél.

  5. bubuska73 2012.01.10. 12:51
  Jól kiemelte a lényeget!”
 • 8. Együgyű 2012. január 16. 16:41
  „3. vajlingroka 2012.01.10. 10:24
  Értelmezni és megérteni a leírtakat tudni kell! De aki ezt nem tudja, sajna azzal valami baj van, A szabad demokráciában mindenki azt mond, amit akar! Ön is! Olyan jó, hogy gazdagnak képzelik alaptalanul egyesek magukat!
  5. bubuska73 2012.01.10. 12:51
  Köszönöm a magyarázatot!!!”
 • 7. Ludasmatyi 2012. január 11. 20:45
  „HOL VANNAK EZEK A MUNKAHELYEK ????????????????”
 • 6. skid 2012. január 11. 13:34
  „Bla-bla-bla, üres beszéd.
  "Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam"”
 • 5. bubuska73 2012. január 10. 12:51
  „3. vajlingroka 2012.01.10. 10:24
  Együgyű: nem, őket nem érintik a benzináremelések. Nyilván úgy van, hogy kiszáll Orbán vagy Lázár az autóból és a benzinkutas neki ingyen tankolja a kocsiját...
  Nem ez nem így van,hanem úgy,hogy kiszállnak a kocsiból telenyomatják a tankot majd röhögve kifizetik a mi pénzünkből, amit ugye térítés címszó alatt megítéltek maguknak.
  Egyébként Együgyűnek tökéletesen igaza van!”
 • 4. Qllancs 2012. január 10. 11:47
  „Másik: 5 év alatt 1153 új munkahely !
  A beígért 1 millió munkahely ???--hány száz év múlva teljesül ???????”
 • 3. vajlingroka 2012. január 10. 10:24
  „Együgyű: nem, őket nem érintik a benzináremelések. Nyilván úgy van, hogy kiszáll Orbán vagy Lázár az autóból és a benzinkutas neki ingyen tankolja a kocsiját... Nem is értem, hogy lehet ilyeneket összehordani. Másrészt, ha maga annyira szegény, mint ahogy a hozzászólásaiban igyekszik felmutatni, nem értem, hogy futhatja internetre ahhoz, hogy hozzászólásokban szapuljon MINDEN városi intézkedést. Ha munkahelyet teremtenek az a baj, ha nem, az a baj. Mit kellene akkor csinálni?”
 • 2. totya66 2012. január 10. 09:59
  „Ez jó arány 5 év alatt 1153 új állás, vagyis még 20 év és mind a 4500 munkanélkülinek lesz állása, ha addig nem zár be néhány vállalkozás.
  Persze ma már mindenkinek dolgozni kell, és aki nem talál munkát magának, vagy nem tud vállalkozásba kezdeni "az annyit is ér, annak annyi az élete(L.J)".”
 • 1. Együgyű 2012. január 10. 09:32
  „Érteni vélem én! A támogatott munkahelyek közül a támogatott vállalkozók 493-at tartottak meg. A többi vállalkozás be csödölt esetleg így sem érte meg a XXI. századi rabszolgát megtartani? A gazdasági szabadságharcos bruttóban mennyit keresett? Talán, mint az állam által luxus módon támogatott közmunka programban? Bruttó 35.000 kemény Magyar forintot? Mert akkor megéri dolgozni! Magát és esetleges családját fenségesen el tudja tartani, mint vigyorgó, öntelt, pofá..an Laza Jani és az a csapat, amibe tartozik. A támogatott munkahelyen dolgozó itt is megszavazhatta, hogy mennyit keressen, mint a parlamentben az országgyüllési képviselők? Lehetett a HMVHELY önkormányzatánál másodállasa? Itt is ugye a melósok szavazták meg keresetük összegét? Persze sejtem a polgármester úr és csapata a véráldozatok árán gyűjtött megtakarításaikat Svájci frankban vagy Svéd koronába időben átmentették. Remélem a most jelzett üzemanyag áremelések sem őt sem csapattársait nem érintették most sem? Talán a forint azért értéktelenedik el ilyen gyorsan, mert egy csapat érdekeit szolgálja? Persze én hülye, mindenről az elmúlt nyolc év tehet! Azok
  a büdös komcsik! Meg az az értetlen világ, ami körülvesz bennünket! Választások előtt is ezt propagálták?
  Nem az lenne a jó, ha nem támogatott munkahelyek lennének, hanem igazi, jó, biztos, fizetők?
  Gazdagok, tehetősek, írjátok a propaganda szövegeiteket lelkiismeret nélkül tovább! Mi van az elesettekkel, rokkantakkal, betegekkel? Ja, azok nem vitték eddig semmire!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban bíznak az évtizedes tapasztalatban, mint az UV-lámpában

A pénzhamisítási ügy apropóján UV-lámpa-tesztet tartottunk Vásárhelyen: 14 üzletből 8 helyen üzemelt, 6-ban nem volt, vagy épp nem működött. Tovább olvasom