Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

1300 diák tanult többet ’56-ról Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Véget ért Vásárhelyen a nemzeti emlékezet hete. A huszonnyolc programon, foglalkozáson közel 1300 általános és középiskolás diák ismerhette meg a diktatúra időszakát és az ’56-os forradalmat, többek közt a résztvevők segítségével.
Az országban egyedülálló programsorozat célja, hogy a Vásárhelyen és a kistérségben élő diákok minél jobban megismerhessék a kommunista diktatúra borzalmait és az 1956-os forradalom eseményeit.

Az első alkalommal megrendezett programsorozatot október 22-én Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg az Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központban, majd az érdeklődők beszélgetést hallhattak Regéczy-Nagy Lászlóval, a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnökével. A programok legtöbbjének az Emlékpont adott otthont. Az emlékhét huszonnyolc foglalkozásán közel 1300 általános és középiskolás diák vett részt. Az intézmény történészei nyolc rendhagyó történelemórát tartottak a múzeum konferenciatermében, ahol a helyi iskolák tanulói találkozhattak a felkelés szereplőivel és szemtanúival is. Tudásukat történelemversenyen mérhették össze. Esténként ingyenes filmvetítések voltak, ezután az alkotókkal lehetett beszélgetni.

A nemzeti emlékezet hetének egyik jeles vendége volt Csoma Lajos, aki meghatározó szereplője volt a Bethlen gimnáziumban 1956. október 19-én rendezett történelmi jelentőségű diákparlamenti összejövetelnek. A jogász doktor bejelentette: a gyűlés eddig általa őrzött, páratlan értékű jegyzőkönyvét közgyűjteményi letétbe helyezi, ahol a történészek szabadon kutathatják majd a fontos történeti forrást.

A nemzeti emlékezet hetének szervezői remélik, hogy jövőre az ország más településein is szerveznek hasonló rendezvénysorozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mécses, virág, néhány régi történet

Hódmezővásárhely - Több ezren keresték fel az elmúlt napokban a vásárhelyi temetőket, a hét végén is… Tovább olvasom