Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

135 éves a Bakay-kút

Hódmezővásárhely - Idén 135 éves Hódmezővásárhely, egyszersmind az Alföld első közcélra fúrt artézi kútja. A Bakay-kútról mindenki úgy tudja, ez az első – mégsem az. A kút történetéről Harmat Péter vízügyi mérnökkel beszélgettünk.
– Az első kút nem a Bakay-kút volt Vásárhelyen – állítja Harmat Péter. A vízügyi mérnök elmondta, 1860-ban Hódmezővásárhely egy pesti kútfúróval, Bürgermeiszer Antallal kötött szerződést. Megkezdődött a fúrás, de 430 lábnál megállt egy vita miatt, és befejeződött a munka. 1873-ban Zsigmondy Béla és Vigand Ede szakvéleménye az volt, hogy ne folytassák, és egy teljesen új kutat kell fúrni. Ekkor a város Zsigmondy Bélával kötött szerződést, 1880. június 28-án pedig már át is adták a kutat, ami Bakay Lajos sebész főorvos háza előtt állt, az akkori piactéren. – Innen kapta a nevét is a kút, így lett Bakay – magyarázta Harmat Péter.

Harmat Péter a közcélra készült Bakay-kútnál. A szerző felvétele
Harmat Péter a közcélra készült Bakay-kútnál. A szerző felvétele

Az 1940-es évekre elapadt, 1961-ben a Kossuth tér tereprendezése miatt lebontották – tette hozzá a szakember, aki 1978- ban az Epreskertben talált rá a műre. A vízműtelep udvarába szállíttatta, majd ott, mint egy kirakós játékot, összerakta.


– Az eredeti helyére nem engedték visszatenni, de a kút 100 éves centenáriumán, 1980-ban a belvárosi katolikus templom elé helyezték – mondta Harmat. A kút rá van kötve a városi hálózatra, de nem üzemel.
A Bakay-kutat 135 éve kicsivel több mint 11 ezer forintból fúrták, majd adták át. 197,8 méteres mélységből percenként 66 liter vizet adott, ami most is olvasható a kút medencéjének oldalfalán, márványtáblán.
Harmat Péter megszállottja szakmájának. A bajai származású mérnök 25 éves korában került Vásárhelyre, majd lett a vízmű igazgatója. Azt mondja, 4 évébe telt, amíg teljesen megismerkedett Hódmezővásárhellyel és a vízhálózatával. 1973 óta folyamatosan kutatómunkát is végez. Jelenleg a város közkútjai után nyomoz, és könyvet is ír róluk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt szerszámok: lopással gyanúsítják a volt jegyzőt

Információink szerint Mindszent egykori jegyzőjét gyanúsítják azzal, hogy betört egy helyi zártkertbe, ahonnan nagy értékű szerszámgépeket vitt magával. Tovább olvasom