Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

14 dolgozónak mondtak fel

Mindszent - A név változott, a profil maradt. A Humán Kft. helyett a Mio Conto Kft.-nél dolgoznak tovább a mindszenti csökkent munkaképességűek. A cégvezetés 1 4 dolgozót bocsátott el az 54-ből. Csütörtökön arról dönt a képviselő-testület, hogy továbbra is ingyen adja a telephelyet a cégnek.
Hónapokig bizonytalanságban éltek a Humán Kft. mindszenti telephelyének dolgozói. A csökkent munkaképességűeket foglalkoztató, kecskeméti székhelyű cég alkalmazottai nem tudták: lesz-e munkájuk a jövőben a kft. felszámolásával. Végül kiderült: 54 dolgozóból 40-nek továbbra is biztosítják a megélhetést, csak éppen nem a Humánon belül, hanem egy másik cég neve alatt, a Mio Conto Kft.-nél. 14 dolgozótól azonban megvált a tulajdonos.

A profil marad, azaz továbbra is a Legrandnak szerelnek össze villanykapcsolókat, konnektorokat, csak kisebb létszámmal – tudtuk meg Krasnyászki Zsolttól, a cég ügyvezető igazgatójától, aki gazdasági nehézségekkel indokolta a váltást. Elmondta: sorra visszamondták a Humán Kft. megrendeléseit, bizonytalanná vált a munkabér-kifizetés, ezzel a lépéssel próbálják megtartani a mindszenti munkahelyeket. A dolgozói létszámot azonban kényszerűségből csökkenteniük kellett. Ugyanakkor az ügyvezető reméli, a piac bővülésével újabb álláshelyeket tudnak majd biztosítani.

Az egykori Humán Kft. dolgozói örülnek, hogy megmaradt a munkájuk. Fotó: Tésik Attila
Az egykori Humán Kft. dolgozói örülnek, hogy megmaradt a munkájuk.
Fotó: Tésik Attila

A bizonytalanságból semmit nem tapasztaltunk a mindszenti telephelyen járva. A dolgozók csendben végezték munkájukat. Beszélgetés közben mégis kiderült: nem könnyű időszak áll mögöttük. Idegeskedéssel teltek az elmúlt hónapok – mondta Kis Béláné. Az 57 éves asszony azt mondta: nagyon örül, hogy továbbra is van munkája. Havi 30 ezer forint a rokkantnyugdíja, nagyon nehéz helyzetbe kerülne, ha elküldenék. Ezt erősítette meg a mellette szorgoskodó Kovács Pálné is. Neki 27 ezer forintból kellene megélnie, ha itt nem dolgozhatna. Itt a napi 7 órás munkáért havi 45-55 ezer forintot kapnak.

A cégvezetés azt kérte a mindszenti önkormányzattól, hogy továbbra is ingyen adja oda az Elege utcai telephelyet számukra. Erről várhatóan a csütörtöki testületi ülésen döntenek majd a képviselők, ahol jelen lesz Krasnyánszki Zsolt is. A város polgármestere Zsótér István ugyanakkor érdeklődésünkre elmondta: a jelenlegi helyzetben óriási dolog, hogy nem zárta be a kaput a cég, s továbbra is biztosít munkát a mindszentieknek.

Nem ennyire derűlátó viszont Hevesi István települési képviselő. Szerinte az elbocsátások magukért beszélnek, alapos tájékoztatás után dönthetnek csak arról, hogy továbbra is ingyen kaphatja-e meg a cég a telephelyet. Hozzátette: erre nincs másik példa Mindszenten. Ugyanakkor azt is tudja, nehéz a munkahelyteremtés a kisvárosban.

Vásárhelyen jelentkeztek az elbocsátottak

Szerettünk volna megszólaltatni elbocsátott dolgozót is, ám az általunk megkeresett még név nélkül sem vállalta a beszélgetést. Úgy tudjuk, több mindszenti jelentkezett munkára a vásárhelyi Hódfó Szociális Foglalkoztatóban, azonban telített a létszám, nem tudták felvenni őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár a minisztert kérdezte kórházügyben

Hódmezővásárhely - Őrült ámokfutásnak nevezte a vásárhelyi kórház leépítését Lázár János polgármester tegnap a parlamentben, ahol Székely Tamás egészségügyi miniszterhez szólt napirend előtt. Tovább olvasom