Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

150 millió forint a tét Vásárhelyen

Bár a száz szociális bérlakást közel két évvel ezelőtt átadták Vásárhelyen, a város ma is pereskedik a közbeszerzési eljárás első nyertesével, a SÁMA Kft.-vel. A cég vezetői ugyanis úgy döntöttek, az egykori szeméttelepre nem építenek házakat. Az önkormányzat 150 millió forintot követel, a bírósági huzavona 2003 januárja óta tart, a kft.-t pedig felszámolják.
Három évvel ezelőtt többször írtunk arról, hogy Vásárhely városa félmilliárdos állami támogatást nyert száz szociális bérlakás építésére. Az összesen mintegy 640 milliós beruházás közbeszerzési eljárását a gyömrői SÁMA Építő, Szerelő és Szolgáltató Kft. nyerte meg, a munkához azonban nem kezdett hozzá.

A cég vezetői kérték a szerződés közös megegyezéssel történő felbontását, indokként a vaspondrók megjelenését és a szakhatósági engedélyek hiányát említették, valamint azt, hogy az építési terület korábban szeméttelep volt. Az önkormányzat viszont többször felszólította az illetékeseket: kezdjék el építeni a lakásokat. Mivel semmi nem történt, a város 2003 januárjában bírósághoz fordult a SÁMA szerződésszegő magatartása miatt. Az önkormányzat 150 millió forint tőke és járulékai megtérítését kérte, a per még mindig tart. Közben új kivitelezőt választottak, amely határidőre, az év végére átadta a lakásokat.

2002-ben a SÁMA felmérte a terepet, aztán döntött: nem építkezik. Egy másik vállalkozás 2003 végén átadta a házakat. Archív fotó: Tésik Attila

Megkérdeztük az ügyről Szilágyi Sándort, a SÁMA egykori tulajdonos-ügyvezetőjét, aki elmondta: most is úgy gondolja, cége korrekt módon járt el. Ahogy fogalmazott, szeméttelepre házat, lakást korábban sem épített, és eztán sem fog – szavai szerint megtévesztették őket, mert csak később derült ki mindez a helyszínről. Hozzátette: egy beruházást nemcsak a pénz, de emberi szempontok is befolyásolnak. Az elmaradt építkezés is hozzájárult ahhoz, hogy cége nehéz anyagi helyzetbe került, és felszámolják.

Kallai Violettától, a polgármesteri hivatal jegyzői irodájának vezetőjétől megtudtuk: idén májusban született egy igazságügyi szakértői vélemény, amely megállapítja: a cég vezetői által felhozott indokok egyike sem helytálló. A vaspondrók ugyanis nem veszélyeztették az építkezést és az ott dolgozókat, a környezetvédelmi felügyelőség engedélyének hiánya a kivitelezés megkezdését nem akadályozta, a szeméttelep feltöltéséről pedig a SÁMA képviselője tudhatott, s a műszaki tervek is ennek figyelembevételével készültek. A bíróság azonban azóta sem döntött az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A horgászvita nem csak a halakról szól

Háború zajlik a vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület vezetőségében. A legnagyobb vásárhelyi… Tovább olvasom