Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

15 év alatt több mint 1000 művész Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Több mint 1000 művész alkotott az elmúlt 15 év alatt a vásárhelyi szimpóziumokon. A legrégebbi a kerámia seregszemle, ezt követi a festő, és a fotó – utóbbi résztvevői a vásárhelyi piac forgatagát kapják lencsevégre.
– A gesztusokat, az eladók és a vevők kapcsolatát, a színes forgatagot figyelem – sorolta érdeklődésünkre tegnap reggel Módos Gábor budapesti fotóművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének felügyelőbizottsági elnöke, mit kap szívesen lencsevégre a vásárhelyi piacon. Az idei fotószimpózium témája a vásár, a piac. A képeket jövőre láthatja a közönség. 14-en – köztük vásárhelyiek is – járták a várost, „gyűjtötték" a tizedik seregszemle anyagát. Nem kis feltűnést keltettek a piac forgatagában, de kivétel nélkül mindenki barátságosan hozzájárult, hogy lencsevégre kapják.

– Nagyon kedvesek, segítőkészek a vásárhelyiek, és hihetetlen a piac árukínálata – jegyezte meg Módos Gábor, aki már többször vendégeskedett a szimpóziumon. Az elmúlt években meghirdetett témák közül kedvence a tanyavilág felfedezése volt, azért is, mert értékes fotóanyagot sikerült összegyűjteniük a már-már pusztulóban lévő tanyákról – az utókor számára fontos dokumentumként szolgálhat. A legszebbnek és a leglátványosabbnak a tavalyi szimpóziumon született, a város szakrális életét megjelenítő alkotásokat tartja, amelyek július 1-jéig tekinthetők meg az Alföldi Galériában.

Módos Gábor budapesti fotós a hódmezővásárhelyi piac hangulatát örökíti meg. A szerző felvétele
Módos Gábor budapesti fotós a vásárhelyi piac hangulatát örökíti meg.
A szerző felvétele

Háziasszonyként nagyon szeret a piacra járni, a fővárosban hetente többször vásárol zöldséget, gyümölcsöt. Vásárhelyen pedig sokkal olcsóbbak – magyarázta Németh Andrea, egy karfiolkupac fotózása közben. Évtizedek óta készít képeket. Tavaly járt először Vásárhelyen, megkedvelte a várost.

A legrégebbi szimpózium Vásárhelyen a kerámiákat mutatja be, 15 éves múltra tekint vissza. 13 éves a festők, 10 éves a fotósok seregszemléje, és már tárgyalnak textilalkotások bemutatásáról is – hallottuk Almási István alpolgármestertől. Eddig több mint 1000 művészt látott vendégül a város, a szállást a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete biztosítja, az ellátásról az önkormányzat gondoskodik. Cserébe minden alkotó ad egy-egy művet Vásárhelynek. Így például több mint 300 darabos művészi kerámiagyűjteménnyel büszkélkedhet a város.

Fotósok a hódmezővásárhelyi piacon. Fotó: DM/DV (galéria)

– A festők többsége bemutatkozási lehetőséget is kap az ország legrégebbi kiállításán, az Őszi Tárlaton, a kerámiaművészek sem csak nálunk állíthatják ki alkotásaikat, a fővárosban, de korábban Herenden is szerepeltek, a fotókból pedig katalógus készül – magyarázta az alpolgármester. Hozzátette: a város mindig befogadta a művésztársadalmat. Vásárhely olyan nevekkel büszkélkedhet, mint Tornyai János festő vagy Lucien Hervé fotóművész. Egy-egy ilyen szimpózium jó alkalom arra, hogy a művészek tapasztalatot cseréljenek, találkozzanak egymással.

Olvasóink írták

  • 1. buckapatkany 2012. június 24. 08:13
    „Jó, de most beszéljünk Hódmezővásárhely Múzeumok Éjszakájáról! Miért nem volt megrendezve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laptop rászoruló vásárhelyi diákoknak

A jövő héten hirdetik ki azt a pályázatot, amelyen – közgyűlési döntés értelmében – rászoruló, tehetséges és jól tanuló diákok kaphatnak laptopot. Tovább olvasom