Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

16 millió forintba kerülne a csatornázás a Tóalj utcán

Hódmezővásárhely - Nincs szennyvízcsatorna a Tóalj utca tíz házból álló szakaszán, miután a lakók a városi csatornaépítés idején nem csatlakoztak a csatornamű-társulathoz.
Kimaradt a vásárhelyi szennyvízcsatorna-hálózat múlt évtized eleji építéséből a belváros egyik része, a kőfal alatti Tóalj utca faháztól a Rózsa utcáig tartó szakasza. Az érintett tíz ingatlan tulajdonosa ma is szippantós kocsit hív, ha megtelik a derítője.

– Annak idején nem szólt senki, hogy csatlakozzunk a csatornamű-társulathoz, és mi sem jártunk nagyon utána, ugyanis arról volt szó, hogy a házakat két év alatt kisajátítja, majd lebontja a város. A telkek végén lévő városvédő kőfal miatt ugyanis építési tilalom van itt érvényben – mondta az egyik érintett házban élő Miklós Szabin. Akikkel beszélni tudtunk az itt élők közül, mind ugyanígy tudták a csatornatörténetet. Kovács Gábor és felesége arra számított, hogy amikor a házuktól alig 30 méterre néhány évvel ezelőtt megépült az ifjúsági sport- és szabadidőközpont, akkor a szennyvízcsatorna-gerincvezetéket is lefektetik a házak előtt. Nem így történt, csak a távfűtést vitték el előttük, majd leaszfaltozták az addig földutat.

Miklós Szabin: Úgy volt, hogy a házakat kisajátítja és lebontja a város. A szerző felvétele
Miklós Szabin: Úgy volt, hogy a házakat kisajátítja és lebontja a város.
A szerző felvétele

A védettnek számító városvédő kőfal megóvása miatt 1963 óta érvényben lévő építési tilalom elviekben nem akadályozná a csatorna kiépítését – mondta a nemrégiben rendezett utcai lakossági fórumon Petvai Ferenc, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának műemlékvédelmi felügyelője. Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodavezetője ugyanitt közölte: a Tóalj utcán élők nem csatlakoztak a város egész területén a 2000-es évek elején megalakult csatornamű-társulathoz, ezért nem épült meg náluk a gerincvezeték. Akkoriban minden érintett ingatlantulajdonos 55 ezer forint önrészt fizetett be a munka elvégzése érdekében. Varga Ferenc, a Zsigmondy Béla Zrt. műszaki igazgatójától a lakók megtudták, utcájuk csatornázása a mai árakon 13–16 millió forintba kerülne, s erre meg kellene alakítaniuk a csatornamű-társulatot. Arra a kérdésre, hogy most mennyi önerőt kellene a lakóknak biztosítaniuk, elhangzott: a csatornázás előtt álló Új-Kishomokon élők ingatlanonként 200 ezer forint önrészt fizettek, s ehhez jön majd hozzá a telekhatáron belül elvégzendő munkák költsége. A Tóalj utcán is hasonló költségekkel lehetne számolni.

Olvasóink írták

 • 4. Én2 2011. október 28. 16:36
  „Azért nem veszik észre mert sokan tapsolnak nekik és mindig újra válasszák.”
 • 3. jotty 2011. október 28. 15:45
  „Mi is mérgesek vagyunk, mert amit ígért a kormány, abszolút nem azt teszi. Munkahelyek nincsennek, csak a fizetni valók növekszenek. Az a lényeg,hogy Honatyáink "keveset " keresnek és meg kell emelni a keresetüket. Csak azt nem veszik észre, hogy a nép már lassan éhenhal.”
 • 2. Én2 2011. október 28. 12:33
  „Mégis mit gondol az önkormányzat, hogy az emberek miből fizessék ki ezeket az összegeket lásd Kishomokiak is. Nincs pénz nem mindenki politikus, nem tudják kifizetni, ennyi, nincs miiből ,meg lehet e érteni ezt.
  Teretsenek mhelyet és akkor tud fizetni a szegény ember.A vtv-ben a pm mérges volt, hogy nem fizetnek a Kishomokiak, de nem tudja felfogni, hogy NINCS MIBŐL!”
 • 1. hgabi22 2011. október 28. 12:05
  „hamarosan mennek akkor a szórólapok erről is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesél a szemét a körtvélyesi holtágnál - galériával

Természetjáró emberek – horgászok és kirándulók – szemetelik össze a megye egyik legértékesebb védett területét, a körtvélyesi holtágat. Tovább olvasom