Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

17 éve megoldatlan a kegyetlen Sápi-gyilkosság

Hódmezővásárhely - 1992-ben történt, de a mai napig foglalkoztatja a szikáncsiakat, kik kínozták és ölték meg különös kegyetlenséggel a faluszéli tanyán élő, 79 éves Sápi Lajost és feleségét, a 74 esztendős Héjja Rózsát.
– Kétnaponta jártam ki édesapámhoz és nevelőanyámhoz – idézte fel emlékeit a Vásárhelyen élő Sápi Ernő (68), az áldozatok egyik fia. – A tragédia előtti napon is voltam náluk. Édesapám akkor rám bízta a tsz-től kapott 28 ezer forint földjáradékot, mert nem szerettek otthon nagyobb összeget tartani. Megkért, hogy másnap is menjek ki, s mert a keze megbénult, indítsam be az aggregátort, morzsolni és mosni akartak.
Sápi Lajos később telefonált fiának, hogy reggel mégse siessen, mert a felesége már kézzel kimosott mindent.

– Ezért előbb elmentem Maroslelére Ida húgomhoz, csak aztán fordultam az autóval szüleim tanyája felé. Amikor odaértem, azonnal láttam, mi történt. Ott hevertek benn. Ma is szörnyű érzés fog el, ha eszembe jutnak – mondta Sápi Ernő.

A tanya ajtaját tárva-nyitva találta, szülei pedig ott hevertek a feldúlt lakásban vérbe fagyva. A tanyába vezető telefonzsinórt valaki elvágta. Igaz, a tsz-vonalhoz kapcsolt régi fajta készülékkel csak 20-30, környéken élővel tudtak beszélni.

Sápi Ernő szülei fényképével. Bizakodik, hogy végül meglesznek a gyilkosok. Fotó: Tésik Attila
Sápi Ernő szülei fényképével. Bizakodik, hogy végül meglesznek a gyilkosok.
Fotó: Tésik Attila

A rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel, s három napig helyszínelt a tanyán. Több nyomot is találtak, kiderült, hogy két tettes is volt. Egyikük a befeszített ablakon mászott be, kabátjából ki is szakadt egy kis darab, a másik berúgta az ajtót, ott ment be az épületbe. Valószínűleg pénzt kerestek, hiszen megkínozták az idős házaspárt. Sápi Lajos fejét a saját hegedűjével verték, arcához égő cigarettát nyomtak, hogy adja elő értékeit, de nem volt mit. Végül ruhaszárító kötéllel fojtották meg mindkettejüket. A nyomkövető kutya szagot fogott, számos ujjlenyomatot találtak, s a nyomozók egy olajálló munkavédelmi bakancs nyomát is rögzítették. Mindenki kihallgattak, aki csak szóba jöhetett, a közelben kőolaj után kutató munkásokat éppúgy, ahogy a környékbeli tanyák lakóit, a postást, a mező- és vadőröket.

Nyitva az akta

A rendőrség nem zárta le a Sápi-gyilkosság miatt indított eljárást. – Amennyiben új információ, adat merül fel, vagy bejelentést kapunk az üggyel kapcsolatban, azt megvizsgáljuk – mondta Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

– Édesapám elmondhatta kínzóinak, hogy katonaládájában tartja a pénzét, ezért kutatták át, de az egész lakást felforgatták, miután csak az előző napon kapott 13 ezer 700 forint nyugdíját lelték meg. A tettesek végül a pénzen kívül nevelőanyám arany nyakláncát, húszliternyi üzemanyagot, valamint két sonkát és négy szalámit vittek magukkal – mondta Sápi Ernő. A rendőrség utoljára 5-6 éve jelezte neki, hogy újabb nyomot találtak, de végül az sem vezetett el a tettesekig.

– Először arra gondoltunk, hogy vagy román vendégmunkások követték el ezt a szörnyűséget, vagy olyanok, akik messziről érkeztek, hiszen mindkettejüket szerették és tisztelték a környékbeliek. Anyuci mindenkinek segített. Ha egy falat kenyere volt, azt is megosztotta a rászorulókkal. Egy évvel a gyilkosság után azonban a bátyámmal, a húgommal és a rokonokkal úgy döntöttünk, hogy – mivel a szüleinken segíteni már nem tudunk – nem találgatunk tovább, hagyjuk, hogy a rendőrség végezze a dolgát. Bízunk azonban abban, hogy az idő múlásával valaki egyszer majd elszólja magát, s kiderül, kik követték el a gyilkosságot – mondta Sápi Ernő.

Olvasóink írták

 • 4. kiváncsifáncsi 2010. július 07. 13:42
  „ha a közelben éltek "cigányok" akkor talán jogos lenne az az elképzelés hogy ők tették mert hát ki vinne el sonkát ,szalámit ....na de mivan azzal a pénzel amit a fiának adott és amit megtartott magának mert ha jól értelmeztem a cikket akkor azért adta oda a fiának 28000ft-ot hogy ne legyen nála annyi pénz, de akkor miért nem adta oda azt a bizonyos 13 700ft-ot is ha tudta hogy másnap mad jön a fia?-és ott van a 20liter üzemanyag is ....”
 • 3. Norman_Bates 2009. december 22. 16:14
  „Tudták kik voltak csak nem mertek tanúskodni.”
 • 2. dodó 2009. december 22. 13:48
  „Én a rendőrség helyében megkérdezném a kisebbségi önkormányzat tagjait.”
 • 1. Walaky 2009. december 22. 10:19
  „A tyúk előbb utóbb minden titkot kikapar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vallomást tett a vásárhelyi K. Zoltán

Alig ismerték a vásárhelyi Koszta József utca 2. szám alatti társasházban a 26 éves K. Zoltánt, aki a gyanú szerint meggyilkolt egy 19 éves tótkomlósi nőt. Tovább olvasom