Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

18 órás szolgálat a laktanyában

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi tűzoltóknak mostanában bőven akadt dolguk: a Szegfű utcában garázs-, a Kisfaludyban lakástűznél. Csütörtök délután 4-től tegnap délelőtt 10 óráig beköltöztünk a laktanyába, belekóstolva az ottani életbe. Fakivágáshoz riasztották azt az egységet, amelyikhez munkatársunkat beosztották.
– Sportfoglalkozásra felkészülni! – bömbölt a vásárhelyi tűzoltólaktanya hangszórójából. Kovács Sándor főtörzszászlós, szolgálatvezető parancsnok rögtön utasított: – Péter, hozd a felszerelésed, azt mindig magunkkal visszük, hogy riasztáskor azonnal indulhassunk.

A hódtói szabadidőcentrumba mentünk focizni – a sport része a napi kötelező programnak –, és amint véget ért a gólgazdag meccs, érkezett a riasztás. Favágás. Öltözés: védőruha (farmerre és pólóra), sisak, csizma, kesztyű fel, start a létrással a Medgyessy Ferenc utcai garázssorhoz. A veszélyt 1 óra alatt hárította el szerény közreműködésemmel – néhány levágott ágat ráncigáltam arrébb a bozótosban – a szer, vagy Vásár 2-es egység. Őket, Csanki Imrét, Nagyistók Balázst és Fehér Endrét boldogítottam. Küzdelmemet figyelve megjegyezték: neked is gyöngyözik a homlokod. Rosszul látták: ömlött rólam a víz.

62 másodperc alatt menetkészen a tűzoltók  – Tömlőgurítás, összeszerelés, csatlakoztatás a négyágú osztóra. Fotó: Karnok Csaba
62 másodperc alatt menetkészen a tűzoltók – Tömlőgurítás, összeszerelés, csatlakoztatás a négyágú osztóra. Fotó: Karnok Csaba

A laktanyában Kovács Sándor vezetett körbe: szertár, konyha, étkező, konditerem, műhely, háló. Kaptam ágyat – mindenki otthonról hoz ágyneműt és kaját is, szinte beköltöznek, hiszen háromból egy napot itt töltenek – és jó tanácsot. Este, ha már lefeküdt valaki, ne gyújtsam fel a villanyt, mert korábban ez jelezte a riasztást. Ma berregő, amivel egy időben a hálókban automatikusan felkapcsol a lámpa. Az éjszaka – szerencsémre! – eseménytelenül telt, de elalvás előtt próbáltam koncentrálni, elismételni a „tanultakat", mit milyen sorrendben kell cselekednem. Olykor már hallani véltem a berregő lármázását – csak álmodtam. Ilyenkor, éjszakai riasztásnál használják az ismert csúszdát.

Másnap a reggeli szolgálatátadás után – beállítottak a sorba – próbariasztás következett. 120 másodperc alatt menetkészen kell lenni. Az autók mellett a csizma, ráhajtva a nadrág, csak bele kell ugrani, és mindig nyitva az utastér ajtaja. A Kovácsékat váltó Mucsi János százados vezette C csoport ezt 62 másodperc alatt teljesítette. Ebből kihagytak, a napi rutinnak számító – ilyen az eszközök átvizsgálása is – szerelési gyakorlatból nem. Mint csütörtökön: védőruha, sisak, csizma, kesztyű, plusz mászóöv, légzőkészülék, légzőálarc. 20 kiló. A normál bevetési felszerelés, a Szegfű utcai garázstűznél is ebben dolgoztak. Egyikük négy sűrített levegős palack tartalmát használta el az oltás időtartama alatt.

62 másodperc alatt menetkészen a tűzoltók. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Tömlőgurítás, összeszerelés, csatlakoztatás a négyágú osztóra, majd szétszerelés, feltekerés. A legkisebb tömlőt bízták rám, azzal is csak segítséggel boldogultam. Ekkor döbbentem rá: a ruhába zuhanyt szereltek. Szerencsétlenkedésem ellenére tiszteletbeli tűzoltónak fogadtak. A jelző elhagyásához valószínűleg ők sem ragaszkodnak... Bár a fülemben cseng Nagyistók Balázs mondata: – Még nem voltam életveszélyben, és ha mindenki odafigyelve végzi a dolgát, nem is történhet baj.

Feszültség és vidámság

A vásárhelyi „lánglovagoknak" mostanában bőven akadt dolguk: a Szegfű utcában garázs-, a Kisfaludyban lakástűz, a tavalyi szeméttelepi 4-es fokozatú riasztás volt, míg szeptemberben, a viharos időszakban egy nap alatt 32 esethez vonultak. A feszültséget vidámsággal oldják. Az újoncokkal kitöltetik – én sem menekülhettem – az IQ-tesztet, amelyen a legkomolyabb kérdés talán a következő volt: Ön?, válaszlehetőségek: igen, nem, talán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb sávlezárás, forgalomelterelés

Még mindig sávlezárásra, forgalomelterelésre kell számítani a Kálvin János tér átépítése miatt Vásárhelyen. Tovább olvasom