Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

192 Hód előnevű cég van Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A patinás Hód előnevet ma összesen 192 kisebb-nagyobb vállalkozás használja Hódmezővásárhelyen. A cégek névválasztását a lokálpatriotizmus és a kényszer diktálta. Szabad a vásár, hiszen csak a teljes városnév és a városi címer használatához kell jegyzői engedély.
Nem találtunk az országban olyan települést Hódmezővásárhelyen kívül, amelyben annyi, a városnév egyik tagját viselő vállalkozás működne, mint Vásárhelyen. A városban rengeteg cég viseli a városnevet idéző Hód szócskát.

– Azért hívnak bennünket Hód Szakszerviznek, mert a hódokat javítjuk – avatott be az első hallásra tréfásnak tűnő megfejtésbe Csernák Zoltán ügyvezető. Ám gyorsan kiderült, hogy fontos oka van annak, hogy azonnal így magyarázta a számítástechnikával és elektromos eszközökkel foglalkozó vállalkozás nevét.

– Korábban többször jártunk úgy, hogy ha pesti üzleti partnerekkel telefonon beszéltünk, félreértették a nevünket. A leggyakrabban a Hódot az angolul forrót, meleget jelentő hot-nak értették, ami a szakszerviz szóval együtt téves képzeteket teremtett tevékenységünkről. Máskor a szakszerviz szót értették taxisszerviznek. Ezért találtuk ki, hogy rögtön azt mondjuk, mi a hódokat javítjuk, így senki sem érti félre a nevünket – magyarázta az ügyvezető.

Vásárhelyen nem kell magyarázkodniuk, itt senki sem érti félre, ha egy vállalkozás nevében szerepel a Hód szócska. Márpedig ebből bőven akad. Mi a cégbírósági bejegyzésekben összesen 192-re akadtunk.

– Amikor annak idején be akartuk jegyeztetni magunkat a cégbíróságon, kiderült, hogy egy Vulkán Kft. már létezik Dunaföldváron. Kettő pedig nem lehet azonos néven. Így tettük elébe a Hód szócskát, hogy jelezzük, mi hódmezővásárhelyiek vagyunk – avatott be a névadás rejtelmeibe Vadai László, a különféle gumitömítések gyártásával foglalkozó Hód-Vulkán Kft. ügyvezetője.

A város rendszerváltás előtti iparát markánsan meghatározó nagyvállalatok közül több nevében is benne volt a Hód név. Így váltak fogalommá a Hódiköt, a Hódgép és a Hód-Modell termékei.

Olvasóink írták

  • 2. aranka2 2009. december 05. 09:50
    „Teccik! Lám, milyen találékonyak vagyunk a névadásban.”
  • 1. WU 2009. december 04. 11:19
    „Sooo cute: :DD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől négysávos a 47-es

Többszöri halasztás után ma délben megnyitják a forgalom előtt a 47-es főút Kishomok és Kopáncs közötti 4,5 kilométeres, kiszélesített szakaszát. Tovább olvasom