Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

198 milliós beruházással bővül tovább az Emlékpont

Hódmezővásárhely - Az országban elsőként hoztak létre Hódmezővásárhelyen egy olyan kiállítóhelyet, amely a kommunista diktatúra helyi történéseit mutatja be.
A közgyűjtemény 2006 óta tízezrekkel ismertette meg, hogy mit jelentettek a vidéki Magyarország számára a szocializmus évtizedei. Az Emlékpont európai uniós forrásoknak köszönhetően most tovább bővül. 2010 tavaszára elkészülhet a múzeum új, 115 négyzetméteres időszaki kiállítóterme és a beruházás keretében kialakításra kerül egy raktárhelyiség is.

Az Emlékpont Múzeum 2005-ös alapítása óta folyamatosan gyűjti az elmúlt félévszázad tárgyi, képi dokumentációját. Továbbra is érkeznek a közgyűjteménybe a diktatúra éveire jellemző tárgyak, relikviák, családi fényképek, dokumentumok, így szükségessé vált egy új raktár létrehozása is.

A napokban induló 198 milliós beruházás részeként az Emlékpont állandó kiállítása kiegészítésre kerül egy időszaki kiállítótérrel, ahol folyton megújuló tematikus tárlatok nyílnak a már eddig összegyűlt és a még be nem mutatott anyagokból.

A bővítést az Emlékponttal szomszédos területen hajtják végre. A beléptetés, jegyváltás továbbra is a múzeum főépületében történik – a majdan Galériának nevezendő kiállítótér közvetlenül fog kapcsolódni a jelenlegi épületrészhez.

Az úgynevezett „audio-guide"-rendszer kialakítása révén idegen nyelven is elérhetővé válnak az állandó és időszaki kiállítások szövegblokkjai. Az audio-guide egy személyes idegenvezető szerkezet; az eszköz fő eleme a látogatói készülék, melyet a vendég a nyakába akaszthat, és tárlatnéző útja során végig segíti a tájékozódásban, az információk, képi elemek feldolgozásában.

A 198 millió forintos beruházást több mint 80 százalékban támogatja az Európai Unió. A megújított épület 2010 tavaszán egy 1989-90-es témájú időszaki kiállítással invitálja majd az érdeklődőket. Az Emlékpont Múzeum munkatársai egész évben kiemelten foglalkoznak a 89-es esztendő történéseivel, és ennek keretében várják a vásárhelyiek 1989-es emlékeit, dokumentumait, hogy az így összegyűjtött anyag is részese lehessen a közgyűjtemény első időszaki tárlatának.

Olvasóink írták

 • 8. harcitomi 2009. március 15. 09:33
  „6-os hozzászóló: szerinted a zsinagóga melletti múzeum az vajon melyik időszakot mutatja be? Vagy 200 méterenként kellene egy holokauszt emlékhelyet működtetnünk, hogy elégedett legyél?”
 • 7. Just_Me 2009. március 14. 16:38
  „Minek, miért, hová?

  Munkahelyekek kellek, nem emlékezni..”
 • 6. varadipal 2009. március 12. 10:05
  „Igen tisztelt Lázár Úr!
  Az Alföldi zsellérvilág, a nyilas rémuralom alatti nyomor és a magyarországi vidéki kakastollas, kitelepítős, bevagonírozós, csatlós nácizmus bemutatására mennyivel pályázott az EU-nál? Mennyit nyert? A polgármester úr a pártállására nézve nem tartozik valamelyik szélsőséghez? Önnél biztos egyoldalú a való magyar és európai történelem, mindíg a gyöztes oldalán.Kinek a költségén tanulta így a történelmet? Pesten az Andrássy úti pengefalas múzeumben is kétoldalról mutatják be a szűkebb világot, pedíg az igazgató asszony nem rejti véka alá a nézeteit.
  198 millió Ft még Hódmezővásárhelyen is pénz, biztos nem volt más kiírás amire pályázni lehetett volna.
  Végre létesült egy hely, ahova a bértapsolókat meg lehet hívni egy kis ideologizálásra.Így még a Magyargárda kapitány holokauszt tagadása sem csoda.”
 • 5. cikicakk55 2009. március 11. 14:43
  „Aztán mi a csudának fejlesztik már? így sincs szinte semmi látogatottsága az emlékpontnak.Félnótás, igazad van. A fiamékat is elvitte az iskola, kötelező volt,de ahogy a gyerek elmondta, nem nagyon érdekelte őket.Inkább a Petőfi művelődési házban lévő fizika kiállításra mennének, de oda nem mennek, csak ha a szülő elviszi.400ft belépőjegy megvásárlása után.”
 • 4. félnótás 2009. március 11. 08:35
  „csavok!
  Nem jól látod a tényeket!
  Igenis meglehet az ujabb többezer kátogató ha kivezénylik megint az iskolásokat és hozzáírják a könyvtár és a múzeum látogatóit.
  Ráadásul a könyvtár és a múzeum eredményeihez ki se kell nyitni a csodás épületet.
  Még az is előfordulhat, hogy az össszeg, aminek 20 %-a 39.6 millió, nem is lesz elég mert parkolót, természetesen fizetőt, kell építeni a sok látogató miatt.
  Tehát ne állj a fejlődés utjába!”
 • 3. csavok 2009. március 10. 19:44
  „Kedves Konstantin !
  Látom és olvasom, hogy rendesen megdolgozik az állásáért. Hetente-tíznaponta egy-egy kis írásocska városunk díszéről, amely "mágnesként" vonza a hazai és külföldi látogatókat.
  A probláma az kedves Uram, hogy ez a szörnyszülött a város egyik kútja ahová a pénz lapáttal szorja bele a kedves gazdája.
  Nem lehetne ritkítani a híreket erről a gyönyörűségről. Mondjuk egy eseményről csak egyszer írni. Most például 02.27-én már "Munkatársuk" (gondolom Ön volt az) már tájékoztatott minket eme örömhírről.
  Én megjegyeztem és emlékszem rá, szerintem más is.
  Meg kellene próbálni valami érdekeset összehozni erről a porfészekről. Esetleg egy kis cikksorozat történelmi vagy kultúrális témában .... stb !
  Ezek a sületlen, érdektelen irományok és ezek hetete ismételve nem az újságírás magaslatai.
  Üdv.: Csavok
  Ui.: "harcitomi", Fűzfavessző", "mysty.cum" elő az okos, megalapozott érveket, hadd tudjuk meg miért is nincs igazam. Ti biztosan közelről látjátok az elborzasztó számokat ( a bevétel és a kiadás különbsége). Na mennyi ? 100 millió/év vagy még több ?? Írjátok már meg.
  Apropo: "mysty" te adós maradtál egy kimerítő válasszal a Táltos iskola témában ! Emlékszel ? Mert én (Mi) igen .”
 • 2. csutka 2009. március 08. 21:09
  „Ebben a gazdasági helyzetben pont erre van szükség.Inkább munkahelyeket teremtenének belőle.”
 • 1. pinochet 2009. március 08. 19:58
  „Vajon a bővítést is teljesen véletlenül az Építészmester Zrt fogja elnyerni?.... Vannak még véletlenek Vásárhelyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoportos garázdaság Vásárhelyen

Hómezővásárhely - Csoportos garázdaság megalapozott gyanúja alapján indult büntetőeljárás a… Tovább olvasom