Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

1 milliárd a Mártélyi-holtágra

Mártély – Közel 1 milliárd forintból újulhat meg a Mártélyi-holtág, amelynek rehabilitációja példaértékű hazánkban – hangzott el sajtótájékoztatón a mártélyi Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban.
A beruházást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság készítette elő. A 41,2 hektáros holtág rendezésének célja a természeti értékek megvédése.

1 milliárd a Mártélyi-holtágra. Fotó: Török Anita (galéria)

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Az előkészítés 36,6 millió forintba került. A legfontosabb, hogy a mártélyi szivattyútelepre érkező tisztított szennyvíz, időszakos csapadékvíz ne a holtágba kerüljön, hanem a Darvasszék–Mártély-csatorna nyomvonalát meghosszabbítva, zárt csővezetéken keresztül jusson az élő Tiszába.

Hasonlóan fontos a természetes vízpótlása a holtágnak – derült ki. A beruházáshoz tartozik két csónakkikötő építése – a holtág északi és déli részén –, illetve a szárazföldi tanösvény mellé egy újat és egy vízi tanösvényt is kialakítanának.

„Körforgalomban" lehetne bejárni a természeti értékeket. A hullámtérben padok, asztalok lesznek, így tanórákat is lehet majd tartani. A beruházás – ha a pályázat sikerrel zárul – a tervek szerint jövő tavasszal indul, és 2015-ben fejeződik be.

A gátéri Fehér-tó rehabilitációjáról is szó volt Mártélyon. A mintegy 450 millió forintos projekt veszélyeztetett élőhelyet érint. Az egykori szikes tavat szeretnék eredeti állapotába helyreállítani. Többek között megszüntetik a mederben található csatornaszakaszokat, ez ugyancsak 2015-ben zárulhat.

Olvasóink írták

 • 11. Lupus 2013. november 04. 09:12
  „A károkért két felelőst lehet megjelölni: Az egyik az egykor teljesen elhibázott folyószabályozás, amely túlságosan szűk mederbe kényszerítette a Tiszát, másrészt valóban azok a hatóságok, akik nyilvánvalóan annak a tudatában adták ki az építési engedélyeket, hogy az árvíz rendszeresen nagy kárt fog okozni az építményekben. Alig lehet olyan felhőkarcoló magasságúra épített, 8-10 méteres épület az ártérben, amelyet a nagy vizek - legalább alul, de rosszabb esetben a lakószinteken is - el ne öntene. És akkor lehet menteni a menthetőt, meg renoválni, amit legtöbben már meguntak. Ezért eladó a mártélyi üdülők egyharmada... De ezek tudatában, ki veszi meg?”
 • 10. 48as 2013. november 03. 11:18
  „9.xenopus 2013.10.30. 16:59
  Tisztelt ismeretlen, amióta gyakori lett az árvíz erre már sokan rájöttek, de akkor minek vannak a szakemberek és az illetékes hivatalok, ha évtizedeken át kiadtak építési engedélyeket? Akkor most ki a felelôs a károkért???”
 • 9. xenopus 2013. október 30. 16:59
  „Véleményem szerint ártérre építeni egyenesen felelőtlenség fából padokat vagy egyáltalán bármit, pár év vagy egy sebes ár és tönkremegy az egész! Valahol olvastam egy véleményt ami igen szellemes volt.
  "Mindegy hogy mi, csak jó sokba kerüljön." - No, ez lehet hogy ide is igaz!”
 • 8. dadogós 2013. október 26. 10:43
  „Belefolyik a tisztított szennyvíz? Ez baj? Akkor még sem annyira tiszta? Jó kis lenyúlós projekt ez és a végén azt sem látod, hogy mi változott. Pedig 1 milliárd az nem kevés pénz.”
 • 7. 48as 2013. október 25. 20:21
  „Az Önkormányzat még azt sem hajlandó tisztázni, hogy milyen alapon nevezik a területet Üdülôterületnek, amikor ennek a feltételei nincsennek biztosítva. Nehéz traktorokkal szállítják a fát, amivel zajjal, porral terhelik azt a néhány napot amikor pihenésre lehetne használni a területet. Az évek óta teljesen elhanyagolt épületek részben életveszélyesek, (gyerekekre, és kíváncsi felnôttekre is....és nem is vígasztaló látvány) A Bodnár Bertalan oktatási központ mellett is évtizedek óta használaton kívüli beton födémek rontják a látványt, talán ezekre is kellene egy kis figyelmet fordítani.
  Az eggyetlen öröm, hogy a város közmunkásai példás rendet, tisztaságot tartanak az utóbbi 2-3-éveben. Az Önkormányzat igéretet tett, hogy az Üdülôreületnek külön képviselôje lesz, és árvíz idején nem kell az egész évi építmény adót megfizetni, de ez mind máig csak üres mese.”
 • 6. Lupus 2013. október 25. 19:18
  „Így van pachakuti! Csak az a baj, hogy a természet által kialakított, de az ember egykori hibás folyószabályozási munkálatait semmilyen kormányzati terv és akarat nem segít. Marad minden a régiben. Helyesebben, folytatódik az élő folyótól egykor levágott kanyarulat lassú elmocsarasodása. Mondhatni: kifutottunk az időből...”
 • 5. pachakuti 2013. október 25. 16:44
  „Valahol van a kormányban egy titkos terv, ami kötelezően előírja, hány évente és mennyiért kell megmenteni-rehabilitálni, látogatóbaráttá tenni a mártélyi holtágat. Ennek a rendszeresen bekövetkező soros megújításnak érkezett el az ideje.”
 • 4. Lupus 2013. október 25. 09:33
  „Akisz ötletei nem rosszak. De a lényeget nem érintik. A holtág rehabilitációja ebben a formában teljesen értelmetlen. Mi több, egy hazugságokra épülő parasztvakítás, amelynek semmi más célja nincs, mint a pályázati pénz elköltése minden áron. Az első hazugság, hogy Mártély tisztított szennyvize (esetleg) belefolyna a holtágba. Nos, ha a projekt előkészítői vették volna a fáradságot, hogy a gyakorlatban is meggyőződjenek a jelenlegi állapotokról, rájöttek volna, hogy a tisztított szennyvíz soha nem jut el a mártélyi szivattyútelepig, amely átemelhetné azt a töltés túloldalán induló csatornába, mert csekély mennyisége miatt már a Darvas-széki csatorna falai közt elszikkad. (Jelenleg sincs víz ebben a csatornában, s a szükséges gépkarbantartási próbaüzemektől eltekintve, nem hiszem, hogy a mártélyi szennyvíztisztító megépülése óta egyszer is emeltek volna át bármilyen eredetű vizet!) A második hazugság, hogy a megépítendő vízügyi műtárgyak majd lehetővé teszik a holtág friss víz utánpótlását. Erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha az élő Tisza vízszintje eléri, illetve meghaladja a holtág mindenkori vízszintjét, ami általában 6-7 méter szintkülönbséget jelent, s leginkább csak a tavaszi áradásokkor fordul elő, amikor egy idő után amúgy is (!) elárasztja a folyó az árteret. Mondhatja erre bárki, hogy azért mégis csak történik valami. Hát, igen. Ha a semmit valaminek lehet nevezni, valóban. De mindezt már annyiszor elmondtam mindenfelé, hogy én magam unom. Olvasói levélben is reagáltam annak idején a projekt első lakossági tájékoztatója után, ahol ugyanezekkel a ködösítésekkel, mellébeszélésekkel igyekeztem szembesíteni a megjelent szakértő előadókat, de sem a levél megjelentetését nem vállalta be valamiért a Délvilág, sem a szakemberektől nem kaptam érdemi választ, csupán ideges téma elterelést - mondván a projekt "nem erről szól" -, ami egészen érthetetlen. Szegény tájékozatlan megvezetett olvasók most azt hiszik, már megint jobban teljesítünk. De nem. Kidobunk az ablakon 1 milliárd forintot. Hogy elmondhassuk: megcsináltuk. Hogy kissé sárga, kissé savanyúbb, abszolút nem számít. De a mi narancsunk...”
 • 3. mivan? 2013. október 25. 09:17
  „Szerintem meg ez rengeteg pénz! Oké, ha a környezetvédelmi beruházást nem számítom bele, mert az kell nyilván, a többire minek van szükség?”
 • 2. Akisz 2013. október 25. 07:40
  „Gratulálok és reméljük, hogy a munkálatokat nem zavarja a tavaszi áradás. Bár a halak szaporodásához fontos a tavaszi magasabb vízállás. Az üdülőterület fejlesztése is fontos lenne, hiszen több adót kell fizetni az üdülők tulajdonosainak, mint Vásárhelyen az ingatlanjaikért. Így javasolnám, hogy az üdülőterület minden utcáját lássa el az önkormányzat szilárd burkolattal, mert esős idő esetén a szemetes autó felvágja az utat. Az üdülő területről kivezető utat a szélső földes út szilárd burkolattal való átépítésével és egyirányú forgalom szabályozásával kellene megoldani, mert jelenleg a játszótér és a Hédi söröző környékén nem fér el két autó egymás mellett. Fokozottabb rendőri jelenléttel ki kellene szűrni azokat a nehéz járműveket, melyek az önkormányzat ill. az üdülőtulajdonosok által építtetett utakat terhelik. Valamint javaslom, hogy az üdülő terület bejáratánál valamint a töltésre kivezető Ferenczi rampánál, az üdülő terület vaskarókkal ellátott Tiszára kivezető földútjánál és a Hédi sörözőnél helyezzenek el köztéri kamerákat a bűnmegelőzés érdekében.”
 • 1. balihoho 2013. október 25. 06:37
  „Szegény holtág, már megint dögönyözni fogják, de attól sem lesz jobb. A parti fák pusztulni, és vízbe dőlni fognak mint eddig.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell lakbért fizetnie a két vásárhelyi asszonynak

Lebontásra ítélt, romos házból júniusban költözött komfortos csereingatlanba a vásárhelyi Mészáros Lászlóné és Vacsi Györgyné. Tovább olvasom