Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

2007 is a fiatalok éve volt Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen eddig 774 újszülött kapott babakötvényt a várostól, a fiatal családok 2007-ben 124 ingyen- telket vehettek birtokba, és 360 új munkahely létesült önkormányzati támogatással. A város mindezt azért teszi, hogy segítse a fiatal családokat, és lehetőleg itt tartsa őket.
Három kiemelt programjával is segíti a Vásárhelyen élő fiatalokat az önkormányzat. A cél: élhetővé tenni mindenki számára a várost, a fiataloknak pedig úgy kínálni perspektívát, hogy ne vándoroljanak el más településre. A program része a babakötvény: 2006 januárjában az önkormányzat létrehozta a Vásárhelyi Fiatalokért Alapítványt, hogy támogassa a városban született gyerekeket az első lakás megvásárlásában. Az első évben az újszülöttek számára nyitott bankszámlára a város számlánként havonta 3500, tavaly pedig már 4000 forintot fizetett be. Eddig körülbelül 30 millió forint gyűlt ezeken össze. A gyerekek 18. és 24. éves koruk közt vehetik fel az addigra kamatokkal gyarapodott összeget. Tavaly novemberben 115 babakötvényt osztottak ki, s ezzel 774-re emelkedett a kis kötvénytulajdonosok száma.

Babakötvényre várva. Az idén is folytatódik a tavalyelőtt megkezdődött program.
Fotó: Tésik Attila

Folytatódott a fiatal felnőttek otthonteremtésének támogatása is. Az önkormányzat saját területein alakított ki közművesített telkeket 2007-ben is, ezekre olyan fiatal házasok pályázhattak, akik vállalták, hogy családi házat építenek. Tavaly az önkormányzat összesen 124 ilyen ingyentelket osztott ki. Ezek egy részén már állnak a házak.

A legnagyobb, leggyorsabb segítség az adóforintokból nyújtott munkahelyteremtő támogatás volt. Hódmezővásárhely önkormányzata az előző esztendőben 360 munkahely létrehozását támogatta – tudtuk meg Hegedűs Zoltántól. A pénzügyi bizottság elnöke hozzátette: ebben a számban a részmunkaidős állások is benne vannak. Összesen 90 pályázó nyerte el a munkahelyenként félmillió forintot – azaz, a minimálbér társadalombiztosítási járulékát jelentő – összeget. A város az előző esztendőben mintegy 180 millió forintot fordított erre a célra.

A pályázóknak garantálniuk kellett, hogy a város által támogatott munkahelyeket három esztendőn belül nem szüntetik meg, ha mégis erre kényszerülnek, akkor a támogatás időarányos része visszajár az önkormányzatnak.

A munkahelyteremtésre létrehozott városi alap nyitott, azaz bármennyi munkahely teremtését támogatását vállalja Vásárhely. Az önkormányzatnál úgy gondolkodnak, mindez megtérülő befektetés: ezzel is csökken a munkanélküliek, a szociális segélyre szorulók száma, a vállalkozások pedig a helyi adó révén végül a támogatást is visszafizetik.

Olvasóink írták

  • 1. . 2008. január 10. 10:36
    „Érdeklödnék idén is lehet az ingyentelkere pályázni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy vásárhelyi a rohanó Japánban

Hódmezővásárhely - Gálné Horváth Ildikó megtanult pálcikával enni, és megkedvelte a nyers halból… Tovább olvasom