Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

21 éves, de már aranydíjas bora van

Hódmezővásárhely - Arany- és ezüstdíjat nyert a közelmúltban vörösboraival a vásárhelyi Csernai Zsolt. A 21 éves fiatalember informatikusként érettségizett, 3-4 évvel ezelőtt édesapjával kezdte a borkészítést. Otthon azt tanulta, mindenből legjobb a háztáji.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– A szőlő élőlény, aszerint kell dolgozni vele. Amíg elkészül a bor, folyamatosan figyelni kell, hogyan változik, törődést igényel – jegyezte meg mosolyogva a vásárhelyi Csernai Zsolt. A 21 éves fiatalember vörösbora a közelmúltban Várpalotán egy versenyen arany- és ezüstdíjat kapott. Előbbit a cabernet franc-jáért, utóbbit zweigeltjéért.

– Éreztem, hogy a cabernet nagyon jól sikerült, de nem gondoltam volna, hogy a másik is elnyeri a zsűri tetszését. A makói borász, Sarró Mihály ajánlotta fel, hogy elviszi a palackokat a versenyre. Őszintén meglepődtem, amikor kiderült az eredmény – idézte fel Zsolt, aki hobbiborásznak tartja magát.

Vásárhelyen informatikusként érettségizett, majd pár évvel ezelőtt úgy döntött, megpróbálkozik a borkészítéssel. Családja évtizedekkel ezelőtt költözött át a Vajdaságból, ahol jelenleg is vannak földjeik. Szülei gazdálkodnak, otthon azt tanulta, a legjobb a háztáji, legyen szó húsról vagy kenyérről.

– Mértékkel, de szeretem kóstolgatni a borokat. Hamar rájöttem azonban, hogy a boltban kaphatók többségének nem sok köze van a jó borhoz. Innen jött az ötlet, hogy nekifogjunk édesapámmal, illetve a makói borász segítségével. Mártélyon van egy kis parasztházunk, ott dolgozunk – magyarázta Zsolt, aki időközben elvégzett egy OKJ-s borásztanfolyamot Szekszárdon, most azt tervezi, egyetemen gyarapítja tudását.

Csernai Zsolt szerint nem kis munka a borkészítés, de megéri a fáradságot. Fotó: Schmidt Andrea
Csernai Zsolt szerint nem kis munka a borkészítés, de megéri a fáradságot. Fotó: Schmidt Andrea

A szőlőt Sóshalomról vásárolják, de mártélyi kertjükben már ültettek is. A borászkodás nem könnyű feladat, reggeltől estig tart a munka, fajtától függően akár 3-4 évig is érlelni kell a bort, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Zsolt szerint azonban megéri a fáradságot, ha láthatja a pohárban bíborló nedűt, és megízlelheti a fűszeres, gyümölcsös aromát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat óvoda újul meg Vásárhelyen

Hat óvoda – Szabadság tér, Magvető, Malom és Szent István utca, valamint az Oldalkosár utca 4. és 14. szám alatti intézmény – energetikai korszerűsítésére nyert pályázatot a vásárhelyi önkormányzat. Tovább olvasom