Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

21 millióval tartoznak a vásárhelyi lakók

Hódmezővásárhely - Közel 100 milliós a kintlévősége a vásárhelyi hőszolgáltatónak. A lakosok mintegy 21 millióval tartoznak, a többi közületi elmaradás.
A távfűtésnél az olcsóbb geotermikus energiákat részesítik előnyben, valamint jelenleg is zajlik a panellakásokban fűtéskorszerűsítés. A tervek szerint akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető ezzel a módszerrel. A modern elosztók, hőmennyiség-szabályzók felszerelése pluszköltséget nem ró a fogyasztókra.

Jelenleg Vásárhelyen a lakosoknak 3281 forint a hődíj gigajoulja, ez az összeg a közületek részére 4260 forint. A használati meleg víz köbmétere a lakosságnak 702, a közületeknek pedig 967 forintjába kerül, mindkét esetben ez az ár tartalmazza a víz- és csatornadíjat is. Annak ellenére, hogy az országban szinte Vásárhelyen a legolcsóbb a távhőszolgáltatás – egy havi átlagos díj alig több mint 13 ezer forint – 2008 első félévére majd 100 millió forintos kintlévősége van a hőszolgáltatónak.

Ábrahám Istvánné a nappaliban lezárta a radiátort, így is 12-13 ezres számlát kap a fűtési szezonban Fotó: Tésik Attila
Ábrahám Istvánné a nappaliban lezárta a radiátort, így is 12-13 ezres számlát kap a fűtési szezonban
Fotó: Tésik Attila

A lakosság jelenleg közel 21 millióval tartozik, a közületek pedig a többivel. Tavaly december 31-éig sokkal magasabb volt ez az összeg. Akkor majd 143,5 milliót nem fizettek be a cég számlájára. Az elmaradás miatt jelenleg 115 esetben zajlik végrehajtás az adósok ellen.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a vásárhelyi panellakások tulajdonosaira mekkora terhet ró a távhőszolgáltatás díja, tudják-e fizetni, hogyan gazdálkodják ki a szükséges pénzt.

– A hetvenes évek eleje óta lakom panelben. A második emeleten élek egy 55 négyzetméteres lakásban. Szerencsére még sohasem volt elmaradásom – árulta el Ábrahám Istvánné. Az idős nő elmondta, úgy nőtt fel, hogy spórolni kell. Ezért elsőként a számlákat fizeti be. Elég csak néhány hónapot kihagyni, s akkora adósság halmozódik fel, amiből már képtelenség kilábalni.

– A nyugdíjam 84 ezer forint, a fűtési szezonban ebből 13 ezer megy el a távhőnek. Havonta kapok 2500 forintos kedvezményt a várostól. Évekig voltam közös képviselő, s ezalatt a lépcsőházunkban soha senki nem tartozott egyetlen egy szolgáltatónak sem – mesélte.

Kis Ernő 32 esztendeje él egy tizedik emeleti lakásban. Radiátorain már régóta működnek a hőmennyiségmérők. A tavalyi fűtési szezon lezárása után ennek ellenére még 14 ezer forintot be kellett fizetnie.

– Kisnyugdíjas vagyok. Hál' istennek, számlaelmaradásom még egyetlenegyszer sem volt. Meghúzom a nadrágszíjat, de a szolgáltatóknak rendesen fizetek – tudtuk meg Ernő bácsitól.

Több mint 20 ezer igénylés

A vásárhelyiek a Magyar Államkincstárhoz 2007 januárja és 2008 júniusa között összesen 20 ezer 408 távhő-támogatási igényt nyújtottak be. A támogatás összértéke pedig majdnem elérte a 86,3 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 10. vicc 2008. október 03. 21:49
  „A vállalkozói hidegvíz többe kerül mint a meleg ?

  Hajrá Jani "LJ" , te is tetű komcsi vagy , a város élén komcsi a parlamentbe fidesz a cigányoknál meg tesó !”
 • 9. Beth_ 2008. október 02. 07:12
  „Pontosabb lett volna ez a főcím:
  Vásárhelyi közületek - vásárhelyi lakók 4:1 az állás a tartozások tekintetében egy öt gólos meccsen.”
 • 8. bibika 2008. október 01. 14:49
  „Érdekes... Hány közület nem fizet, csak pár évvel az esedékes számla után? Ki a közület? Egy kft? Egy önkormányzati intézmény? Pedig annak aztán van pénze... Vagy a Kalmár volt Igazgatónőjét is ezért froszlizzák, mert esetleg (úgy emlékszem) kifizetett egy számlát? Vagy rosszul emlékszem? hihihi”
 • 7. odd 2008. október 01. 13:49
  „ábrahám istvánné, született kovács józsef azért fizet annyi gázszámlát, mert kemping bibiklivel próbálta meg elzárni a radiátort, pedig az nem arra való!”
 • 6. Beth_ 2008. október 01. 13:49
  „Gyerekek, ez a Kis Ernő bácsi!”
 • 5. nudli 2008. október 01. 12:21
  „Szegény asszony, elég viharvert a kép tanulsága szerint.”
 • 4. 2Y 2008. október 01. 10:58
  „Szegény Ábrahám Istvánné! Biztosan két y kromoszómája van. Ezért is húzhatja meg a nadrágszíját...
  Ez a jellemző az egész szerkesztésre!”
 • 3. orbit 2008. október 01. 10:38
  „A képet elnézve szegény Ábrahám Istvánné nemi identitás gondokkal küzd és a nappalija is elég furcsán van berendezve:-)”
 • 2. Nornora1 2008. október 01. 10:29
  „Be kell hajtani az adósságokat. Bele ne haljanak már ekkora fűtésszámlába! Szörnyű lehet nekik... A hideg vízért is más alapból kétszer ennyit fizet, plusz még melegítheti is.”
 • 1. ÍRÁSTUDATLAN-TDI. 2008. október 01. 09:43
  „Hát ez van Magyarórszágon! Mindég csak a derékszíjat kell meghúzni!Pedig azoknak a nyakán kellene a kötelet akik idáig juttatták ezt az órszágot!Nem azon kellene agyalni hogy mennyi a teatozás ha nem emelni a fizetéseket és a nyugdíjakat is az Európai szinvonalra.Akkor talán megszünne ez az álldatlan állapot.De még az MSZP és FIDESZ csak az egymással folytatott hatalmi harcokkal vannak elfoglalva addig bizony semmi sem fog itt változni.Arról nem is beszélve hogy nagyon sok pólgármesternek és honatyának bizony busás hasznot hoz a más emberek eladósodása.Szerintem nem a derékszíj meghúzása lenne a legjobb mególdás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnnek a kátyúk a vásárhelyi katolikus temetőben

Hódmezővásárhely - Legkésőbb a hónap közepéig elkészül a vásárhelyi katolikus temetőben egy 250 méteres útszakasz felújítása. A munka elodázhatatlanná vált, kátyús, és főként esőben nehezen járható volt, sokat panaszkodtak a sírkertbe járók. Tovább olvasom