Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

231 millióból újul meg az Ótemplom

Hódmezővásárhely - Teljesen megújul a vásárhelyi Református Ótemplom. A munkálatokra 231 millió forintot nyert az egyházközösség. A közel 300 éves épület világosabbá, tágasabbá válik.
231 millió forint támogatást nyert a vásárhelyi Református Ótemplom egyházközössége a közel 300 éves templom (a város legöregebb épülete) belső felújítására – tudtuk meg Bán Csaba lelkésztől. Öt évvel ezelőtt kezdődött a tervezési munka, amelyet olyan jeles személyiségek fognak össze, mint Oltai Péter építész, illetve Kiss Margit restaurátor, a Néprajzi Múzeum egyházi osztályának vezetője.

– A felújítással világosabbá, tágasabbá válik a templom. A karzat egy részét lebontanánk, a 110 éves orgona pedig a bejárat fölé kerülne. Utóbbi rekonstrukciójára eddig már 6 millió forintot költöttünk. Megoldjuk a műemlék épület szigetelését, megújul a világítás, kicseréljük a burkolatot, és korszerűsítjük a fűtést – sorolta a lelkész a munkálatokat.

Bán Csaba vásárhelyi református lelkész szerint tágasabb, világosabb lesz a templom. Fotó: Veréb Simon
Bán Csaba vásárhelyi református lelkész szerint tágasabb, világosabb lesz a templom.
Fotó: Veréb Simon

A következő két évben nem csak a rekonstrukcióra szeretnének gondot fordítani. A 19. század végén, egy átalakítás során elajándékozott eredeti bútorok egy részét is szívesen látnák újra a templomban.

Visszakerülhetne például a régi szószék, amely a mostanival szemben kaphatna helyet. Bán Csaba tudomása szerint múzeumokban őrzik a bútorokat. Ezeket eredeti állapotba szeretnék visszaállítani Kiss Margit segítségével. A munkálatok a templom tornyát is érintenék, szeretnék ugyanis látogathatóvá tenni.

Olvasóink írták

 • 9. kcha 2010. május 28. 19:25
  „minek kell lebontani a karzatot? tudtommal a diákok ünnepekkor alig férnek el a templomban...”
 • 8. aranka2 2010. május 27. 20:58
  „aggodo, nem kell aggódnod. Magyarországon műemlékhez csak a műemléki hatóság engedélye nyomán lehet hozzányúlni. Vásárhelyen meg ráadásul egy igen rigorózus, szakmájához kitűnően értő embertől függ minden engedély.”
 • 7. Dongó 2010. május 26. 13:51
  „Ha még nem nyúlták le, akkor be kellene üzemelni a csengettyűs órát, amely a toronyban van.
  Tisztelettel: Dongó”
 • 6. aggodo 2010. május 24. 03:41
  „Amikor egy templomet eladnak,az uj tulajdonos azt tesz vele,arra a celra hasznalja,amire akarja,mindegy,hogy eredetileg milyen celra epitettek,amig betartja a torvenyt.Lehet pl.zsinagogabol kultura kozpont,vagy kereszteny templombol szinhaz. Ha nem adjak el a templomot,akkor templom marad az idok vegezeteig.
  Egyetertek,tenyleg egy kicsit furcsa,de vannak ennel meg furcsabb dolgok is,amit az elet produkal.
  Az O temlomra mar rgen rafer a restauracio.Viszont az is furcsa,hogy nem csak restautalni akarjak,hanem kiforgatjak a regi mivoltabol.A restautacio csak az elrongalodott dolgok allaganak javitasa,nem a karzatresz lebontasa, az orgona athelytezese,vagyis nem beavatrkozas az eredeti epulet felepitesebe.Ez,amit csinalni akarnak,szerintem nem restaruracio.Mi lenne,.pl. ha egy Leonardo kepet ugy restautalnanak,hogy atfestenek az arcot mas formajura, vagy jobboldal helyett balra valasztnak el a hajat a szemelynek,stb.Ez Vasarhely.....”
 • 5. harcitomi 2010. május 23. 11:51
  „Hülye amerikai csürhe...”
 • 4. efje 2010. május 22. 15:19
  „Évekkel ezelőtt New Yorkban jártam néhány barátommal. Egy csütörtök este jártuk a szórakozóhelyeket. A Hard Rock Cafe mellett leintettünk egy limót és megkértük a sofőrt hogy vigyen el minket a város legjobb bulijába. 45 dollálért kb egy óráig kocsikáztunk, majd közölte hogy megérkeztünk és kitett minket egy templom előtt.
  Csodálkozásunkat benntről kemény technohouse szakította meg.
  A többszáz éves épület ajtajában 2 méteres feka kidobó tessékelt be minket. Odabent a kisteremben mélyládák középen összetolva, hip-hopra táncoló emberekkel, a dj pedig a szószéken.
  A nagyteremben körbeállványozva villogó lámpákkal, de a legszembetűnőbb a mennyezetről lógó, lassan forgó jézuskaszobor volt diszkógömbként funkcionálva.
  A Lime Light tudomásom szerint azóta bezárt, de ha valaki arra jár ne hagyja ki.”
 • 3. Lixus_kzs 2010. május 21. 23:07
  „Neszójábe! Szerinted mennyibe kerül egy ilyen templom? Mindenki szakértőnek hiszi magát...”
 • 2. qutya 2010. május 21. 18:34
  „Ha újra megépítené, az sem kerülne többe.”
 • 1. Lixus_kzs 2010. május 21. 17:27
  „Ámen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millióból bővítik a geotermikus kört

Hódmezővásárhely - Vásárhely élen jár a geotermikus energia hasznosításában. Ezzel fűtik a… Tovább olvasom