Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

250 euró 1 hétre a mártélyi iskoláért

Hódmezővásárhely - 250 euróért 1 hétre örökbe lehet fogadni a mártélyi általános iskolát. Giliczéné Molnár Irén, az intézmény igazgatója azt mondja: ezzel a nem mindennapi kezdeményezéssel is próbálnak magukon segíteni, és megőrizni a falu iskoláját.
„Ne hagyj magamra! Mint annyi más kistelepülés jól működő iskolája, mi is »árván« maradtunk. (...) be kellett látnunk, nincs többé az állami támogatás felhőtlen biztonsága. A kapott normatíva kevés, a fenntartás bizonytalan, közel 120 gyermek jövője válhat kétségessé a mártélyi általános iskolában, ezért úgy döntöttünk, árverezzük magunkat" – olvasható a falu honlapján.

– Manapság, amikor akár tevét is örökbe lehet fogadni, miért ne lehetne intézményt is? – kérdezi Giliczéné Molnár Irén, az iskola igazgatója, aki úgy tudja: az országban egyedülálló a kezdeményezés. Megírtuk: mintegy 3 éves Szegvárral közös fenntartás után az idei tanévtől – újabb partner hiányában – az önkormányzat önállóan működteti az oktatási intézményt. Ez pedig mintegy 10 millió forint pluszterhet ró a falu költségvetésére.

Az akció a közös felelősségvállalásról szól, és arról, hogy próbálnak magukon segíteni – hallottuk az igazgatótól. Az örökbefogadás 1 hétre szól, és minimum 250 eurós adományt jelent. Ez esetben az örökbefogadó bronz fokozatú támogatóvá válik, amit oklevél tanúsít. Az ezüst minősítés 500, az arany 1000, a gyémánt pedig 10 ezer eurótól indul.

Nem mindennapi ötletekkel próbálják megőrizni a faluban az oktatást. A szerző felvétele
Nem mindennapi ötletekkel próbálják megőrizni a faluban az oktatást.
A szerző felvétele

– A támogatás kizárólag a diákok tanulásának elősegítésére fordítható – hangsúlyozta Giliczéné Molnár Irén. Ez a kezdeményezés egyébként csak egy azok közül, amelyek segítségével szeretnék megőrizni a faluban az iskolát.

– Túl vagyunk egy jótékonysági esten, ahol a vásárhelyi Fandante Kamarakórus lépett fel. Erre 500 forinttól lehetett támogatójegyet vásárolni. Már szervezzük a következőt, a szüreti mulatságot. Távolabbi terveink között szerepel egy internetes aukció, ahol értékes műalkotásokat árvereznénk el az iskola javára – magyarázta az intézményvezető.

Már meg is van a helye a jótékonysági est bevételének. Költségcsökkentés miatt vegyes tüzelésűre cserélik az iskola kazánjait. A szülők társadalmi munkában vállalták, hogy segítenek a kémény építésénél, a támogatójegyekből pedig saválló béléscsövet vesz az intézmény. A hétvégén egyébként szintén felajánlásnak köszönhetően már gyűjtötték a szülők és az iskola pedagógusai a tűzifának valót.

Olvasóink írták

 • 10. eldorádó 2011. szeptember 21. 19:05
  „kissé zavaró, hogy euróban kérik az adományokat. Talán bedől a forint? Vagy EUR-hitelt kell törleszteni? Nincs aláírás sem, ki kéri?
  www.martely.hu”
 • 9. Lázárhelyi 2011. szeptember 20. 20:36
  „Mi itt janinál, már több ezer kátyút és milliárdos adósságot fogadtunk már "örökbe", de legalább van emlékpontunk.”
 • 8. booo 2011. szeptember 20. 20:21
  „Na ez egy nagyon kreatív kezdeményezés! Biztos vagyok abban, ha sok ember tehetné, segítene.
  Véleményem szerint, ez az ötlet az állam szégyene de az iskola dicsősége és küzdelme a fennmaradásért!
  6. Lixus_kzs - Ne ködösíts, elárulhatnád hogy ki szennyezi a holtág vizét!”
 • 7. jotty 2011. szeptember 20. 16:45
  „Gratulálok a leleményes ötlethez!!!! Csak becsülni tudom azokat az embereket, akik mindent megtesznek céljuk eléréséhez! A kormány pedig igen is szégyelje magát. További sok sikert és kitartást! Nagyon jó az ötlet.”
 • 6. Lixus_kzs 2011. szeptember 20. 16:40
  „Köszönjétek annak aki miatt a holtág vize is szennyezett és eladósította a falut.”
 • 5. FattyúMatthew 2011. szeptember 20. 13:40
  „Úgy halottam a mártélyi focicsapat tagjai is segítik ezt a szép és nemes gesztust!Sok sikert az iskolának!”
 • 4. Én2 2011. szeptember 20. 12:34
  „Azt mondom amit Ti, hogy szégyeljék magukat a kormány és a képviselők is Ők dőzsölnek és egy falusi iskola nem tud megélni. Miért a fenébe nem segítenek nekik tanán Lj nem engedi. Nagyon lehet.”
 • 3. mivan? 2011. szeptember 20. 12:09
  „Viccnek vicc csak az a baj, hogy rossz a tréfamester röhög a markába, a mártélyiak meg kapkodják a fejüket.”
 • 2. Carlo 2011. szeptember 20. 11:10
  „ez vicc, ugye?”
 • 1. papika56 2011. szeptember 20. 10:42
  „Szégyelje meg magát a kormány, az összes képviselő, az összes politikus ,hogy ide juttatták a magyar oktatást ! matolcsi, meg ov. és bandája tönkretesznem mindent az országban. A pedagódus dolga --a tanítás , nem pedig a téli tüzelőre való gyűjtés !!!!!!!
  Felháborító, nagyon elszomorító helyzet !!!!
  De félek nem egyedüli helyzet, van máshol is ilyen !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 hónap felfüggesztett Ajtai Évának

8 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönre ítélte a vásárhelyi városi bíróság Ajtai Évát, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökét sikkasztás miatt. Tovább olvasom