Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

25 éve zárt be a mérleggyári óvoda

Hódmezővásárhely - Negyed évszázada áll üresen a volt mérleggyári óvoda Hódmezővásárhelyen. Az épületet hamarosan felújítják. Hogy mi lesz a megújult intézményben, még nem tudni.
Évek óta üresen áll a volt Metripond óvoda a Bajcsy-Zsillinszky utcában Hódmezővásárhelyen. Az intézményt 1990-ben zárták be, amikor Dura Endréné Vicuska néni volt az óvodavezető. – Szívszorító, szörnyű érzés mindennap elmenni az épület mellett. Benézni a gazos, elavult udvarra, látni a leszakadófélben lévő erkélyt, a kitört ablakokat – mondta el érzéseit Vicuska néni, aki 1969-ben került a mérleggyári óvodába, majd 1975-től 1990-ig, 15 éven át vezette az intézményt.

– Eleinte nagyon sok gyerek járt ide. Volt, amikor 5 csoportban 175-en voltak, majd 1978 körül már csak 3 csoporttal foglalkoztunk. Azok a gyerekek jártak ide, akiknek a szülei a gyárban dolgoztak. Reggel, amikor jöttek munkába, beadták a kicsiket, és tudták, hogy jó helyen vannak – emlékezett vissza Dura Endréné. Elmondta, fél 6 körül érkeztek a gyerekek, majd 8-ig visszaaltatták őket. Ezt követően foglalkozások voltak. Délután pedig, amikor véget ért a műszak, a szülők vitték haza a kicsiket. Az óvodát a mérleggyár üzemeltette, csak szakmailag tartozott a többihez.

Az évek során amortizálódott a volt óvoda épülete. A szerző felvétele
Az évek során amortizálódott a volt óvoda épülete. A szerző felvétele

– Életem legboldogabb napjait töltöttem ott, csak kellemes élményeim vannak. Nagyon jó közösség volt, akik csakis a gyerekek érdekeit nézték, és ezt szem előtt tartva dolgoztak. Többször is ijesztgettek minket, hogy bezárják az óvodát, ami egyszer valósággá vált. Mindenki szétszóródott, de a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Én a József Attila utcai óvodába kerültem, amely sajnos azóta már szintén bezárt – mesélte.

Az évek során az épület több kézbe is került, jelenleg egy vállalkozóé, aki 2013-ban vette meg a várostól. A tulajdonos elmondta, a volt óvoda, s a környezete hamarosan megújul. Hogy családi házat alakítanak ki, vagy vállalkozásoknak adják ki, még nem tudják, ez a jövő kérdése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyal, ördög, Napóleon: jelmezbe bújt lovasok Vásárhelyen

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ karneválján a farsang szokásairól is szó esett. A legnagyobb sikert azonban a télűzés, -búcsúztatás aratta. Tovább olvasom