Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

260 milliós kórházfejlesztés Vásárhelyen

Összesen 260,2 millió forintot, a megpályázható összeg körülbelül 90 százalékát nyerte el a minisztérium pályázatán a vásárhelyi Erzsébet-kórház. Ez több, mint amennyit a régió bármelyik intézménye kapott. Lázár János polgármester szerint ez az elmúlt évek legjelentősebb sikere.
Összesen 260,2 millió forintot, a megpályázható összeg körülbelül 90 százalékát nyerte el a minisztérium pályázatán a vásárhelyi Erzsébet-kórház. Ez több, mint amennyit a régió bármelyik intézménye kapott. Lázár János polgármester szerint ez az elmúlt évek legjelentősebb sikere. A pénzből a fekvőbeteg-ellátást és körülményeit fejlesztik.

Az idén eddig még a megszűnés rémképe lebegett felette, most pedig 206,2 millió forintot nyert a vásárhelyi Erzsébet kórház-Rendelőintézet az Egészségügyi Minisztérium struktúramódosítási, kórház-átalakítási pályázatán.

– Meggyőződésem, hogy az elmúlt évek legjelentősebb sikerét könyvelhette el az intézmény szakmai irányítása ezen a pályázaton. Ez a pénz a vidéki kórházak által elnyert harmadik legnagyobb összeg, s messze meghaladja a dél-alföldi régió más településeire jutott forrásokat – emelte ki Lázár János. Vásárhely polgármesterének meggyőződése, hogy a kórház szakmai programja mellett mindebben döntő szerepe volt annak, hogy a vásárhelyiek kiálltak az intézmény mellett a februári kórháztüntetésen.

Felmondólevél: július közepétől

A közgyűlés döntése alapján 200 állással lesz kevesebb a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. Az üres státusok megszüntetése mellett ez százhetven dolgozó elbocsátását jelenti, de többségük nem gyógyító munkát végez. Mint azt Kallai Árpádtól megtudtuk: a csoportos létszám-leépítési eljárás már elkezdődött, a héten zárul le a közalkalmazotti tanáccsal való konzultáció. Ezt követően tájékoztatják az érintett dolgozókat sorsukról, majd harminc nappal később kezdődhet a tényleges felmondási idő. A dolgozók július közepétől kapják meg felmondó levelüket.

– Ez a 260 millió forint – a kétszáz dolgozó elbocsátásával és a már benyújtott egynapos sebészeti ellátási pályázattal együtt – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy stabilizálódjon az Erzsébet-kórház helyzete. Mindez új fejezetet nyit, új fejlesztési irányt mutat a kórház életében – jelentette ki a polgármester.

Kallai Árpád, a kórház főigazgatója elmondta: bár a pályázati eredmény a dolgozók szempontjából is fontos, az összeggel az ellátás körülményeit teszik jobbá. Az előző héten az intézményben vizsgálódó minőségbiztosítási felügyelet megállapította, hogy a kórházi dolgozók viszontagságos körülmények között is igyekeznek munkájukkal helytállni.
Az intézmény a rehabilitációs fejlesztésekre összesen 54,9 millió forintra pályázhatott, ebből 39,4 milliót nyert meg. Ezt építészeti átalakításokra, illetve az ápolás körülményeinek javítására, technikai, fizikoterápiás eszközök vásárlására fordítják. Az aktív ellátásra maximálisan elnyerhető 261 millió forintból a kórház 220,8 millió kapott meg. Az intézmény a számára elérhető források körülbelül 90 százalékát nyerte el. Ez az összeg az osztályok felújítására, átalakítására, a fizikoterápiás osztályok költöztetésére, az informatikai rendszer bővítésére, illetve a háziorvosi szolgálatokkal való kapcsolat kiépítésére, a kórházon belüli informatikai hálózat bővítésére, valamint a szakdolgozók átképzésére költik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradék a vásárhelyi önkormányzattól

Életjáradékot kínál cserébe a lakások tulajdonjogáért a vásárhelyi önkormányzat a 60 éven… Tovább olvasom