Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

270 millió segélyezésre Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az úgynevezett jövedelemkompenzáló ellátás állami feladat lesz, és a járási hivatalok hatáskörébe kerül - hangzott el a rendkívüli közgyűlésen.
A helyi építményadóból befolyt 270 millió forint lesz a segélyezés forrása Vásárhelyen, ahol rendkívüli közgyűlésen fogadták el a város új szociális rendeletét csütörtökön. Az úgynevezett jövedelemkompenzáló ellátás – időskorúak járadéka, aktív korúak ellátása, alapösszegű, emelt és kiemelt ápolási díj, alanyi és normatív közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság – állami feladat lesz, és a járási hivatalok hatáskörébe kerül. Az önkormányzat által biztosított ellátás neve márciustól települési támogatás lesz. Ennek keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújtanak támogatást – magyarázta a közgyűlésen Antal István, a népjóléti iroda vezetője. A képviselők zárt ülésen döntik el, kinek milyen célra, milyen összegű támogatást nyújtanak.

Egyetlen kötelezettség megmaradt, a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyeknek rendkívüli települési támogatást kötelesek nyújtani. – A rendelet üzenete, hogy a város mindenkinek segíteni kíván, aki rászorul. Az állam célja is az, hogy segítsen, de aki munkára alkalmas, annak elsősorban ne segélyt, hanem munkát biztosítson – mondta Lázár János. Az országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint példamutató, hogy a rendelet megalkotása során még a civileket is bevonták az egyeztetésekbe. A közgyűlésen elhangzott, a városban és környékén több helyen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A védekezéshez 11,5 millió forintos vis maior támogatást igényelnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél napot várt CT-re vérröggel az agyában

Haza akarták engedni a vásárhelyi sürgősségiről azt az asszonyt, akiről később kiderült: vérrög alakult ki az agyában. Tovább olvasom