Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

270 munkahelyet mentenek meg együtt

Hódmezővásárhely - Az önkormányzat 37,5 millió forinttal támogatja az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-t, mely ezt a pénzt fejlesztésekre fordítja. A város ezzel hozzájárul 270 álláshely megőrzéséhez. A szerződést tegnap írták alá a gyár telephelyén. Várható, hogy nyáron öt évre szóló együttműködési megállapodást kötnek a felek.
A vásárhelyi önkormányzat tavaly és tavalyelőtt 266,5 millió forinttal támogatta a helyi kis- és középvállalkozásokat, ennek köszönhetően 535 új munkahely létesült. A pénzügyi és gazdasági világválság ráirányította a figyelmet arra, hogy nem csak az új álláshelyek teremtése létfontosságú, a régiek megtartása is. Ebben nyújt most 37,5 millió forintos segítséget a város a francia Guy Degrenne-csoporthoz tartozó, asztali porcelánokat készítő Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-nek – jelentette be Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő a helyszínen.

Az összeget a gyár komoly technológiai fejlesztésekre költi – egy 10 milliós számítástechnikai, kemenceszabályozással kapcsolatos projekt már folyamatban van –, ezáltal jobb minőségű, piacképesebb termékeket állít elő, így megtarthatja a jelenlegi 270 fős dolgozói létszámot. A pénz jelentős részét már átutalták a cégnek. Lázár János azt is elmondta: ez a segítség az idei esztendőre szól, de a közeljövőben – várhatóan májusban, júniusban – hosszabb távú, ötéves megállapodást kötnek a felek. Ez is szolgálhatja azt a célt, hogy Vásárhely a magyar porcelán- és kerámiakultúra központjává váljon, mert ehhez szükség van az Alföld Porcelánra.

A támogatást technológiai fejlesztésre költik az edénygyárban. Fotó: Tésik Attila
A támogatást technológiai fejlesztésre költik az edénygyárban.
Fotó: Tésik Attila

Tímár Tibor, az edénygyár vezérigazgatója kiemelte: a jelenlegi gazdasági krízisben példaértékű a város döntése, és ezzel a munkahelyek mellett megőrizhető a szakterületen felhalmozott 40 éves tudás, tapasztalat. A válságot, a megrendelések csökkenése révén az Alföld Porcelán is megérezte, ezért az elmúlt időszakban 70 embert kényszerült elbocsátani. Amennyiben nem érkezett volna a várostól a 37,5 milliós támogatás, újabb 20-25 dolgozó kerülhetett volna utcára, mert a fejlesztésekre mindenképpen áldoznia kell a cégnek. A munkahelyek megtartására még magyar és uniós pályázati forrásokat is igénybe kívánnak venni, mert a Guy Degrenne-nek stratégiai fontosságú a vásárhelyi gyár.

A szerződés aláírását követően – az okmányt Lázár János és Tímár Tibor látta el kézjegyével – Stephane Zancher operációs elnök-vezérigazgató a francia tulajdonos nevében megköszönte az önkormányzati segítséget, és megígérte: intenzív kutató-fejlesztő munkával, még jobb minőségű, új típusú termékekkel, piacnyeréssel igyekeznek hatékony választ adni a válságra. És ebben, a színvonalemelésben a dolgozók is partnerek lesznek – mert ez közös érdek.

– Kollégáim nevében is mondhatom, örülök a városi támogatásnak, és remélem, valóban komoly segítséget jelent vállalatunknak – mondta Polyák Gyöngyi, aki 33 éve dolgozik a cégnél.

Tőkeemelés

Március 31-ével tőkeemelést hajt végre az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.-nél a francia tulajdonos, az évi 100-120 millió eurós bevételt produkáló Guy Degrenne – jelentették be a cég vezetői. A pontos összeg még nem publikus, annyit azonban elmondtak: tekintélyes mértékű, és az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot már eljutatták a bankokhoz. Már ez is javítja, stabilizálja az Alföld Porcelán piaci helyzetét.

Olvasóink írták

 • 11. félnótás 2009. március 16. 12:11
  „138888,88 Ft fejenként a 270 dolgozóra valóban hatalmas összeg.
  Elég mondjuk 1 hónapra.
  Nincs emögött egy kis politikai "fényezés"?”
 • 10. cipész 2009. március 16. 08:57
  „te is maradhatsz a kaptafádnál,ha van,mindenki a saját véleményét írja le. Attól, hogy te ő rá szavaztál, nem kell minden embert odasorolni.szép napot”
 • 9. harcitomi 2009. március 15. 12:45
  „Hát a tények nem ezt mutatják! Kényelmesen megnyert eddig minden választást, amiben elindult. És vásárhelyiek szavazták meg. Maradj inkább a kaptafádnál, hátha ahhoz jobban értesz mit a politikához!”
 • 8. cipész 2009. március 14. 16:49
  „Miért nem látják már be az emberek, hogy csak hülyének nézi a LJ,nézzétek a tv-be milyen grimaszokat vág, kigúnyolja az embereket. Lásd az utolsó közmeghallgatás.Nekem nem tud semmit be beszélni, simán a fiam lehetne.Hát én kitagadnám a családból, ha ilyen gyerekem lenne.Mindenki tudja a dolgokat vásárhellyel kapcsolatba, főleg ha itt született és nem bevándorló.”
 • 7. harcitomi 2009. március 14. 14:48
  „2. hozzászóló: ,,szerintem, ha jól tudom" erről a kemény alapról hazugozod a polgármestert. Gratulálok, szerintem az is elég lenne, ha naponta ,,lek...vaanyáznád" minek a körítés, úgyis csak ennyi a lényege minden hozzászólásodnak, akármi is legyen az aktuális téma.”
 • 6. KilgoreTrout 2009. március 13. 19:36
  „Szerintem mindegy ki adta, a lényeg most, hogy kevesebb munkahely szűnjön meg.”
 • 5. kobold 2009. március 13. 16:40
  „hát tényleg hülyítenek bennünket , ez mind uniós pénz a városnak nincs is pénze, csak a lekötött hitel
  bár azt mondta a nagy fiú , az nem tartozás,akkor miért kell kamatostul vissza fizetni?
  nagyon nagy bajban van ez a város ez a tacskó soha nem fogja elérni R.András szintjét .”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 13. 15:18
  „Na ja! Azért bocsájtották el a nejemet a napokban 37.-év után mert segítettek az dény gyár rt.-nek mi????”
 • 3. kissarpad1956 2009. március 13. 10:14
  „Anagy főnök csak azt felejtette mondani tőke-kiemelés lesz! Na meg tőlem itt maradhattok de úgy is elmentek önként ha nem akartok éhen halni a napi 4-6órás munka nappal. Én megigértem a polgármesterurnak hogy senkit sem küldök el meg szöknek azok maguktól is!!”
 • 2. Én2 2009. március 13. 09:56
  „Állandóan hülyítik a vásárhelyieket a hazugságokkal. Szerintem ha jól tudom uniós pénzből segítettek! Minek a hülyítés mindig tudnak ám a vásárhelyeik gondolkodni.”
 • 1. Anyuka 2009. március 13. 08:51
  „Háááááááááááát! Szerintem már öszesen nincsennek 270-en a dolgozók,ráadásul épp most rendelték el a 6 órás műszakot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely 2021: népesség 45 ezer 31

Hódmezővásárhely - Vásárhely lakossága évről-évre csökken, az alföldi város pedig ötödik helyen állt… Tovább olvasom