Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

27 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt tavaly Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jóváírhatnák a költségeket a helyi építményadóból azok a vásárhelyiek, akik vállalják, hogy utcájukban összefogva térfigyelő kamerákat szereltetnek fel – jegyezte meg Lázár János országgyűlési képviselő a pénteki rendkívüli közgyűlésen.
A térfigyelő kamerák kiépítésénél az önkormányzati fejlesztés mellett a vásárhelyiek bevonását is javasolta a pénteki rendkívüli közgyűlésen Lázár János országgyűlési képviselő. Hasonló elven működhetne, mint az a program, amelyben kedvezményt kapnak az építményadóból a helyiek, ha felújítják házaik homlokzatát, vagy járdát építenek ingatlanjaik előtt. Ez a kedvezmény járhatna azoknak is, akik az utcájukba összefogva térfigyelő kamerákat szereltetnek fel, és fizetik a költségek egy részét – mondta. Lázár mindezt a város tavalyi közbiztonsági helyzetének értékelése kapcsán jegyezte meg. Elhangzott ugyanis, hogy a bűncselekmények felderítéséhez hozzájárultak a térfigyelő kamerák.

Rádi Norbert rendőrkapitány beszámolójából kiderült: 2012-höz képest tavaly 27 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Vásárhelyen. Az úgynevezett kiemelt esetek – például az emberölés, a lopás, a garázdaság – is a 2 évvel ezelőtti statisztikához mérten 7 százalékkal csökkentek.

Vásárhely az utóbbi években a legbiztonságosabb várossá vált a megyei jogú települések között – állapította meg Lázár János. Hozzátette: a legnehezebb helyzetben lévő főkapitányság egyike a Csongrád megyei, mert a határrendészeti feladatok ellátása nem egyszerű feladat. Lázár elmondta, szorgalmazza a migrációra vonatkozó törvények szigorítását. Az országgyűlési képviselő a helyi rendőri állomány helyzetére is kíváncsi volt. Tavaly minimális volt a fluktuáció a közel 120 fős, középkorú állományban – válaszolta Rádi Norbert. – Az önkormányzat évi 10 millió forintos támogatásával a kollégák többlet járőrszolgálatot vállalhatnak, ezt a pénzt a gyalogosan szolgálatot teljesítő rendőrök kapják. Egy pályakezdő rendőr havi bruttó fizetése 100-110 ezer forint, egy járőré 130 ezer forint, a körzeti megbízottaké, a nyomozóké 200-220 ezer forint – magyarázta a kapitány.

A főkapitányság állja a sarat az illegális migrációval szemben – közölte Lázár érdeklődésére Lukács János dandártábornok. Tavaly 17,5 ezer határsértőt fogtak el, négyszer annyit, mint 2012-ben. A beszámoló végén a közgyűlés döntött arról, hogy az idén is támogatják 10 millió forinttal a vásárhelyi rendőrök munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízfokozó nélkül is lehet finom az étel

Több évtizedes álma vált valóra a vásárhelyi Bánfi Istvánnak azzal, hogy megnyithatta saját, gourmet típusú éttermét. Tovább olvasom