Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

29 milliós Tornyai-kollekció Vásárhelyről Bajára

Hódmezővásárhely - 29 millió forint értékű Tornyai-műalkotás kollekciót adott kölcsön a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum a bajai közgyűjtemény pénteken nyíló Tornyai János-tárlata számára.
Összesen több mint száz Tornyai-alkotás érkezett Vásárhelyről a Duna-parti városba. A kölcsönadott gyűjteményben helyt kapott a Tornyai-lelet egy része is.

A hódmezővásárhelyi születésű Tornyai János az egyik legkiválóbb alföldi festő. Tornyai művein főként az alföldi táj szépségét és a vidéki ember mindennapjait ábrázolja.

A Tornyai János festmény-lelet 1984-ben került elő. A korabeli sajtótudósítások úgy számoltak be a történésről, hogy az "évszázad festmény leletéről" van szó. A műveket a 30-as években azért rejtette el a Tornyai Jánossal akkoriban haragban lévő feleség, hogy egy jogi eljárás során ne tudja azokat a férj elvitetni és szülővárosának, Hódmezővásárhelynek átadni. A művek eltűnése után nem sokkal Tornyai meghalt. Az eltűnt alkotásokra az özvegy halála után nem sokkal bukkantak rá.

Tornyai János - Alföldi tanya
Tornyai János - Alföldi tanya

A vásárhelyi múzeum kölcsönadott Tornyai-művei jövő év tavaszáig láthatóak a bajai Türr István Múzeum kiállításán - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferens.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 éves a fazekasház

Vásárhelyen 10 éve fogadja a kíváncsiakat a Belvárosi Fazekasház. Tovább olvasom