Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

30-50 kilójával vásárolják télire a tüzelőt a Tüzépeken

Hódmezővásárhely - Leginkább kis tételben, harminc-ötven kilójával vásárolják a vásárhelyi Tüzépeken a tüzelőanyagot az emberek. A nagybevásárlások zöme a nyár végén már lezajlott. A szén jobban drágult, mint a földgáz.
Csak az vesz mostanában szenet és fát, aki hónapról hónapra él, vagy az, akinek nincs hol tárolnia azt – legalábbis ezeket a tapasztalatokat szereztük a vásárhelyi Tüzépeken.

– Egyszerre kis mennyiségű tüzelőt vesznek az emberek. Negyven kiló fa vagy szén zsákba rakva a kerékpáron is eltolható – árulta el Lindemann Dániel. A Kistöltés utcai Nagytüzép üzletvezetője hozzátette: a nagybevásárlást a vevők zöme még a nyár végén, az akciós időszakban elintézte.

Hasonló a Jókai utcai Kvaterno Tüzépen dolgozók tapasztalata: tőlük is inkább zsákonként hordják a tüzelőt az emberek. Sokszor ugyanazok térnek be hozzájuk hetente többször is.

Tüzelőárak Vásárhelyen

Átalagosan 2300 és 2600 forint között van a fa ára mázsánként. Ez függ attól, hogy a fa fűrészelt, hasított vagy rönk. A szén ára jellemzően 4000 és 5000 forint között van, de a lengyel lángborsóért az 5500 forintot is elkérik. A biobrikett 10 kilós kiszerelésben 400-420 forint, egy zsák szalmabrikettért pedig, amelyet 25 kilós kiszerelésben adnak, 900 forintot kell fizetni.

Vincze Ferenc, a Rárósi utcai Tüzéptelep vezetője sem csodálkozik azon, hogy főleg a fa fogy náluk, az is csak 2-5 mázsánként. – Jelentősen, a földgáznál nagyobb mértékben drágult a szén, immár az olcsóbb mázsája is több mint négyezer forint, így a nyugdíjasok minden hónapban csak annyit vesznek, amennyivel ki tudják húzni a következő hónapig.
A 74 éves Oláh Ferenc nem titkolta, bizony figyeli, melyik Tüzépen mit kérnek a fáért, ugyanis azzal fűti a cserépkályháját. A gázkonvektort évek óta nem használja.

– Az előző tél nem volt olyan hideg, így maradt egy kis brikettem, meg jutott csutka is a kukoricaföldről. Ezek is jók, de a fa az igazi – árulta el.
Hozzátette: ez utóbbiból azonban a nyugdíjából nem sokat tud venni egyszerre, így, ahogy most is, csak 40 kilónyit tol haza a biciklijén. Akkor vásárol majd többet, ha kézhez kapja a földhaszonbérét.

Olvasóink írták

 • 13. karesi 2008. december 09. 20:12
  „Nem jól beszéltek! Senkinek sem kellene támogatást adni, hanem mindenkit az elvégzett munkája után kellően meg kellene fizetni. A nyugdíjasnak elég nyugdíjat, a családosnak elég fizetést, és így tovább. A "Nagyházban" lévőknek nincsenek ilyen gondjaik. Talán Őket is az elvégzett munkájuk után kellene jutalmazni.”
 • 12. Nornora 2008. december 05. 16:39
  „Azt hiszem leírtam már egy párszor, pár helyen, hogy szerintem hogyan lenne igazságos a támogatási rendszer: támogassák a gázt, támogassák a távhőt. Eddig oké. Ezt ugye az én adómból is teszik. Na most ha én nem ezekkel fűtök, akkor én nem kapok egy fillért sem, pedig állítom, többe kerül a fűtésem fával, mint gázzal és távhővel.
  Állambácsi erre azt mondja, azért nem támogatja a fafűtést, mert nem lehet tudni, hogy ki fűt vele. Jó duma.
  De könyörgöm, aki nem gázt, nem távfűtést használ, az mégis mivel fűtene? A kimaradt embereknek kellene adni támogatást, és akkor igazságos lenne! Mert most én azért kapok kevesebb pénzt a munkahelyemről, mert ki kell fizetni más gáz- és távfűtésszámláját!
  Vagy ne kössék fűtési módhoz a támogatást, kizárólag a háztartások jövedelmét vegyék figyelembe.”
 • 11. Én2 2008. december 05. 13:57
  „Én nem vagyok annyira elégedettek a város vezetésével mint Ti. Igen a kormány a fő bűnös, de a város miért nem mutatja meg, hogy itt azért nem annyira szar a helyzet. Ha már annyi az adósságunk mint amennyi akkor legalább dicsekedhetnénk, hogy hová tettük és miért jobb ez v. az. Nem?
  A kormány nagyban bűnös a város vezetése meg kisebben. Miért nem jött létre mhely a városban azért is a kormány a felelős? Szerintem nem.”
 • 10. klj_54 2008. december 05. 13:53
  „Én az energia ipar válságának tartom az egészet.
  Anno decibel jó volt a cserépkályha, aztán jött az olaj majd a gáz.
  Mikor melyik érdekcsoport jutott felülre.
  De sajna az olajipar még ma is rátelepszik az energia iparra, mert csak saját profitját nézi.
  Felesleges ebbe a helyi avagy az országos politikát belekeverni!
  Ők is csak játékszerei egy érdekcsoportnak.”
 • 9. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 05. 13:33
  „Hát sajnos így van ez! Az úgynevezett gyílkos kórmány felelős a kialakúlt helyzetért! Az önkórmányzatok tényleg nem sokat tehetnek erről a kílátástalanságról. De hát még ilyen bírkanép vagyunk hogy csak tűrünk és tűrünk addig itt mit sem fog változni a helyzet! Ezt jól tudják uralkodó gyílkosaink is és ezért mernek mindent megtenni velünk. Már szabadon és nyíltan elkezdték szétrabólni a fővárost is! Felkészűlvén a majd elkövetkező elvesztett választásokra. Csak összeszedik magukat hogy a háralévő életükben élhessenek mint Marci hevesen. Mi meg bírkák még aszisztálunk is hozzá! Nem itt kellene zsőrtölődni és mórgolódni ha nem összefogni és leverni őket majd bíróság elé állítani őket népellenes bűncselekményért! De amíg ilyen gyávák vagyunk addig még szívni fogunk! Pedig ez még csak a kezdet!”
 • 8. madártej 2008. december 05. 11:36
  „Ha engem kérdezne vki erről, tudnék 1-2 jó ötletet adni, hogy hol van olcsó tűzifa,(nem lopott!!!) csak le kell nyúlni érte!”
 • 7. achilleus 2008. december 05. 11:13
  „5-ös jq: köszönöm a független megerősítést.”
 • 6. achilleus 2008. december 05. 11:11
  „Szó nincs részemről "belenyugvásról"!
  Én csak annyit írtam, hogy az áldatlan helyzetért az ORSZÁGOS politika a felelős, nem pedig az önkormányzatok. Azt is megírtam már többször, hogy a kérdés TÖMEGESSÉGE nem diszkriminatív támogatásokkal, hanem tisztességes nyugdíjakkal és bérekkel csökkenthető. Amíg tehát tömeges, sőt tömegesedő jelenségről van szó, addig generális megoldások szükségesek, nem testreszabottak.”
 • 5. jq 2008. december 05. 11:08
  „Szerintem az a szégyen, hogy az ország lakossága ide jutott, mert ez máshol is így van, nem csak egy városban, de ez az országos vezetőket (akik sokkal többet tehetnének) egyáltalán nem érdekli.”
 • 4. Én2 2008. december 05. 11:02
  „achilleus-- sajnálom, hogy így látod, ezért nem változik semmi. Akkor ha jó így nyugodjál bele.”
 • 3. madártej 2008. december 05. 10:16
  „Ha olcsóbb a kukorica q-ja, mint a fa vagy a szén, miért is ne fűtene azzal, akinek van? Az övé...”
 • 2. achilleus 2008. december 05. 09:49
  „Én2, kifejteené szösszenete tényleges tartalmát? De segítek:
  1) Bármely városban, faluban hasonló a helyzet!
  2) Miért nem a szenet támogatja a kormány az adófizetők pénzéből, miért csak a földgázt és a távhőt?
  3) A liszthez nincs mit hozzáfűznöm, legfeljebb annyit, hogy egyes helyeken csöves kukoricával fűtenek, lehet persze liszttel vagy búzával is.
  Szóval kedves én2, ez a beszámoló akár Szegeden, Makón vagy Szentesen is készülhetett volna, ebben a kérdésben sem a polgármester, sem a képviselőtestület színe nem mérvadó.”
 • 1. Én2 2008. december 05. 09:04
  „Szégyen, hogy ide jutott a város lakossága, de ez a vezetőket nem érdekli, ha nem kell a liszt akkor nem kapsz semmit. Szemétség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületeken (is) spórol Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Komoly átszervezés vár az önkormányzati intézményekre, cégekre Vásárhelyen. A cél… Tovább olvasom