Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

30 évesen keresztelték meg Horváth Tímeát

Hódmezővásárhely - Reményt, hitet, szeretetet talált a vallásban a vásárhelyi Horváth Tímea, akit a hétvégén a húsvéti misén, 30 évesen kereszteltek meg a Szent István katolikus templomban. Tanítóként döntötte el, megkeresztelkedik. A vásárhelyi katolikusok, reformátusok és evangélikusok között is egyre több felnőtt kéri a szertartást.
Különleges szertartáson, a Szent István katolikus templomban tartott húsvéti misén, szerettei jelenlétében keresztelték meg a vásárhelyi Horváth Tímeát, aki hitelesebbnek tartja a felnőttkorban vállalt keresztséget. A 30 éves tanítónőt arról kérdeztük, miért most döntött a keresztség mellett.

– Már kisgyermekként érdekelt a vallás annak ellenére, hogy nem kereszteltek meg. Szüleim sem vallásosak. A bajai főiskolán aztán templomba járó barátaim lettek. Velük tartottam, de komolyabbra nem gondoltam – mondta Tímea. A vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában ismerkedett meg Lujza Domonkos-rendi nővérrel. Tímea szerint pillanatok alatt megtalálták a közös hangot. Beiratkozott a felnőtt hittanórára, ez volt az első állomás a keresztelés felé.

– Két évig hetente egy alkalommal jártam a csoportba, ahol a bibliával és a mindennapi életre gyakorolt tanításaival ismerkedtünk. Már az első órán éreztem, hogy nekem itt a helyem, és eldöntöttem, megkeresztelkedem – magyarázta a fiatal nő.

Horváth Tímea reményt, hitet, szeretetet talált a vallásban. Fotó: Tésik Attila
Horváth Tímea reményt, hitet, szeretetet talált a vallásban.
Fotó: Tésik Attila

A keresztelő előtt úgynevezett befogadó szertartáson vett részt. Ezen kapott egy keresztnevet, amit maga választott. A Magdolna mellett döntött, Mária Magdolna után, akit a védőszentjének tart. Keresztanyjától – akit a vallásos közösségből választott – pedig egy Bibliát kapott.

– Leírhatatlan és megmagyarázhatatlan érzés volt a befogadó szertartás. Érthetetlenül boldognak éreztem magam – osztotta meg érzéseit Tímea, aki békességre és otthonra lelt a katolikus közösségben. A tanítónő úgy érzi: reményt, hitet, szeretetet talált a vallásban.

Évről évre többen keresztelkednek a reformátusoknál is. Bán Csaba lelkésztől megtudtuk, heteken belül hárman vesznek részt a szertartáson. Akadt olyan év is, hogy tizenöten vállalták – emlékezett vissza.

Többnyire belső meggyőződésből keresztelkednek az evangélikusoknál is – tudtuk meg Nagy Ervinnétől, a vásárhelyi gyülekezet lelkészétől. Tavaly például egy gyermek és két felnőtt vett részt ilyen szertartáson, ezeket általában nyáron tartják.

Olvasóink írták

  • 2. Beth 2009. április 15. 19:06
    „A békesség tényleg hiányzik sok családból.
    Lehet, hogy erre legalább jó a vallás?”
  • 1. dodó 2009. április 14. 20:30
    „...mert megérdemli!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölnivel teszteltük a lányokat

Hódmezővásárhely - A város lányait, asszonyait tettük próbára tegnap: számos lakásba becsöngettünk, locsolkodni próbáltunk. A legtöbben gyanakvóak, bizalmatlanok voltak. Tovább olvasom