Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

30 juhász vizsgázott Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Sikeresen zárult az SZTE Mezőgazdasági Karán, Vásárhelyen szeptemberben indított juhászati felnőttképzés. A 3 hónapos tanfolyam végén 30-an tettek vizsgát.
– Eredményes és sikeres volt a juhászképzés, mindenkitől pozitív visszajelzést kaptunk – újságolta Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának dékánja. Elmondta: előzetesen 15 jelentkezőre számítottak, de a kalkulált létszám megduplázódott.

A 3 hónapos képzés során hetente egyszer, 8 órában ültek iskolapadba, minden korosztály képviseltette magát, férfiak, nők vegyesen, és megismerkedhettek a juhtenyésztés minden részletével, a szaporítástól, a nevelésen, a termékek értékesítésén át az ágazathoz kötődő jogszabályokig. Az elméleti oktatás mellett szerepelt a programban mintagazdaságok, törzstenyészetek látogatása. A tanfolyamot a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége koordinálta, és Vásárhelyen kívül Kaposváron és Debrecenben tartották meg, a legsikeresebb a vásárhelyi mezőgazdasági karé volt – mondta a dékán, és Hajduk Péter, a szövetség elnöke is így vélekedett. Többen agrármérnöki diplomával vállalkoztak arra, hogy a juhtenyésztésről is ismereteket szereznek. Közéjük tartozott a szentesi, az Árpád Agrár Zrt.-nél dolgozó Sebők Zsuzsanna is.

– Sok új dolgot hallottunk, és olyan gyakorlati tanácsokat is kaptunk, amelyek egyetlen tankönyvben sem szerepelnek – mondta a fiatal agrárszakember. – Megismerkedtünk egy telep, tenyészet kialakításához szükséges jogszabályi háttérrel és az új földtörvénnyel is. Továbbra is tervezzük, hogy Szentes-Nagytőke környékén létrehozzuk juhtenyésztő családi vállalkozásunkat, az anyagi hátteret kell megteremteni hozzá. Hallottam, hogy jövőre is lesz juhászképzés, szívesen beülök akkor is az iskolapadba, már csak a családi tervek miatt is – árulta el Zsuzsa, akinek a vizsgája jól sikerült.

– 55 kérdésből álló tesztet kellett kitölteni, amely minden témakört felölelt. Ezt értékeltük és alaposan megbeszéltük a tanfolyamon részt vevőkkel, akik átlagban 75 százalékosra teljesítettek. Akadtak hibátlanok is – mondta Horváth József. A dékán közölte még: jövőre is indítanak hasonló tanfolyamot, legkésőbb ősszel, és a mostani résztvevők már jelezték, mely témakörökről szeretnének bővebben, részletesebben hallani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorkiállításon a háborús fotók

Első világháborús, még üveglemezre készült fotókat gyűjt a vásárhelyi Hegyi Endre fényképész. Tovább olvasom