Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

30 nyomás a mellkasra, 2 befújás

Hódmezővásárhely - A keringés leállását követő 1–2 percen belül megkezdett újraélesztés több mint 60 százalékos túlélési esélyt jelent – hangzott el szombaton Vásárhelyen és a megye több településén, ahol ingyenes újraélesztési gyorstalpalót tartottak.
– Nehéz fizikai munka! – jegyezte meg szombaton Bodroginé Szikszai Ágnes, miközben egy gyakorlóbábut próbált „újraéleszteni". A vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola csak egy volt a megyében a 8 helyszín közül, ahol a hétvégén megtanulhatták a civilek, hogyan kell egy újraélesztést végrehajtani. Ágnes – miután ellátta műanyag páciensét – elárulta, azért jött el, mert családjában több rosszullét is előfordult. Nagymamája egy székkel vágódott hanyatt, majd elvesztette az eszméletét. Ő pedig tehetetlenül várta a mentők érkezését.

Kipróbáltuk, és bizony a fiatalasszonynak igaza volt abban, hogy az újraélesztés nehéz fizikai munka. A légzés ellenőrzését követően a mellkast 5–6 centiméter mélyen kellett 30-szor megnyomni, majd erőteljes orrba vagy szájba fújás következett 2-szer, és újra jött a mellkasnyomás. Mindez percekig, megállás nélkül. A bábu azt is jelezte, ha nem megfelelő mennyiségű levegőt juttattunk a tüdejébe.
– Hátra kell szegni a fejét, és be kell kapni az orrát – magyarázta a segítségünkre lévő mentőtiszt, aki rögtön meg is mutatta, hogyan csinálják a profik. A gyakorlat előtt Túri Mihály mentőtiszt, a program koordinátora beszélt az újraélesztésről. Kiderült: míg Svédországban a felnőttek 80 százaléka jártas az elsősegélynyújtásban, addig hazánkban alig 1 százalék.

Először a mentősök mutatták meg, hogy kell az újraélesztést végrehajtani. A szerző felvétele
Először a mentősök mutatták meg, hogy kell az újraélesztést végrehajtani.
A szerző felvétele

– Nem bonyolult művelet, csak egyszer kell megtanulni, olyan mint a biciklizés – jegyezte meg. A keringés leállását követően 1–2 percen belül megkezdett újraélesztés több mint 60 százalékos túlélési esélyt jelent. A mentőtiszt szerint hazánkban a közönyösség is határtalan. Megrázó példaként említett egy olyan balesetet, ahol segítésnyújtás helyett inkább a mobiljaikkal fényképezték a sérülteket az arra járók.

Nagyon kevés esetben találkoznak olyannal, aki kiérkezésükig újraélesztéssel próbálkozik. Legutóbb az algyői Tisza-hídnál történt tragikus buszbalesetnél viszont páran megtették – említette pozitív példaként Demeter Sándor, a vásárhelyi mentőállomás vezetője.
Az újraélesztési kurzuson találkoztunk a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kar egykori főigazgatójával, Bicsérdy Gyulával is. Kérdésünkre, pánikolna-e, ha élesben kellene alkalmaznia a hallottakat, látottakat, annyit mondott: „Én aztán nem. Tenném, amit kell!"

Olvasóink írták

 • 6. tol 2011. január 19. 23:51
  „egyébként tényleg a 30/2 a jelen hivatalos verzió. Csak játékból próbáljátok ki: két közepeset lélegzel majd harminc másodpercig nem veszel levegőt, aztán megint szussz - meddig bírod...”
 • 5. tol 2011. január 18. 21:03
  „ha fényképezés előtt a telefonjával a mentőket hívta, nem baj... :)”
 • 4. almaszósz 2011. január 18. 18:13
  „Elhiszem, de azt is elhiheted hogy az emberek nagy része pánikba esik ha baj van vagy leáll fényképezni.”
 • 3. tol 2011. január 18. 17:30
  „nem mindegy. Nekem az 5/2 verzió többször bejött...”
 • 2. almaszósz 2011. január 18. 17:08
  „Évente variálják a számokat. Lassan nyomon sem lehet követni.
  Személy szerint azt tartom fontosnak ha valaki bajba jut, akadjon olyan ember aki nem esik pánikba és segit !
  Akkor meg szerintem tök mindegy 5 befúvás és 5 kompresszió vagy 2-30.”
 • 1. tol 2011. január 17. 23:02
  „öt nyomás, két szusszantás. Nem nehéz, ha felsőtestből nyújtott karral csinálod, nem kapkodva a szegycsont alsó harmadára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ménesgazdákat is képeznek - több új szakirány indul a mezőgazdasági karon

A hagyományos mellett több új felsőfokú szakirányú képzést is indít a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Tovább olvasom