Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

3,417 millió svájci frankot törlesztett Hódmezővásárhely - az árfolyamveszteség megosztását kérik

Legutóbb 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben bocsátott ki kötvényt, a befolyt összeget a város a fejlesztések finanszírozására, uniós és hazai pályázatok önerejének biztosítására használta fel. A kötvénytörlesztés az idén kezdődött meg, december végéig 3,417 millió svájci frankot fizet vissza Hódmezővásárhely.
Hárommilliárd forintot meghaladó összeggel csökkenti hitelállományát az idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat - közölte Göbl Vilmos sajtóreferens csütörtökön az MTI-vel.

A 2,187 milliárd forint tőke-, és a 663 millió forint kamattörlesztést december 31-ig teljesíti a város, és az év végéig 176 millió forinttal csökken az önkormányzati kezességvállalás nagysága is – mondta a sajtóreferens.

Tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat az elmúlt öt évben nem vett fel jelentősebb összegű hitelt. A legutóbb 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben bocsátott ki kötvényt, a befolyt összeget a város a fejlesztések finanszírozására, uniós és hazai pályázatok önerejének biztosítására használta fel. A kötvénytörlesztés az idén kezdődött meg, december végéig 3,417 millió svájci frankot fizet vissza Hódmezővásárhely.

A sajtóreferens kitért arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években jelentős racionalizálást hajtott végre, ennek köszönhetően a városnak évek óta nincs működési hitele. A kötvénykibocsátását követően az önkormányzat adósságstopot rendelt el, a város gazdálkodását, különös tekintettel a kötvény lejegyzését és felhasználását, az Állami Számvevőszék 2009-ben ellenőrizte, és mindent törvényesnek, szabályosnak talált - tudatta Göbl Vilmos.

A 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kéri az Erste Banktól a hódmezővásárhelyi önkormányzat abban a levélben, melyet csütörtökön küldtek el Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatónak.

A 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kéri az Erste Banktól a hódmezővásárhelyi önkormányzat abban a levélben, melyet csütörtökö
A 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kéri az Erste Banktól a hódmezővásárhelyi önkormányzat abban a levélben, melyet csütörtökön küldtek el Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatónak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. A Lázár János (Fidesz) polgármester és Korsós Ágnes főjegyző által jegyzett levél leszögezi, az önkormányzat eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, a teljesítés azonban nem jelenti a tartozás teljes tartalmának elismerését, hiszen a 2006-os 173,41 forintos svájci frank árfolyamhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot.

Az önkormányzat jogfenntartó nyilatkozatának alapja a közös kockázatviselés, illetve a magyar törvények szerint fennálló olyan jogelvek, amelyeknek a gazdasági életben, a pénzpiaci viszonyokban is érvényesülni kell.

A hazai bírói gyakorlat rámutatott arra, hogy az ilyen jogviszonyokban számos esetben nem érvényesülnek a polgári jog szerződésekre vonatkozó rendkívül fontos alapelvei, ugyanis nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő fél választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs. Nem érvényesül a jóhiszemű joggyakorlás elve, felmerül a jogalap nélküli gazdagodás, az együttműködési kötelezettség és a kárenyhítési kötelezettség teljesítésének hiánya – áll a levélben.

Az önkormányzat az elmúlt években többször tapasztalt olyan gyakorlatot az Erste Bank részéről, amely nem bizonyította az ügyfelekkel történő felelős partneri viszony előtérbe helyezését. A levélben példaként a 2008-ban elindított tranzakció kudarcát említik, amikor a város az akkori 141-145 forintos svájci frank árfolyam mellett egy forint alapú kötvény kibocsátásával vásárolta volna ki a CHF-kötvényt. Ezzel az önkormányzat álláspontja szerint elkerülhető lett volna a jelenlegi többletkötelezettséget eredményező állapot. A tranzakció meghiúsulása nyilvánvalóan súlyos károkat okozott az önkormányzat mellett a banknak is. A történtek bizonyítják, hogy az ERSTE Bank Magyarország felelős a kialakult helyzetért, ami megalapozza, hogy kockázatot kell viselnie – szögezik le a levél írói.

Az elvárható tisztességes piaci magtartás folytatása, és az EU-ban hagyományos banki üzleti etika okán, az önkormányzat arra kéri Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatót, hogy harminc napon belül, legkésőbb 2012. január 30-ig nyilatkozzanak, hogy a közös kockázat vállalás jegyében a veszteséget eredményező többletből mekkora összeget vállal át a bank. Amennyiben eddig a határidőig az önkormányzat nem kap érdemi választ, a város minden szükséges és lehetséges lépést megtesz a veszteség közös viselése érdekében, megfontolva a bírói út lehetőségét is.

Együttműködésük hiányában az önkormányzat vezetői a Magyar Országgyűlés jogalkotási és a Magyar Kormány végrehajtási segítségét fogják kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak.

Az önkormányzat az esedékes törlesztő részleteket azzal a jogfenntartással fizeti meg az Erste Banknak, hogy maga a teljesítés nem jelenti a követelés teljes körű elismerését. A város a törlesztő részletek esedékességekor és a kötvény kibocsátásakor érvényes árfolyam különbözetéből adódó összegre - a kockázatviselés arányában - igényt tart. Amennyiben a jogszabályok változása a kötvény jelenlegi kondícióinál kedvezőbb feltételeket teremt, úgy az önkormányzat az új szabályozásnak megfelelő mértéken felüli, már teljesített törlesztések arányos részére is igényt tart.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. klj-54 2012. január 04. 15:31
  „Biztosan Gyurcsány és a szemét "komenyistáK" gépkarabéllyal kényszerítették Lézert és társait a pénz felvételére!
  Nos az ilyen akciók miatt a lőtéri kiskutya sem fog ezeknek egy Ejrócentet is adni!”
 • 54. Power 2011. december 30. 22:29
  „"Képviselőink" és polgármestereink saját felelősségüket próbálják utólag a bankokra hárítani. Az árfolyamkockázatok semmibevétele ide vezetett....”
 • 53. azigazitrebitsch 2011. december 30. 17:18
  „52. eldorádó 2011.12.30. 14:49
  Az nem baj ha összekopizik mindent az emberke,de legalább a forrásokat jelölné meg úriember módjára!!
  http://www.hetek.hu/belfold/201112/kik_es_hogyan_buktatnak_magyar_miniszterelnokot”
 • 52. lisa01 2011. december 30. 16:41
  „Amikor a hitelt adták, gondolom a seggüket nyaltátok örömötökben.”
 • 51. eldorádó 2011. december 30. 14:49
  „18. lukrecia
  : ez az egy értelmes írás van itt - meddig lehet ebben az erős ellenszélben hajózni!? (cikk-cakkban jó kormányossal és mannschafttal lehetséges)”
 • 50. DMagóg 2011. december 30. 14:48
  „Naív volt, mint sokan mások! Nyerni akart az ügyön, ám veszített!

  A bank mondhatja, hogy kétséges a követelésem megtérülése, ok a szerződés azonnali felmondására, követelésem azonnali behajtására. Behajtja! (Rövid út.)

  A bank hagyja magát perelni, a követelése kamatozik, nyerni fog! Lehet, hogy nem a magyar bíróságokon, de azt is behajtja! Addig meg az árfolyam, alakul, úgy ahogy! Csak azon is nyerhetnek!”
 • 49. azigazitrebitsch 2011. december 30. 13:01
  „Magyarul ez azt jelenti,hogy Vásárhely szép óvatosan bedőlt?
  A mi jánosunk pedig kitalálta,hogy ezt a csődöt mással fizetteti meg?
  Ügyes gyerek ez a "vásárhely géniusza".
  Persze eélg nagy kakiban van,mert azért itt nem lehet az elmúltnyóvévre hivatkozni,hiszen itt egy percig sem volt baloldali vezetés.”
 • 48. Büfékocsi 2011. december 30. 12:34
  „43. MW2012 2011.12.30. 07:17

  Ja boccs, azt valóban nem írtam le, hogy bizony itt nem beszélhetünk másról, mint arról, hogy a város "tisztelt vezetői" bizony csúnyán elherdálták ezt a pénzt. Mennyit is? A városnak kb. 20 MrdFt-os adósságállománya, ami bizony csúnyán el lett költve valamire, persze lézerék által. És ezek után teljesen felesleges azt a kérdést is feltenni, hogy hol is tekinthető meg az 20 MrdFt értékű valami, ami itt elkészült? Persze sehol sincs semmi, ill. ami van az közel sem került ennyibe. Hová lett az a pénz és persze nem utolsó sorban, milyen haszna(sic!) lett belőle a városnak, hány új munkahely létesült, stb....Továbbá milyen iparágakat sikerült meghonosítani, vagy a meglévőket fejleszteni stb. Vásárhelyen elkészült, egy igencsak felemásra sikerült patyomkin város féle valami. Amivel egy ideig jó volt arra, hogy elhitették ország világgal, hogy mennyire egy király hely ez a város, de a lakói, na azok aztán ennek a főnyereménynek az igazi gazdái. Aztán azóta lassan kiderült egy-s más, mert már akkora a baj. Itt sok minden lesz, ill. lehet ezek után. Egy dologra azonban nem kell számítani, nevezetesen, hogy ezért az elvesztegetett több mint nyolc évért és persze a húsz milliárdért, senki sem fog bocsánatot kérni, főleg nem a mindenki jánosa!
  Így már kicsit konkrétabb, értehőbb a véleményem igaz MW2012?”
 • 47. nanemaaa 2011. december 30. 11:51
  „Mekkora egy ..... ez a mi Jánosunk! Remélem egy ugyanilyen tartalmú levelet írt a saját és gyerekei svájci bankszámláját vezető bankoknak is. Csak gondolom ott ő ajánlotta fel az árfolyamesésből származó jogtalan gazdagodásának értékét a bankok részére. ....<moderálva>”
 • 46. macs 2011. december 30. 11:28
  „Valaki világosítson fel! Ha nekem svájci frakban van megtakarításom, amit anno 150 Ft-ért vásároltam. Most 256 körül van az árfolyam. Szükségem van a pénzre, a bank kérheti tőlem, hogy osztozzunk az árfolyamnyereségen?”
 • 45. medvejanos 2011. december 30. 11:01
  „A rendszerváltás úton van, csak sajnos az emberek birkák és előbb ki kell hogy élősködjön rajtunk egy két régi generáció. Az ő idejük azonban lejárt! A visszaszámlálást elkezdtük, mert a népnek jövőre van szüksége, mert megérdemlik a sok szenvedés után!”
 • 44. Vandorr 2011. december 30. 09:15
  „Minden devizahiteles fogjon egy indigót és másolja le ezt a levelet. Küldje el.
  Hátha.
  ui.: az aláírás azért legyen más.
  ui2.: bent van már a módosító ezzel kapcsolatban?”
 • 43. kekeczke 2011. december 30. 08:31
  „szegény jánosnak már úgyis mindegy”
 • 42. MW2012 2011. december 30. 07:17
  „38. Büfékocsi 2011.12.30. 00:06

  ..és akkor szerinted ez nem azt jelenti, hogy Hmvhely vezetése eltapsolta az adófizetők pénzét? Mert szerintem egy önkormányzat rendelkezik pénzügyi vezetővel, szakértőkkel, akik felmérik a kockázatát egy ilyen ügyletnek. Hát ezt rendesen elintézték, rájuk nem lehet azt mondani, hogy a banki alkalmazottak félretájékoztatták a hitelfelvevőt...Tisztelt hmvhelyi vezetők, szíveskedtek el..... a pénzt!”
 • 41. MW2012 2011. december 30. 07:11
  „Ha ez sikerül nekik, akkor én is kérni fogom a MOL és OTP részvényeimen elszenvedett veszteségeim megosztását, hiszen ugyanazért vettem ezeket, amiért a Hmvhely deviza hitelt vett fel, keresni akartam az ügyleten. Ha ez így van, ahogy ez a valóságtól, piacgazdaságtól elrugaszkodott hatalommániás gondolja, akkor vissza minden rossz üzlet veszteségét!! Nehogy már az imperialista nagyhatalmak mintájára a mi kommunista országunk lakosai veszteségeket szenvedhessenek el. Innentől kezdve minden ügyleten csak nyerni lehet, a veszteségeket pedig az elnyomó, kizsákmányoló bankok nyeljék le!!!”
 • 40. joy 2011. december 30. 06:03
  „Az SZTE-től elvonják, Lázárnak odadják.
  Amivel rágalmatzak, azt megteszik.”
 • 39. cleanx 2011. december 30. 03:51
  „1. miből?
  2. mire???”
 • 38. csafe 2011. december 30. 02:33
  „34. igazságkereső
  Attól hogy valakitől átvettél egy szakszerűnek tűnő szöveget, nem jelenti azt hogy értesz a bankrendszer pénzügyi működéseihez. Ráadásul az egész nem is igaz. Ezt nem bírálatnak szántam, csak már többször leírtad, félő hogy ezzel másokat félrevezetsz.”
 • 37. Büfékocsi 2011. december 30. 00:06
  „Most kivételesen igaza van lézerünknek, mondjuk nagyon kíváncsivá tesz az is, hogy minderre, mit fog majd reagálni Jelasity (horváth Bán :-D). Igen, egyébként pedig, ha nem sikerül, úgymond a árfolyamveszteség kockázatát megosztani, akkor bizony a városnak meszeltek. És - bár egyáltalán nem kívánom - ha azonban mégsem sikerül a városnak egyezségre jutni az Erste vezetésével ebben a kérdésben, akkor bizony veszélybe kerül a bérek kifizetése, és minden egyéb fizetési kötelezettsége, ill. azok teljesítése a városnak. Amúgy ha mégis az utóbbi forgatókönyv valósulna meg, nem mi azaz nem lázárhely lesz az egyedüli város Mo.-n amelyik csődbe megy. Sok másik is követni, fogja. Úgy, hogy mindezt a nagy EU, ill. a döntéshozóik, ölbe tett kézzel fogják végignézni, ahogy Magyarország elmerül az adósság mocsarában. Egyet akarnak majd ők menteni akkor is, csakis a saját üzleti érdekeiket, és a saját veszteségeiket akarják csak majd minimalizálni a helyzethez képest persze.”
 • 36. kiokushyn 2011. december 29. 22:52
  „LÁZÁR?????”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenten nyaral a csángó kislány

A Lábnyikban elő csángó magyar Bot Denissza és családja karácsonyi ajándékként, még az ünnepek előtt megkapta a magyar állampolgárságot. Tovább olvasom