Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

35 éve még minden titkós volt

Hódmezővásárhely - Nem akarja fölfedni inkognitóját az a vásárhelyi férfi, aki négy rendőrségi jegyzetfüzetet adott át az Emlékpontnak. Egyik borítóján a „titkós" felirat áll: a politikai oktatáson hallottakat, illetve szakmai utasításokat jegyezte fel ezekbe egy helybeli rendőr a '70-es évek elején.
Tömegoszlatás után meg kell szervezni a járőröztetést, a sérülteket elsősegélyben kell részesíteni, a hullákat pedig el kell takarítani – olvasható egy rendőrségi jegyzetfüzetben, melyből négy is került a vásárhelyi Emlékpont Múzeum gyűjteményébe. Adományozója nem kívánta felfedni magát. Csak annyit sikerült megtudnunk róla, hogy egyik füzet sem az ő kézírását, hanem egy György keresztnevű rendőr sorait őrzi.

A közönséges spirálfüzetek lapjait előre megszámozták, s a belső borítójára felírták, hogy hány számozott oldalból állnak. Persze azt is olvasható, hogy a füzet tartalma titkos. Az 1970-es években a rendőröknek tartott eligazításokon készült feljegyzésekből többek közt kiderül, hogyan kellett bánniuk a Nyugatról hazatért emigránsokkal, illetve mit tanítottak arról, mikor használható a szolgálati fegyverük. A jegyzetekből kitűnik: a rendvédelem munkatársainak még a teljesen hétköznapi utasításokat is bizalmasan kellett kezelniük. Az egyik jegyzetfüzetre tulajdonosa gondosan rá is írta: „titkós". Írása jól olvasható még ma is, s amúgy nem jellemző, hogy hadilábon állt volna a helyesírással. A füzetekből nem csak az derül ki, hogy a kapitalista országokból érkezett külföldiekre oda kellett figyelni, hogy a rendőröknek minden, „kémkedésre utaló jelenséget" fel kell jegyezni – még a gyanús gépkocsik rendszámát is.

Teendők tömegoszlatás után. Ahogy azt 1971-ben a rendőröknek tanították. Fotó: Tésik Attila
Teendők tömegoszlatás után. Ahogy azt 1971-ben a rendőröknek tanították.
Fotó: Tésik Attila

Ma már mulatságosnak tűnnek azok a bejegyzések, amelyek arról szólnak, miként próbálták elmagyarázni a meghívott előadók a szocialista forradalom tartalmát és a szocializmus gazdasági alapját. A jegyzetelő gondosan feljegyezte, hogy a szocialista rendszer „jelentős lépést tett az elmaradott gazdaság felszámolására", de azt is: „a legfejlettebb polgári demokráciákban is a lakosság kisebbségére korlátozódik az önigazgatás lehetősége". A napi ügyek közt sok minden olvasható, így annak is nyoma maradt, hogy bizonyos Papp főhadnagy azért dorgálta meg a rendőröket, mert nem használták ki teljesen a helyszínelő táskákat, de azért sem kaptak dicséretet, mert kevés személyt igazoltattak.

Emlékezetes: a korszak felfogása szerint mindenki gyanús volt. A jegyzeteknek köszönhetően a kutatók betekintést nyerhetnek a 70-es évek világának rendőrségi atmoszférájába, abba: miként gondolkodtak a rendőrségi vezetők, és hogy mi módon próbálták nevelni, befolyásolni, utasítani a beosztott egyenruhásokat. A most közgyűjteménybe került jegyzetfüzetek az Emlékpont anyagaihoz hasonlatosan a korszakkal foglalkozó történészek rendelkezésre állnak.

Ez ma már nem titkos

Lehet, hogy akkor a kézzel írt jegyzetek is titkosnak számítottak, ám azok ma már biztosan nem azok – tudtuk meg Dezső Józseftől. Hódmezővásárhely rendőrkapitánya még nem látta a dokumentumokat, csak az interneten olvasta, mit tartalmaznak. Hozzátette: a jegyzetekben szereplő lényegi információk mára réges-rég elavultak.

Olvasóink írták

 • 15. antikos 2009. február 02. 15:12
  „Ezeket a előkerült doksikat, jól megfizetett egyetemisták készítik. A barom média meg lovéért megszerzi...
  Röhej!!!
  Ilyen volt az 56-os napló is, amit Pesten találtak, aminek segítségével 1 milliárdot nyúltak le az elvtik... Egy kis alapítvány, egy kis kutatás, egy kis pályázat, egy kis film...”
 • 14. hazaffy 2009. február 01. 16:54
  „"titkós" - Én így írnám a címben is.”
 • 13. baja2005 2009. február 01. 16:39
  „Szerintem is egy "csinált" hír. Ugyanolyan röhejes, mint az "Emlékpont". :-)))))))))))”
 • 12. Piki 2009. február 01. 13:22
  „Végre nem a hászid zsidókról olvasni Hmvhellyel kapcsolatban.
  (Mókás a cikk egyébként:)”
 • 11. Én2 2009. február 01. 09:13
  „Hülye kitaláció- kellett már megint bedobni valamit, hogy elterelődjön a figyelem a vásárhelyi helyzetekről.Ennyi.Foglalkozzunk a mával ez érdekesebb.”
 • 10. hazaipalya 2009. február 01. 07:51
  „sose volt semmi titkos:a leveleinket felbontották,elolvasták,majd visszaragasztottak,a telefonjainkat lehallgatták,rögzitették,tárolták. minden embert figyeltek /nincs kivétel/ . engem dagadt lászlo csapatai is "megdolgozott" ma már tudom . csak nem mentek semmire mert nincsenek idegeim . hajra Jobbik!”
 • 9. EAM 2009. február 01. 02:43
  „Jot nevettem!

  Az egesz cikkben, nekem a hosszu "o" tetszik a legjobban!!”
 • 8. nyomdasz63 2009. január 31. 19:07
  „Megismerem! A gyurcsányik /kéz/írása !”
 • 7. hazaipalya 2009. január 31. 18:17
  „jol van na :) nem olvastam L :DDDp”
 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 31. 18:03
  „Most mi van? Ez a cikk a Magyar nyelv és irodalmi óráról szól????”
 • 5. achilleus 2009. január 31. 17:49
  „hazaipalya 2009.01.31. 17:06
  Idézet!!!”
 • 4. hazaipalya 2009. január 31. 17:06
  „titkos hosszu ó ?? cc ekkora hibat egy ujsagirotol .nahát :D”
 • 3. palimadar 2009. január 31. 16:43
  „"Tömegoszlatás után meg kell szervezni a járőröztetést, a sérülteket elsősegélyben kell részesíteni, a hullákat pedig el kell takarítani"

  Érdekes most, utólag sem hallani olyanról, hogy tömegoszlatás után hullák maradtak volna a 70-es években.”
 • 2. PEPE 2009. január 31. 16:16
  „Kamu ! Hiszi a piszi aki elhisziii, propi az egész.”
 • 1. dblaci 2009. január 31. 16:11
  „"a jegyzetekben szereplő lényegi információk mára réges-rég elavultak. "

  Jah, 2006 október 23. Tudjuk...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suhanó villanybringák

Hódmezővásárhely - A városban egyre népszerűbbek az elektromos meghajtású kerékpárok. Csendességük, gyorsaságuk és éppen ezért fokozott veszélyességük miatt a köznyelv csak „suhanó halálnak" becézi őket. Tovább olvasom