Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

37 millióért nézhetünk a pusztába

Hódmezővásárhely - Egy méter széles murvás járda vezet a csomorkányi templomrohoz, amelynek felújítására az Erzsébeti Olvasókör 37 millió forintot nyert. Vásárhely legrégebbi épített történelmi emléke mellé 4 méter magas kilátót építettek, ahonnan a pusztát éppoly jól lehet látni, mint a puszta földről.
– A közelmúltban vidéki ismerőseinknek kétszer is próbáltuk megmutatni a csomorkányi templomromot, sajnos kudarcot vallottunk. Két utat is ismerünk, de autóval mindkettő járhatatlan – jelezte olvasónk, aki azután fordult lapunkhoz, hogy megírtuk: „az Erzsébeti Olvasókör a csomorkányi templomrom felújítására 37,7 milliót nyert, ebből az összegből a rom környezetét hozták rendbe, kilátó épült és gyalogút. Vásárhely legrégebbi épített történelmi emléke mindenki számára látogatható." Olvasónk 2009-ben járt utoljára a templomromnál, a felújítás után meglepődve tapasztalta, hogy semmi sem változott. – Mire ment el a pénz? – kérdezte.

Egy cím, két civilszervezet

A civilszervezetekre vonatkozó bírósági határozatokból kiderült, a Szegedi Törvényszék június 2-án jogerősen megszüntette az Erzsébeti Ifjúságért Közhasznú Egyesületet. A bíróság tájékoztatása szerint azért, mert az egyesület taglétszáma, vagyona nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, „több éve érdemi tevékenységet nem fejtettek ki". A kényszertörölt civilszervezet ugyanarra a címre volt bejegyezve, mint a 37 milliót nyert Erzsébeti Olvasókör.
Megpróbáltunk utánajárni. A turautak.com szerint a régészeti örökség Hódmezővásárhelytől 17 kilométerre, az egykori Csomorkányban található. Feltárását 1892–95 között kezdte meg Szeremlei Sámuel, majd Varga Antal gimnáziumi tanár vette át a munkát. A Csomorkányi útról Kardoskút felé vettük az irányt, a táblázást követve jutottunk el a kistóvölgyi tanyaközpontig. Az aszfaltos út a templomromtól 3 kilométerre véget ért, az autót hátrahagyva egy murvás, egy méter széles sétányon folytattuk utunkat. A több mint 40 perces gyalogúton azt láttuk, hogy a természet lassan visszaveszi az egy év alatt kiépített ösvényt, a gaz és a munkagépek nyoma lassan eltünteti a milliós támogatásból létrehozott utat.

A csomorkányi templomrom alig 200 méterrel a cél előtt tűnt fel, a fák között megbúvó régészeti leletet messzebbről nehéz észrevenni. Először a nemzeti park területén felhúzott betontorzókkal, majd a 37 milliós pénzköltést hirdető táblával találkoztunk. A Darányi Ignác Tervből megújult területen félbemaradt kilátót és egy négyzetalapú, félkész tornyot találtunk. A 4 méter magas vasbeton kilátó érdekessége, hogy a tetejéről azt a pusztát lehet szemlélni, amely a puszta földről is tökéletesen látható. A templomrom környéke olvasónk 2009-es fotóját idézi, komolyabb beavatkozásnak nyoma sincs.

Torzók a csomorkányi templomromnál. Nem tudni pontosan, melyik mire szolgál, de a kilátás egyikről sem lenyűgöző.Fotó: Segesvári Csaba
Torzók a csomorkányi templomromnál. Nem tudni pontosan, melyik mire szolgál, de a kilátás egyikről sem lenyűgöző.
Fotó: Segesvári Csaba

A Darányi Ignác Tervet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal írta ki. A hivataltól szerettük volna megtudni, mit tartalmazott az Erzsébeti Olvasókör pályázata, milyen fejlesztéseket, milyen összegért hajtott végre a pályázó. A sajtóosztály közölte, a támogatási összegen felüli kérdéseink nem nyilvános támogatási adatnak minősülnek, így arra nem tudnak válaszolni. Azt azonban elmondták, az Erzsébeti Olvasókör számára eddig 5,5 millió forint támogatást fizettek ki.

A murvás sétányon lassan visszaveszi az uralmat a természet. Fotó: Segesvári Csaba
A murvás sétányon lassan visszaveszi az uralmat a természet.
Fotó: Segesvári Csaba

Szerettük volna az Erzsébeti Olvasókör vezetőjét, Sipos Anettet is megkérdezni. Hódmezővásárhely honlapján, a civilszervezetek névsorában találtunk egy telefonszámot a vezetőhöz, de hiába tárcsáztuk: az automata szerint ezen a számon előfizető nem kapcsolható. A bíróság Civil Szervezetek Névjegyzékéből megtudtuk, hogy a Czirják utca 16. szám alá bejelentett társadalmi szervezet megalakulása óta nem tett eleget beszámoló benyújtási kötelezettségének. A Szegedi Törvényszék azt közölte lapunkkal, hogy „a bíróság – jogszabályi kötelezettségére figyelemmel – a szükséges intézkedések megtételére az iratokat az ügyészségnek megküldte".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 millióból piac épül Mártélyon

Várhatóan még az idén átadják a közel 50 millió forintból épülő új piacot Mártélyon. A beruházássál a helyiek mellett a turistákat és az üdülőtulajdonosokat is kiszolgálják. Tovább olvasom