Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

3 csapás: polgármesterek a szigorításról

Hódmezővásárhely - Napok óta gyűjti az aláírásokat a Fidesz annak érdekében, hogy az országgyűlés tűzze napirendjére az úgynevezett három csapás törvényt.

Lázár János vásárhelyi polgármester nevével fémjelzett büntető törvénykönyv módosítás célja az elrettentés, az MSZP és az SZDSZ azonban nem támogatta az elképzelést a parlamentben. Szentes, Kistelek és Csongrád első emberét kérdeztük a három csapásról.

A delmagyar.hu megírta: óriási visszhangot váltott ki a Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett büntető törvénykönyv szigorítási javaslat februárban. A három csapás célja az elrettentés, az MSZP és az SZDSZ azonban nem támogatta az elképzelést a parlamentben, így azt nem tűzték napirendre.

Az országgyűlés rendészeti bizottságának vezetőjeként Lázár ugyanis azt javasolta, vezessék be az erőszakos visszaeső kategóriát, és aki harmadjára is erőszakos bűncselekményt követ el, a büntetési tétel maximumának dupláját kapja – ha ez eléri a 20 évet, ítéljék tényleges életfogytiglanra. A polgármester továbbra sem tett le a tervéről, a város legutóbbi közgyűlésén a grémium elé terjesztett egy határozati javaslatot, amely szerint a testület az igazságügyi miniszterhez terjessze fel az elképzelést. A városatyák többsége támogatta az előterjesztést. A Fidesz pedig április 18-tól aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy bizonyítsa: van társadalmi támogatottsága törvénymódosító javaslatuknak.

Kíváncsiak voltunk a Csongrád megyei politikusoknak mi a véleménye a három csapásról, és egyáltalán a bűntető törvénykönyv szigorításáról: Szentes, Kistelek és Csongrád első emberét kérdeztük.

- A büntetési tételek szigorításával egyetértek, de nem úgy, ahogy azt a három csapás tartalmazza – válaszolta kérdésünkre Szirbik Imre Szentes MSZP-s polgármestere, országgyűlési képviselője. – A büntető törvénykönyv módosítását azonban nem politikusoknak, hanem megfelelő szaktudással rendelkező büntetőjogászoknak kellene kidolgozniuk. Az ügyből pedig kár politikai kampányt csinálni.

– Támogatom a három csapást, nagy szükség van az ebben foglalt szigorítás mielőbbi bevezetésére – ezt már Kistelek első embere, a fideszes Nagy Sándor mondta. Az első parlamenti ciklusát töltő politikus hozzátette: reméli, az aláírásgyűjtés sikerrel jár, és a parlament napirendjére tűzi a javaslatot.

Bedő Tamás Csongrád szocialista polgármesterétől, országgyűlési képviselőtől megtudtuk: egyes bűncselekményekért kiszabható tételek szigorításával egyetért, de annak arányban kell állni az elkövetett tett mértékével – ez a három csapásban eltúlzott. Bedő szerint nem új törvényre van szükség, hanem még hatékonyabbá, korszerűbbé kellene tenni a már meglévő büntető törvénykönyvet. Elmondta: a három csapás mintájául szolgáló "három dobás törvényt" az Egyesült Államokban több állam elutasította annak idején.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. qutya 2009. április 24. 17:40
  „Nincsen annyi börtön, hogy ez a sok gazember elférne benne.
  Vagy majd építünk? A dolgozó ember eltartja a gazembert a börtön Wellnesben.
  A hajléktalannak még mindig ideálisabb, mint a híd alatt.
  A börtön wellnesben lehet könyvtárba járni, művelődni, tanulni, amit itt kinnt már nem biztos, hogy megtudnád fizetni. De nekik jár. Tető van a fejük felett, meleg helyen vannak télen, a kaja biztosítva van.
  Egy gazembernek ezek a körülmények nem elrettentőek.”
 • 27. flexsnake 2009. április 23. 22:35
  „23. ebben vitatkoznék. Az erőszakos, kegyetlen bűntények elkövetői szinte kivétel nélkül visszaesők akik már régóta ki-be járnak a börtönkapun. Vannak akiket nem szabad szabadon engedni mert a bűnismétlése szinte borítékolható. Abból kell kiindulni: az embernek joga van a biztonsághoz. Ez a joga egy bűnelkövető felett áll.
  A társadalomra veszélyes állat nem szabadítható rá újra a társadalomra. Én egy csapást vezetnék be. A büntetési tételek 10szeresére emelése,a felfüggesztett büntetés eltörlése, halálbüntetés alkalmazása minden olyan esetben ahol az elkövető nem önvédelemből ölt. Lopás 20év minimum, és minden járulék megszüntetése, segélyé is. Ez egyetlen csapás. Azokra az emberekre akik nem érdemlik meg az állam védelmét. Ők a bűnelkövetők. A többi embernek joga van a biztonsághoz, ez tőlük semmilyen formában ,senki által nem idegeníthető el.”
 • 26. tahoszegedi 2009. április 23. 21:14
  „23. hozzászólás aranka2 2009.04.23. 19:38

  és melyik havi fizetésük megvonásával gondoltad javítani a felderítést?

  te is hülye vagy csak nem forogsz, kézen fogva sétálhatnátok persona-val.

  igenis a büntetés a lehetséges visszatartóerő, vagy helyben agyonlőni a réti négerét, és belelökni az út menti árokba.
  Csak az a baj, hogy a 20/2006 korm.rendelet szabályozza a hulladék elhelyezését.”
 • 25. emzsr 2009. április 23. 20:26
  „Riri, egyezik a véleményünk a politikusokról, pártállástól függetlenül pszichopata banda.
  (Pszichopata szerintem: aki lelkiismeretfurdalás nélkül keresztülgázol bárkin a saját céljai érdekében, mindegy, milyen áron - és közben szentül meg van győződve róla, hogy neki igaza van. Kutatások bizonyítják, hogy minden 100. ember pszichopata, bár kevésből lesz gyilkos - de nézzünk körül egy cég, egy párt, egy hivatal vezetésében, ki kin gázol keresztül...)”
 • 24. Riri 2009. április 23. 19:56
  „vannak még "madarak"akit ezzel meglehet téveszteni”
 • 23. aranka2 2009. április 23. 19:38
  „Olcsó ostobaság a három csapás, semmi más. Nem a büntetéssel való fenyegetést kell szigorítani, hanem a felderítettséget javítani. Inkább visszatart, ha tényleg félni kell a lebukástól.”
 • 22. Riri 2009. április 23. 17:14
  „A három csapás a polgárokra vonatkozik a politikusokra szerintem nem vonatkozik”
 • 21. madártej 2009. április 23. 15:46
  „Szirbik csak ismeri a BTK-t. Ő is volt harmadrendű vádlott egy bűnügyben, csak mellékbüntetést elfeledték rá kiszabni a közügyektől való eltiltást az állítólag annyira fideszes bíróságon. Én inkább aláírtam ma azt a papírt.”
 • 20. Riri 2009. április 23. 15:08
  „de elgalább a munka díj "ingyen" van és azért vannak az őrök,hogy ne tudjanak megszökni és lopni!!!!Én vennék olyan bútort olcsó,szép,és MAGYAR TERMÉK!!!!!!!!!!!Ja, és híres is :)”
 • 19. tahoszegedi 2009. április 23. 15:04
  „9. hozzászólás pille 2009.04.23. 09:14
  16. hozzászólás Riri 2009.04.23. 14:39

  Régen működött a Pultz utcában a börtön bútorbolt, nem tudom azóta megszüntették a bútor készítést a csillagban?

  Bár én olyan bútort nem vennék aminek a lábát Cuslág faragja, és Hunvald kárpitozza :-))))

  szétlopják még a bútort is.”
 • 18. Riri 2009. április 23. 14:57
  „17.köszi,Én is azonnal szavazok és mindent támogatásom az illetőé és pártté ha ezeket az intézkedéseket akarják.,mert addíg tök mindegy ki kerűl a bársony székbe amíg büntetlenűl mindent szabad nekik.Akár Fidesz akár mszp és jobbik,tök mindegy,ha nincs büntetve úgy is ezt fogják tenni”
 • 17. emzsr 2009. április 23. 14:52
  „Riri, én szavazok, ezek tetszenek!”
 • 16. Riri 2009. április 23. 14:39
  „arrol kellne már szavazni,hogy
  1. büntetlenűl ne lehessen elsikkasztani a nép pénzét.
  2. mentelmi jog megszüntetése
  3. parlamenti képviselők számát 50% csökkenteni (Amerikát 90 ember irányítja,Magyarországot közel 400)
  4. parlamenti,orsz.képviselők,polg.mesterek fizuját minimálbér 4* adható
  Ha mégis sikkaszt közmunkára és teljes vagyon elkobzásra ítélendő

  9.Pille igazad van,jókat mondtál”
 • 15. csutka 2009. április 23. 14:26
  „Nekem is az a véleményem legyenek önellátók.Dolgozzon meg mindenért.És legyenek szigorúbb ítéletek.
  Viszont van egy olyan gondolatom valaki magánbőrtönt szeretne építeni.Jó állami támogatást kapna az illető.
  Ügyes!!!!!!!!!!”
 • 14. tahoszegedi 2009. április 23. 12:25
  „1. Isten csapása
  2. Sors csapása
  3. Nép csapása”
 • 13. comet 2009. április 23. 11:23
  „a Fidesz nek arra az országot sujtó csapásra kéne koncentrálni, amit úgyhívnak hogy Gyurcsány és bandája.
  Orbán Viktor elterőlő hadmozdulatnak szánta ezt a 3 csapás témát, vagy tényleg azt hiszi hogy ennek most van jelentősége.
  Mert ha neki most ez a fő probléja, akkor ő maga a 4. csapás.
  Egyenlőre az a baj, hogy a politikai ´elit´ -tel sem a meglevő alkotmányt sem a meglevő jogszabályokat nem lehet betartatni.”
 • 12. IVY 2009. április 23. 11:03
  „9. pille 2009.04.23. 09:14

  Nem írtál hülyeségeket, csak(!) az általad megfogalmazott dolgok senkinek nem állnak érdekében.”
 • 11. kissarpad1956 2009. április 23. 10:34
  „nem kell 3 csapás csak azokat törvényeket kelll szigorubban venni amelyek vannak,kevesbb felfüggesztett itéletet kell hozni,meg a börtön börtön legyen ,ne4csillagos szálló!!!”
 • 10. katonaroca 2009. április 23. 09:39
  „Jobbik=1 csapás=halál büntetés”
 • 9. pille 2009. április 23. 09:14
  „Már réges-régen szigorításokat kellett volna bevezetni. Több börtönt kell építeni, dolgoztatni a börtönlakókat-de mindet ám-. Az elvégzett munkáért természetesen fizetést kapnának. A munkabérükből meg le kéne vonni az eltartásuk árát. Termelnének is valami hasznosat- meg még nem is kerülnének annyira sokba az államnak. PL:fizethenék a börtön villanyszámláját, saját étkezésüketstb.Hülyeséget írtam szerintetek?”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális fiatalok: Álltörést vagy orrtörést akartok?

Hódmezővásárhely - Egy gyermekkorú fiú és három társa találkozót beszélt meg két fiatallal, majd amikor megérkeztek „verési sorrendbe" állították őket. Tovább olvasom