Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

4000-ből csak 2 elhunytat exhumáltak Mindszenten

Mindszent - 4 ezerből mindössze két elhunyt földi maradványait helyeztették át a rokonok a mindszenti képviselő-testület által felszámolásra ítélt Oncsa sori és a szomszédos, régi temetőből. Úgy tűnik, a hozzátartozókat nem érdekli felmenőik nyughelye – az exhumálás 40–90 ezer forintos költségét sem vállalják.
Egy évig hirdette folyamatosan a mindszenti önkormányzat, hogy felszámolja a helyi kegyeleti park melletti két régi sírkertet, ahová 1964–1965-ben temettek utoljára. A kisváros képviselő-testülete ugyanis erre a területre szeretne majdan tanuszodát építeni. Az eltelt idő alatt többen is érdeklődtek a városházán, mit kell tenni, hogy rokonaik földi maradványait másik temetőbe helyeztessék át, ám az ügymenet és a várható költségek majd mindenkit elriasztottak. Az exhumálási kérelmet ugyanis engedélyeztetni kell a tisztiorvosi szolgálattal, s csak az ÁNTSZ munkatársa jelenlétében lehet azt elvégezni.

Ráadásul a kérelmezőnek dokumentumokkal kell bizonyítani, hogy hozzátartozója, illetve örököse az elhunytnak. Ha az exhumáláskor esetleg értéktárgyak kerülnek elő, akkor újabb örökösödési eljárást kell lefolytatni. A sír kibontása és a maradványok áthelyezése 40–90 ezer forint közti összegbe kerül, attól függően, hogy a maradványokat hamvasztás után, vagy koporsóban, meglévő sírba vagy új helyre temetik. A költségeket csak két elhunyt hozzátartozója vállalta.

Tóth Mihály már nem találja nagyszülei sírját. Fotó: Karnok Csaba
Tóth Mihály már nem találja nagyszülei sírját.
Fotó: Karnok Csaba

– A kegyeleti park építésekor áthelyezték ide anyai nagyszüleim, Kispál Boldizsár és Pálinkó Rozália sírkövét – mutatta a kerítés mellett álló síremléket Bánfi Ferencné, – de ők maradtak az eredeti sírjukban. – A nyugdíjas néni elárulta: szülei és testvéreik döntöttek úgy, hogy ne bolygassák a felmenőik nyughelyét. – Mi, unokák eredetileg majd negyvenen voltunk, de már csak heten élünk, s tiszteletben tartottuk szüleink döntését. Anyósomat, apósomat és az édesapámat korábban átvitettem az új temetőbe, és már nem bírnánk kifizetni egy újabb újratemetés költségeit.

A régi sírkert közvetlen szomszédságában lakó Tóth Mihály már maga sem találta meg az itt nyugvó nagyszülei sírkövét és sírját. – Nem is ismertem őket, édesapámék sem nagyon beszéltek nekünk róluk, így nem kötődtem hozzájuk. Pedig tudom, hogy nagyapámat is Tóth Mihálynak hívták, nagymamám leánykori neve pedig Gál Franciska volt.

Miska bácsi szerint a temető felszámolása, s az ott nyugvók földi maradványainak sorsa nem izgatja az embereket. Látja ezt abból is, hogy legfeljebb hat sírt ápolnak, a gondozatlan temetőt pedig benőtték az elvadult növények.

Bánfi Ferencné szülei sírkövét helyezte át, az exhumálás költségét már nem vállalta. Fotó: Karnok Csaba
Bánfi Ferencné szülei sírkövét helyezte át, az exhumálás költségét már nem vállalta. Fotó: Karnok Csaba

– Az önkormányzat megpályáztatta a temetők felszámolását. Most keressük azt a gyakorlattal rendelkező vállalkozást, amely elvégzi ezt a munkát. Ebben a városellátó közreműködésére is számítunk – mondta lapunknak Hevesi Tamás. Mindszent jegyzője hozzátette, két évvel ezelőtt a temető felszámolásának költségét 35–40 millió forintra becsülték. A felszámolást követően a területet át kell minősíttetniük, ugyanis a képviselő-testület ott szeretné majdan felépíttetni a kisváros tanuszodáját.

4000 síremlék

Összesen 4000 síremlék található a két régi temetőben, derül ki abból a kataszterből, amelyet még 1995-ben Benák Katalin készített. Már akkor is csak 3 479-ről derült ki, hogy kinek a nyughelye, a többiről lekoptak a nevek.

Olvasóink írták

  • 1. papipa 2009. május 09. 17:00
    „Így dögöljön meg nyugodtan az ember!!! Már a sírban sincs nyugvása, alig várják, hogy elmenjen a szaga, aztán már plázát építenek helyére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Szivárványban

Szeged - Az értelmi sérültekkel foglalkozó vásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Otthon jövő… Tovább olvasom