Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

400 kilométert mentek lovas kocsival

Lovas kocsival járta be az Alföldet a vásárhelyi Olasz Lajos és ifjabb Szenti Sándor. Közel 400 kilométert utaztak, hiszen Vásárhelyről egészen a Hortobágyig vezetett az útjuk.

A vásárhelyi Olasz Lajos és ifjabb Szenti Sándor gondolt egyet, és eldöntötte: részt vesznek idén a 49. Hortobágyi Lovasnapokon és Nyeregszemlén. – A fesztivál egyik fontos része, hogy mindenki talpon, azaz lóháton vagy lovas kocsival érkezzen meg – kezdte beszélgetésünket Lajos, aki az utóbbit választotta, és magával vitte 14 éves jó barátját, Szenti Sándort.

A kocsi fölé sátrat húztak, illetve berendezték, hogy akár azon is tudjanak aludni, majd június 28-án hajnalban indultak. Az első napon 80 kilométert tettek meg, egészen Tiszaföldvárig mentek, ahol egy barátjuknál aludtak. Másnap indulás után akadt egy kis problémájuk, hiszen kitágult a patkó, így hívták a vásárhelyi kovács ismerősüket, aki segítségükre sietett. Aznap Kétpón szálltak meg. Egy nappal később a kunhegyesi strandon aludtak, ahol utolérte őket a szegedi Halman János, aki szintén lovas kocsival vágott neki a hosszú útnak. Július elsején pedig már a célban voltak.

– A nyeregszemlén több mint ezer ló vett részt. A mi programunk csak egy-egy felvonulás erejéig tartott, de remek élmény volt – emlékezett vissza Lajos. Vasárnap délután pedig a Kilenclyukú hídtól indultak vissza Vásárhelyre, ahová 3 és fél nap után, szerdán érkeztek meg.
 

Olasz Lajos és ifj. Szenti Sándor Babával tette meg a 400 kilométert. A szerző felvétele
Olasz Lajos és ifj. Szenti Sándor Babával tette meg a 400 kilométert. A szerző felvétele


– Jól éreztem magam. Volt, amikor szaladtam a kocsi mellett, Lajos bácsi meg gyorsított a lóval – mesélte el Szenti Sándor, aki nagyon sajnálja kutyusát, amely megszökött, majd elütötte egy autó. – Büszke vagyok Sanyikára, aki ilyen fiatalon kitartott, és eljött velem – tette hozzá Olasz Lajos, aki elérzékenyült, amikor lováról, Babáról beszélt, hiszen az állat is nagyon jól bírta az utat a nagy meleg ellenére. 1 kilométert sétálva 9, ügetve 4 perc alatt tettek meg.

A 400 kilométer ellenére egyikük sem unta meg a kocsikázást, hiszen azt tervezik, hogy még az idén elmennek Bugacpusztára, ami ugyan közelebb van, mint a Hortobágy, mégis hosszú az út. Lajos azt is elárulta, hogy ma már nagyon veszélyes lovas kocsival közlekedni. – Tiszaföldvár és Vásárhely között nagy volt a forgalom, rengeteg kamionnal találkoztunk – mondta a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely, a bicikliváros

A rengeteg kerékpár miatt a vietnami városhoz hasonlítva így is becézik Hódmezővásárhelyt. Tovább olvasom