Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

43 évesen lett dajka Matyi Magdolna

Hódmezővásárhely - Tépett libát, szedett paprikát, az utóbbi időben pedig férjével piacozott a vásárhelyi Matyi Magdolna, aki 43 évesen ült újra iskolapadba, hogy dajka lehessen. 15 társával vett részt a roma képzési programban. A kétgyermekes asszony azt mondta, újjászületett. Büszke magára, és nagyon várja, hogy munkába álljon.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nem voltam buta, csak nem nagyon szerettem tanulni, pedig a szüleim is támogattak. Végül nyolc osztályt végeztem. 43 éves fejjel ültem be újra az iskolapadba, és őszintén mondom, újjászülettem – jegyezte meg a vásárhelyi Matyi Magdolna, aki 15 társával együtt pár hónappal ezelőtt szerezte meg az óvodai dajka képesítést a roma képzési programban. Két fia van, egy 10 éves és egy 23 éves. Az elmúlt évtizedekben főként alkalmi, szezonális munkából élt. Tépett libát, szedett paprikát, az utóbbi időben férjével piacozott.

– Csodának tartom, hogy újra tanulhattam. A dajkaképzéssel ismét diák lehettem, hihetetlen élmény volt számomra. Azért is vonzott, mert imádom a gyerekeket. Bár tartottam attól, hogy a kicsik hogyan fogadnak el cigány létemre, de a gyakorlaton kiderült, kár volt aggódnom – magyarázta lelkesen Magdolna.

Három hónapig tanult. Az óvodai dajka feladata többek között a takarítás, ebből is vizsgázott, ahogy pedagógiából, pszichológiából és gyakorlatból. Utóbbit beszélgetésünk helyszínén, az Oldalkosár utca 14. szám alatti tagóvodában töltötte. Magdolna szerint az elmélet nem volt könnyű, de sokan biztatták, segítették. Rengeteg időt fordított a magolásra.

– Otthon megértők voltak a családtagjaim, hiszen a romáknál az anya szerepe nagyon fontos, kiszolgálja a többieket. Nagyon jó férjem van, aki támogatott, és a fiaim is besegítettek. Én pedig kiültem a játszótérre egy padra, és magoltam – mesélte a kétgyermekes asszony, akit a képzés gyakorlati része varázsolt el igazán. – Öröm a gyerekekkel lenni, olyan értelmesek, okosak. Más az, amikor az ember nem a sajátjával foglalkozik – tette hozzá.

Hol a lábad? A gyerekek már ismerősként köszöntötték az Oldalkosár utcai tagintézményben Matyi Magdolnát. A szerző felvétele
Hol a lábad? A gyerekek már ismerősként köszöntötték az Oldalkosár utcai tagintézményben Matyi Magdolnát. A szerző felvétele

A dajkaképzés pályázati támogatásból valósult meg. A megyében csak Vásárhely vállalta, hogy szintén pályázati segítséggel a 15 végzősből 5-öt áprilistól 2015 nyaráig foglalkoztatnak önkormányzati óvodákban – tudtuk meg Patkósé Dezső Katalintól, az egyesített óvoda vezetőjétől. Hozzátette: ahhoz, hogy a program sikeres legyen, nagyban hozzájárult Mátrai Attila, a vásárhelyi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
Magdolna azt mondta, sokat köszönhet oktatóinak, Ludesherné Maksa Zsuzsannának, az Oldalkosár utcai tagóvoda vezetőjének és Borsiné Csontos Ilonának, a Pál utcai tagintézmény vezetőjének.

– Amikor első alkalommal megkérdeztük, szerintük mi a dajka feladata, pár szavas választ kaptunk. Nagyon csodálkoztak, miután kiderült: nem csak az óvónőknek kell besegíteni a gyerekek gondozásában. Bizony nem mindegy, hogyan takarítanak, hová teszik a takarítószereket, vagy éppen hogyan tálalják a kicsik ételeit. Az óvodai szabályzatot is meg kellett tanulniuk – magyarázta Ludesherné.

Matyi Magdolna büszke arra, hogy 43 évesen szakmát szerzett, szívesen dicsekszik is ezzel, és nagyon várja már, hogy élesben kipróbálhassa magát dajkaként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles Anna és Steiner Béla kapja a Bessenyei-díjat

Széles Anna színművésznő és Steiner Béla nyugalmazott zeneszerző, karmester, zenepedagógus kapja idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Vásárhelyen. Tovább olvasom