Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

45 éves Bugyi Antal fehér papírjaguárja

Hódmezővásárhely - Negyvenöt esztendeje rója az utakat nap mint nap Bugyi Antal Trabantja. A kiskocsi 300 ezer kilométert futott, és a kopó alkatrészeken kívül nem nagyon kellett hozzányúlni. A kis kocsi ma is szinte eredeti állapotban van.
Hétköznapi, mégis különleges járművet, egy 1964 októberében forgalomba helyezett 601-es Trabantot használ ma is nap mint nap a vásárhelyi Bugyi Antal (74). A papírjaguár nem véletlenül működőképes, hiszen tulajdonosa elsőként gépjárműjavító mesteri oklevelet szerzett, majd esztergályos- és lakatosmesteri vizsgát is tett.

Bugyi Antal az autószerelést Szegeden sajátította el. Katonaság után ott is dolgozott, majd miután családos emberként nem kapott lakást, 1961-ben átköltözött Vásárhelyre, ahol 1966-ban nyitotta maszek műhelyét.

– Nálam javíttatta Trabantját a Görbe utcai lelkész, és az autóra egyszer rádőlt egy fa. A lelkész azt mondta: akár el is adja az autót, én meg vevő voltam rá. 1974 óta így engem szolgál – mutatta az utcán álló klasszikus színű, még 6 voltos aksival működő kisautót. Megcsodálhattuk a Trabi még eredeti belső terét, ahol az idő múlását csak az ülések porrá foszlott kárpitja mutatta, bekukkantottunk a csomagtartóba és a motorházba. – Minden eredeti még benne, kivéve persze az akkumulátort és a fogyó-kopó alkatrészeket. Illetve a főtengelyt, mert azt már kétszer is cserélnem kellett – árulta el a mester. Azon azonban még nem gondolkodott, hogy old timerré minősíttesse járművét. Bugyi Antalnak nem a Trabi volt az egyetlen autója, hiszen vezetett már Opel Commodore-t, első Mercedesét pedig a Trabi előtt egy évvel vásárolta. Mondta: abban a korban az autósok annyival hajtottak a külterületen, amennyivel csak tudtak, de persze forgalom sem volt. Se az Opele, se a Mercedese nem érte meg azt a szép kort, mint a Trabi, amelynek motorja, legyen bármilyen az idő, még ma is egy pöccre indul.

Bugyi Antal öreg Trabantjával. Ma is megbízhatóan működik a zwickaui járműgyár egyik meghatározó alkotása. Fotó: Tésik Attila
Bugyi Antal öreg Trabantjával. Ma is megbízhatóan működik a zwickaui járműgyár egyik meghatározó alkotása.
Fotó: Tésik Attila

– Ez a szaladgálós kocsink, azaz napi használatban van. Ha valamilyen nagyobb csomagot kell szállítanunk, akkor vesszük elő a két Zsigulink közül az egyiket – válaszolta a Trabi hátrányait firtató kérdésünkre. Más ugyanis nem jutott az eszébe.

Önjáró motorcsónak, lánctalpas traktor

Bugyi Antal édesapja a maroslelei uradalom gépésze volt, fiát már kisgyerekkorában érdekelték a gépek. Annyira, hogy fabrikált magának egy óraszerkezet által hajtott önjáró motorcsónakot, illetve egy lánctalpas kistraktort, a régi szobai lámpa láncának felhasználásával.

Olvasóink írták

 • 6. lioneye 2009. július 08. 23:15
  „Talán Tésik odaköltözött Bugyi A-hoz! Kell v.miről írni minden nap...”
 • 5. theseus 2009. július 05. 13:44
  „Biztos ez is a Kádár-titok része. Még egy pár ilyen cikk, és az emberek mindjárt imádni fogják a milliárdos Bajanait, aki nem enged az újabb megszorításokból. Vagy lehet, hogy mégsem?
  Ha csak ez az egy újság lenne, akkor talán még mindig mi lennénk a legvidámabb barakk, de annak a kornak már vége.”
 • 4. PickSzeged007 2009. július 04. 18:49
  „Ha már Bugyi bácsi ilyen nagy sztár és helyet kap a DM-be, akkor legalább ne a kormányt rakják be képnek´-.-”
 • 3. Vöröske 2009. július 04. 13:40
  „Icus igazad van.Most nézem,tényleg ők a rejtélyes tojás főszereplői.Kocsi,tojás,mi jön még?Ők lesznek Vásárhely celebjei?”
 • 2. icus 2009. július 04. 13:18
  „Bugyiék talán fizetnek az újságnak,hogy folyamatosan benne legyenek?
  Valamelyik nap a dugó alakú tojás,most meg a trabi.Kíváncsi vagyok,hogy legközelebb mivel drukkolnak elő!”
 • 1. Norman_Bates 2009. július 04. 12:53
  „már rég be kellett volna zúzni

  "Ha valamilyen nagyobb csomagot kell szállítanunk, akkor vesszük elő a két Zsigulink közül az egyiket"
  amelyik épp működőképes, feltesszük rá az épp érvényes (áttolt műszakin) rendszámot, és már repesztünk is gyök kettővel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt kitüntetések

Hódmezővásárhely - Eltérően az évtizedes hagyománytól, az idén nem osztottak kitüntetéseket a… Tovább olvasom