Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

47-es: már csak a pénz hiányzik

A kishomoki kerttulajdonosok zömével sikerült megegyezni, így kisajátították birtokuk azon részét, amely a későbbiekben kiszélesítendő 47-es főút új nyomvonalába esik. Sokan még művelik, illetve rendben tartják azt a területet, amely papíron már nem az övék. Miután megérkezik a beruházáshoz szükséges pénz, indulhat is a munka.
Ványik Istvánnak már áll az új kerítése. Ahogy elkezdik az út építését, csak a kaput kell áthelyeznie. Fotó: Tésik Attila
Középkorú férfi nyírta tegnap délben a füvet kishomoki kertjében a 47-es mentén. Ványik István birtoka a főútnak arra a szakaszára esik, amely jelenleg még kétsávos. Kertjét hamarosan átszeli a szélesítés miatt a főút úgynevezett szervizútja. Ezért az állam kisajátította ezt a 180 négyzetméteres területet.
– A szerződést két esztendeje megkötöttük, s a pénzt, 560 ezer forintot is már régen megkaptam. Tizenegy méterrel kellett a kerítésemet beljebb tenni – magyarázta.

A régi kerítését még nem bontotta el, de az újat is felépítette. Úgy csinálta, hogy a régiről a kaput gyorsan át lehessen helyezni az újra, ha jönnek a munkagépek. Ennek ellenére a két kerítés közti területet is műveli, amíg lehet. Csak a főút mentén álló öreg tujákat sajnálja. Próbálja megbeszélni az útépítőkkel, hogy egy nagy markoló gyökerestül emelje át a növényeket új helyükre. Ha ez nem sikerül, akkor sajnos ki kell vágni őket.

Szomszédjában Kovácsék a kerttulajdonosok. Kovács Zoltán és szülei épp a birtok kapuját zárták, amikor tegnap felkerestük őket.

– Már sok ígéretet kaptunk, mikor indul a szélesítés. Tőlünk egy kétszáz négyzetméteres területet sajátítottak ki. Sikerült megegyeznünk, s a pénzt is átutalták – árulta el Kovács Zoltán.
Náluk még a régi kerítés áll, s nem készítettek újat. Mivel egyelőre nem lehet tudni, mikor jönnek a buldózerek, várnak az áthelyezéssel. Addig is szépen rendben tartják azt a kertrészt is, amely papíron már nem az övék.

Ásatás is lesz

A szélesítés elkezdése előtt még a régészeknek is dolgozniuk kell a 47-es mentén. Vásárhely felől nézve a főút jobb oldalán ugyanis van egy romos tanya egy kis erdővel. Az előzetes vizsgálatok szerint lehetséges, hogy itt a föld kincseket rejt. Ezért a fás, bokros részt meg kell tisztítani, s az aszfaltozók előtt a régészek „veszik kezelésbe" a területet.

– Az előkészületek rendben folynak. A kert-, illetve telektulajdonosok zömével sikerült megegyeznünk, csak néhány esetben merült fel árvita. Mivel független árszakértők mérik fel, mennyit ér az adott terület, ők döntenek – nyilatkozta lapunknak Rigó Mihály.

A Magyar Közútkezelő Kht. Csongrád Megyei Területi Igazgatóságának főmérnöke hozzátette: nem csupán magánszemélyekkel kellett tárgyalniuk. Az új út nyomvonalába eső egyik terület, amely a kincstár tulajdona, jelenleg az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében van. Ezt a jogot át kell vennie a Közútnak, s ez időbe telik.

– Szerencsére az érintettek többsége pozitívan áll hozzá a változásokhoz. Mihelyt megérkezik a négy és fél kilométeres szakasz szélesítéséhez szükséges négymilliárd forint, kezdődhet is a munka – mondta végül Rigó Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverést hirdettek a vásárhelyi alkotók

A hónapokig tartó áradás miatt szinte használhatatlanná váltak a mártélyi holtág mellett a… Tovább olvasom