Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Hódmezővásárhely hírek > 4 millió doboz tea készül Székkutason

4 millió doboz tea készül Székkutason

Székkutas - Körömvirág és mórmályva termesztését tervezi közösen a Herbária Zrt. és a székkutasi önkormányzat. A 63 főt foglalkoztató cég faluban működő üzemére az elmúlt években több 100 millió forintot költöttek. A Herbária együttműködést kezdeményezett Vásárhellyel is.

Török Anita - Délvilág napilap - 2011.11.29. 06:24
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
4 millió dobozos, tasakos gyógynövény, valamint úgynevezett élvezeti tea kerül ki évente a Herbária Zrt. székkutasi üzeméből. Békéscsabáról 1998-ban telepítették át a faluba a gyárat, ahol jelenleg 63 főt foglalkoztatnak, 110 gyógynövényt dolgoznak fel, 230–250-féle terméket állítanak elő. Az elmúlt években több 100 millió forintos fejlesztést – többek között csomagoló épült – hajtottak végre. Néhány hónapja – egy uniós direktíva nyomására – az egyik részlegük megszerezte a gyógyszergyártáshoz és csomagoláshoz szükséges hatósági engedélyt.

4 millió doboz tea készül Székkutason. Fotó: Török Anita (galéria)

– Idővel bővítenénk az üzem palettáját, növényi gyógyszernek is megfelelő teákat készítenének – tudtuk meg Czirbus Zoltántól, a Herbária Zrt. egyik vezérigazgatójától. Egyre nagyobb a kereslet a gyógyteák iránt. A gyártáshoz jó minőségű alapanyag szükséges. Országszerte rendelkezik a cég beszállítókkal, Székkutas és vonzáskörzetében viszont a két kezén meg tudná számolni, hogy hányan termesztenek gyógynövényt – állapította meg a vezérigazgató.

Gyógytea a kórházban

A Herbária Zrt. nemcsak a faluval akar együttműködést, a vásárhelyi közétkeztetést végző Hód-Menza Kft.-vel is. Czirbus Zoltán vezérigazgató elmondta: kezdeményezték, hogy a Székkutason készült gyógyteákat használják a közétkeztetésben (kórház, bölcsőde, óvoda). Kovács Pál, a Hód-Menza Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, tárgyalnak a Herbáriával, ha sikerül megegyezni, akár már januártól herbáriás teákat ihatnak a betegek, a gyerekek. Naponta egyébként 1000 liter tea fogy a vásárhelyi közétkeztetésben.

– Citromfű, édeskömény, ánizs, borsmenta, mórmályva, körömvirág, levendula és zsálya. Ezeket termesztik a környéken. Nagyon kézimunka-igényesek, és kevesebb hozammal kecsegtetnek, mint a búza, kukorica – magyarázta a lanyha termesztői kedv okait Czirbus Zoltán.

A legtöbbet, kilónként 1900–2000 forintot a szárított hársfavirágért adnak, a nyers kamillavirág kilónként 60–90 forint volt. Szeretnék, ha a jövőben a környéken is több lenne a termesztett növény. Egy hektáron kamillavirág mintakertet alakítottak ki, és a székkutasi önkormányzattal is van további közös tervük.

– A körömvirág és a mórmályva termesztéséről tárgyalunk Szél Istvánnal, a falu polgármesterével a Start-munkaprogramban – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette: emellett az egészséges életmódra nevelés jegyében a cég társasági adójából támogatják a helyi focicsapatot. Ugyanezt tervezik a vásárhelyi futballklubbal is.

4 millió doboz tea készül Székkutason. Fotó: Török Anita (galéria)

Mindkét fél, az önkormányzat és székkutasi üzem is profitálhat az együttműködésből – reagált Szél István, Székkutas polgármestere, aki első körben 14 közmunkást szeretne bevonni a mintaprogramba. 
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 12 hozzászólás
Moderálásra küldöm 12. papika56 2011.12.01. 13:08

T. 10. Ott sajnos NEM gyógyteát isznak --hanem --az országban EGYEDÜLI --munkahelyen engedélyezik --a büfében : a piát. bor, rövid, sör --meg amit akarsz !!!!
A facebookon --érdemes megnézni --hogyan alszanak ráborúlva az asztalra ---mint a kocsmába --a k... képviselők !!!!!!!!!

Moderálásra küldöm 11. Hód 2011.11.30. 19:13

Székkutason lehet a focit támogatni, de Vásárhelyen a kosárlabdát kellene!

Moderálásra küldöm 10. DMagóg 2011.11.30. 17:13

A parlamentben is ezeket a teákat kellene kortyolgatniuk a képviselőknek! Erre nem sajnálnám a közpénzt! Lehet, hogy jótékonyan érvényesülne a gyógyhatás!

Moderálásra küldöm 9. papika56 2011.11.30. 10:39

Nekem nagyon közeli ismerősöm lakik pont a gyár mellett. Isteni illatok vannak ott nyáron. amikor nyitva az ablak--betölti az egész házat.
A közmunka helyett--nam falevél gyűjtés--meg árok ásást kellene szorgalmazni --hanem ilyen gyógynövényeket termeszteni --hatalmas nagy táblákban!
Egyszer voltam --egy levendula ültetvény közelében --még látványnak is csodaszép !
Ott Székkutason --nemesített kamilla ültetvény volt pár éve--nem az a vadon nőtt--a gyár adta a palántát--és kis bokrok voltak. CSAK BIÓ ,kézi gyomlálás-- de az illata--fennséges volt annak is !!!

Moderálásra küldöm 8. vári 2011.11.30. 10:22

FuegoNoche
"...az a sok cukros lötty, amit manapság itatnak az emberrel..."
Senki nem köteles cukros löttyöket inni, csak azzal itatják, aki hagyja.
A teával kapcsolatban egyetértek.

Moderálásra küldöm 7. TheAZ 2011.11.30. 07:13

Nahát. :) Éppen Herbária teát iszom, miközben ezt a cikket olvasom.

Évek óta választom őket, a megbízható minőség miatt. Míg a többiek telepakolják a teáikat aromákkal vagy ízfokozókkal, ők folyamatosan hozzák a már megszokott minőséget. A kamillájukból mindig van a polcon.

Köszönjük!

Moderálásra küldöm 6. FuegoNoche 2011.11.29. 21:47

Az én nagynéném is ott dolgozott.Sokféle különböző teát csináltak, és hozott is el belőle kóstolót.Százszor jobb egy jó tea, mint az a sok cukros lötty, amit manapság itatnak az emberrel, és ezek a teák majdnem teljesen természetes anyagokból készülnek (pár aromát kivéve).Mellesleg amíg ott dolgozott a rengeteg gyógynövény között évekig nem volt beteg...
Éljen Székkutas. én ott születtem.

Moderálásra küldöm 5. booo 2011.11.29. 16:18

4. papika56 - Én magam szedem a kamillát a szezonban a mezőkön, szárítom, tárolom. Télen nagyon jó gyógyszer mindenre!
Jól esik olvasni egy ilyen régi, patinás, megbecsült cégről! Sokszor voltak a szakadék szélén, remélem sokáig munkát ad az embereknek!

Moderálásra küldöm 4. papika56 2011.11.29. 15:58

A foci támogatás helyett inkább a gyerekeket segítsék ezek a jó emberek !
Egy ismerősőm kamillát termelt ide a cégnek, bio, csak kézi gyomírtás, locsolás, éjjel--nappal benne voltak a területben 4-5 a családból --nyereség viszont nagyon csekély volt. egy min.bért se termelt ki.

Moderálásra küldöm 3. Bendegúz007 2011.11.29. 14:52

Amúgy csak elmondom hogy a legtisztább,és legjobb minőségű tea a HERBÁRIA.


12 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...