Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

50 év után pótolták a nászutat

Hódmezővásárhely - 50 év után pótolták a nászutat a vásárhelyi Csankiék, akik házasságkötésük jubileumára két utazást is kaptak ajándékba a családtól és a barátoktól. A 73 éves János bácsi és a 74 éves Zsuzsika néni annak idején a postán ismerkedett meg.
Komolyan is gondolták, hogy együtt szeretnék leélni az életüket a vásárhelyi Csanki Jánosék, amikor 50 évvel ezelőtt a házasságkötésükkor kimondták a holtomiglan-holtodiglant.

– A türelem és szeretet minden nehézségen átsegített – mondta a 73 éves János bácsi. Feleségével, Zsuzsika nénivel (74) a közelmúltban ünnepelték jubileumi házassági évfordulójukat. Nem is akárhogyan emlékeztek meg a jeles eseményről. A családtagok mellett a barátok is ott ültek a Visszhang utcai Olvasókörben tartott 80 fős ebéden. Évtizedek óta tagjai az olvasókörnek, János bácsi hosszú ideig a civilszervezet elnökhelyettese volt.

– Az 1990-es évben mentem nyugdíjba, azt gondoltam, maximum kertészkedem egy kicsit, semmi mást nem csinálok. Nem sokáig bírtam munka nélkül, csatlakoztunk az olvasókörhöz – emlékezett vissza a férfi. Évtizedekig a vásárhelyi tűzoltóságon dolgozott, először tűzoltóként, majd tűzvizsgálóként és parancsnokhelyettesként. Feleségével azonban még postásként ismerkedett meg.

A vásárhelyi házaspárt fotóalbummal is meglepték a rokonok. Fotó: DM/DV
A vásárhelyi házaspárt fotóalbummal is meglepték a rokonok. Fotó: DM/DV

– A postának köszönhetjük egymást. A férjem kézbesítő volt Erzsébeten, én vettem át a leveleket. Nem egy körzetben voltunk, és nem is találkoztunk volna, ha nem helyettesíti az egyik kollégáját – vette át a szót Zsuzsika néni. A házasságkötésünk előtt 6 évig „jártak". Később az asszony is otthagyta a postát, és az egykori Elektrofém Ipari Szövetkezetnél vállalt munkát Vásárhelyen – lámpatesteket készített, majd minőségellenőr lett. Két gyermekük, egy fiú és egy lány született, ma már három fiú unokával is büszkélkedhetnek.

– Feleségem vitte a hátán a család dolgait, hiszen tűzoltóként kétnaponta 24 órás szolgálatban voltam. Ahogy beléptem 1968-ban a testületbe, pár nap múlva már az algyői gáztelepen oltottam a tüzet. Kemény munka volt, hiába fékeztük meg a lángokat, még másfél hónapig jártunk ki, mert ömlött a gáz. Az oroszoktól kapott repülőgép turbómotorjának segítésével oltottunk – emlékezett vissza a nyugdíjas tűzoltóparancsnok-helyettes. Nem volt könnyű állandó készültségben lenni, és a tragédiákat sem volt egyszerű feldolgozni. Mind a mai napig emlékszik arra a közlekedési balesetre, amely Szeged közelében történt, és egy édesanya vesztette életét. Kislánya, akivel utazott, a mentés alatt végig szólongatta az anyukáját, hiába.

– Fontos volt a biztonságos családi háttér, ezt pedig a feleségemnek köszönhetem. Amikor építkeztünk, szinte egyedül intézte a munkálatokat, és ott voltak a gyerekek is – jegyezte meg a férj. A házaspár az évfordulójukra a családtól és az olvasóköri barátoktól is egy-egy nászutat kapott.

– Hajdúszoboszlón már voltunk, nemsokára utazunk a Tisza-tóhoz. Annak idején nem mentünk nászútra, nem tehettük meg. Most, 50 év után bepótoljuk – tette hozzá mosolyogva a feleség.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. november 30. 20:28
    „Jó egészséget kívánok és még egyszer ennyit együtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap nyílik a vásárhelyi karácsonyi vásár

Vasárnap 17 órakor nyílik és 24-éig tart nyitva Vásárhelyen a karácsonyi vásár. Tovább olvasom