Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

50 tévés, 100 rádiós kollekció Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 50 régi tévét, 100 rádiót, 50 szalagos magnót és 50 lemezjátszót gyűjtött össze Konyecsni Sándor, aki hamarosan állandó kiállításon mutatja be kollekcióját Vásárhelyen.
Munkácsy, Tisza, Duna, Carmen, Nárcisz, Kékes, Colorstar – csak néhány tévémárka azok közül, amelyek megtalálhatók a vásárhelyi Konyecsni Sándor gyűjteményében, aki büszke régi műszaki kollekciója darabjaira. Nem véletlen, hiszen nemcsak az első, még 1958-ban készült Munkácsy tévét mondhatja magáénak, de 100 régi rádiót, 50 szalagos magnót, 50 lemezjátszót és nagyon sok fényképezőgépet is őriz.

– Ezek jobbára a kukákban vagy a padlások sötétjében végezték, alig maradt belőlük néhány. Amikor 1985-ben használtcikk-kereskedelemmel kezdtem foglalkozni, sokan hoztak be olyan tévét, rádiót, lemezjátszót, amelyeknek már nem volt kereskedelmi értékük, azaz már nem lehetett eladni azokat. Elhatároztam, hogy összegyűjtöm a múlt emlékeit – mesélte. A még ma is újszerű állapotban lévő Vörös Szikra magnót például egykor az Ifjúsági Ház vásárolta, de a szovjet készüléket alig merték használni, ugyanis életveszélyes volt, rázott. A Sony kempingtévének pedig működés közben el lehet fordítani a képernyőjét, de Konyecsni Sándornak olyan hordozható lemezjátszója is van, amely akkora, mint egy női táska, kislemezt kellett beledugni, s az utcán is működött. Birtokában van a szalagos magnók közül a magyar M sorozat a híres Mambótól az M11-ig, Tesla magnóból 5–6-félét is őriz, de van első kiadású Sony Walkmanje is. A magyar BRG kazettás magnói közül szinte mindegyikből van egy-egy példánya, s a raktárban ott sorakoznak azok a Commodore komputerek a 16-ostól a 64-esig, amelyekért mi, magyarok a 80-as években annyian kimentünk Bécsbe.

Konyecsni Sándor gyűjteménye darabjaival. Ritkaságokat is őriz. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A gyűjtemény jó része ma is működőképes. Annak idején tartós anyagokból készítették mindegyiket. Nekem is volt olyan M5-ös szalagos magnóm, amely egy kerti buli közben kitört vihar során teljesen beázott, előbb nyávogni kezdett, majd kicsapta a biztosítékot. Másnap csak kiöntöttem belőle a vizet, s máris újra működött – mondta a vásárhelyi férfi.

Konyecsni Sándor elhatározta, hogy a vásárhelyi üzlete mintegy 50 négyzetméterén kiállítja gyűjteménye legszebb darabjait. Úgy tartja, hogy az egykor 1–6 havi fizetésből megvehető eszközöket érdemes megmutatni a mai fiataloknak.

Olvasóink írták

 • 4. JB007 2010. április 01. 22:28
  „Vazze efje!

  Adod itt az ötletet egy újabb nagyszerű - és minimum 100 milliós - beruházáshoz, emlékpont bővítéshez. És majd azt mondják, lakossági igény volt...”
 • 3. efje 2010. április 01. 02:28
  „Ja. Ivettke 18-as objektívvel fényképezhet, de meg a 28-as is torzít. Bentre ajánlanék neki egy fix 50mm-est f1.8-ast. Kicsit megtornaztatna a lábát vele.
  Nem tudom hogy a turisztikai referensnek feltűnt e a cikk. Nekem mindenesetre bogarat ültetett a fejembe hiszen egy ilyen muzeális kiállítás teljesen összepasszol az Emlékponttal, a termálfürdővel, feledésbe merült mesterségek vásárhelyi képviselőjével, a székkutasi Piroshka sztorival stb. Ezeket csokorba szedve kellene a németeknél, osztrákoknál, svajciaknal promotalni olyan médiáknál amit inkább az idősebbek olvasnak, hallgatnak. A nehéz falat varosunk kiejthetetlenul hosszú neve lehet és maga az Emlekpont elnevezes ami Kommunista Múzeumként valószínűleg nagyobb érdeklődést generálna. Ennyi nyugdíjas program és a hamarosan megnyíló 4 csillagos szálloda tökéletes recept lehet az idegenforgalom meglendítéséré, mar csak a tettek hiányoznak.”
 • 2. lúzer 2010. március 31. 22:06
  „Öröm volt olvasni ezekről a régi technikai eszközökről. Kellemes nosztalgia. Közben az is eszembe jutott, hogy a Konyecsni úr által őrzött fényképezőgépekkel még tán bánni is tudtak a gazdáik. Nem úgy, mint a DM fotóriportere, aki nagylátószögű objektívvel portrézik és torzítja el az alany fejét...”
 • 1. aranka2 2010. március 31. 11:01
  „Jó témáról, jó írás. Konyecsnyi úrnak kitűnő szenvedélye van, sok örömet kívánok gyarapodó gyűjteményéhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívvel-lélekkel gondozza az időseket Gila Andrásné

Csak szívvel-lélekkel lehet gondozni az időseket – vallja a vásárhelyi Gila Andrásné, akit nemrégiben ezüst érdemkereszttel tüntetett ki a szakminiszter. Tovább olvasom