Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

53 állat fulladt meg a vásárhelyi istállótűzben

Hódmezővásárhely - Negyedóra alatt égett le péntek reggel egy istálló Vásárhelyen. A tüzet vélhetően rövidzárlat okozta, de ezt a tűzoltók nem erősítették meg. A lángok a nagy szél miatt gyorsan terjedtek. A tűzesetben 49 szarvasmarha, 3 borjú és 1 ló pusztult el. A kár több 10 millió forintra rúg.
Pillanatok alatt leégett egy 50 méter hosszú, 10 méter széles istálló péntek reggel Hódmezővásárhelyen, a Klauzál utca végén. – A palatetős, faszerkezetű épületben keletkező tűz okát még vizsgáljuk – nyilatkozta lapunknak Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, az erős szél miatt a lángok gyorsan terjedtek, a bent lévő állatokat sem sikerült kimenekíteni. A több mint nyolcvan állat közül 49 szarvasmarha, 3 borjú és 1 ló pusztult el.

– Egy utcával lejjebb lakom, de tisztán hallottam, ahogy durrog, pattog a palatető, majd nem sokkal később már érkeztek is a szirénázó autók – mondta egy környéken élő férfi. A szomszéd úgy tudta, a tüzet rövidzárlat okozta.

Kigyulladt egy istálló Vásárhelyen, a 80 szarvasmarha fele elpusztult. Fotó: Antal Sándor (galéria)

A tűzoltók szerint nem voltak nagy lángok, a bennrekedt marhák a füstmérgezés miatt összeestek, majd megfulladtak. A kimentett állatok többsége is füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett, de túlélik a tűzesetet. A kár összegét egyelőre nem tudták megállapítani, de több 10 millió forintra rúghat.

Egy szarvasmarha ára 300–500 ezer forint, ami több mindentől is függ – tudtuk meg egy gazdától, aki azt is elmondta, az elpusztult állatok megsemmisítése kötelező. Úgy tudjuk, a vásárhelyi ATEV fehérjefeldolgozó üzembe szállítják majd a tetemeket.

Kigyulladt egy istálló Vásárhelyen, a 80 szarvasmarha fele elpusztult. Fotó: Antal Sándor (galéria)

A leégett épület mellett található hasonló nagyságú istállóra nem terjedt át a tűz, ahonnan szintén kimenekítették az állatokat, sőt egy gázpalackot is – tette hozzá a szóvivő, aki elmondta, a tűzoltók nagy erőkkel indultak a helyszínre, a vásárhelyi hivatásos egységek mellett Makóról és Orosházáról is érkezett erősítés.

A helyszínen megpróbáltunk a tulajdonossal is beszélni, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni, ezért nem tudjuk, hogy rendelkezett-e biztosítással. Információink szerint azt a vásárhelyi gazdát érte a tűzeset, akinek korábban illegális tej- és húsüzeme volt, amit később a hatóságok felszámoltak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy személyautó Hódmezővásárhely közelében

Szentesről tartott Vásárhelyre az a Renault-t vezető féri, aki péntek hajnalban felborult és a menetirány szerinti baloldalra sodródott autójával. Tovább olvasom