Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

550 millióra pályázik Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Két pályázaton közel 300 millió forintot szeretne nyerni a vásárhelyi önkormányzat az oktatás fejlesztésére, korszerűsítésére. Ezeken kívül az idén nyáron elkezdődhet a Varga Tamás Általános Iskola felújítása, bővítése, a pályázati forrás ebben az esetben megközelítőleg 250 millió forint lehet.
Vásárhelyen az oktatás húzóágazat. Az elmúlt két évben jelentős változáson, fejlesztésen ment át a szakterület. 2007-ben megtörtént az általános iskolák átszervezése, tavaly pedig a szakközépiskolák összevonása integrált szakképző központtá, ezzel kialakult az egységes képzési rendszer. A legnagyobb siker az országosan is példaértékű deszegregációs program végrehajtása volt.

– A beiskolázási körzetek „újrarajzolásával" elértük, hogy egyetlen intézményünkben sincs 18 százalék felett a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya, vagyis nem szegregálódhatnak újra – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin, az oktatási bizottság vezetője, a Varga Tamás Általános Iskola igazgatója. – Ez nem azt jelenti, hogy egyszer s mindenkorra megoldottuk a problémát, folyamatosan foglalkozni kell vele, segíteni az ilyen sorsú tanulók beilleszkedését. Ezzel kapcsolatban a pedagógusok továbbképzésére is nagy gondot fordítottunk.

A tornaterem tetején folytatódik az emeletráépítés a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában. Fotó: Tésik Attila
A tornaterem tetején folytatódik az emeletráépítés a vásárhelyi
Varga Tamás Általános Iskolában.  Fotó: Tésik Attila

A munka eredményességét szolgálhatják a pályázatok, egy esélyegyenlőségi programra Együtt, hogy jobb legyen címmel a kistérségi társulással közösen nyújtottak be a város oktatási intézményei anyagot, 100 millió forintra. Márciusban várható döntés, s májusban indulhat a projekt, amely kettős mentorrendszerben az óvodások iskolába, valamint az általános iskolások középiskolába átkerülését, beilleszkedését könnyítené meg. Ebben az óvónő és a tanár együtt dolgozna. Egy másik pályázatra benyújtott anyagunk a kompetencia alapú oktatásban programok és taneszközök bevezetését, adaptációját célozza. A városi intézmények együtt – óvodától a középiskolai kollégiumig – 147, a kistérségi társulás által fenntartott Klauzál Gábor Általános Iskola külön 50 millió forintra kandidál. Kedvező döntés esetén tavasz végén ez a program is startolhat.

A Vargában százzal növekedett a diáklétszám

– Jelentős tétel lesz még a Varga Tamás Általános Iskola felújítása, bővítése – árulta el Tóthné Kecskeméti Katalin –, ez a pályázat a második köréhez érkezett, és közel 250 millió forintos támogatásra számítunk. A tornateremnél folytatjuk a korábban megkezdett emeletráépítést, itt három új tantermet alakítunk ki. Tervezzük az udvar felújítását, szaktantermek kialakítását, valamint az ebédlő bővítését. A munkálatokat – amelyek reményeink szerint nyáron elkezdődhetnek és jövőre fejeződhetnek be – a megnövekedett tanulói létszám indokolja: 2007-ben még csak 330-an, a mostani tanévben már százzal többen járnak az iskolánkba.

Olvasóink írták

 • 7. FűzfaVessző 2009. január 29. 22:52
  „Mi Bethlen-esek hajlamosak vagyunk kisajátítani a menzát,de az igazság az, hogy három iskola tanulói ebédeltek itt.Nekünk még könnyű volt főzni mert a"vasszöget"is megettük volna.Azt vallottuk,hogy ki van fizetve meg kell enni. Nem elhanyagolható körülmény volt az sem ,hogy ha nem megfelelően viselkedtünk ,kitiltottak bennünket.Fél évig kívül tágasabb volt mert derogált sorba állni. Varga úr már ´64-ben már gondnok volt.
  F.V.”
 • 6. aranka2 2009. január 29. 21:25
  „Igazán jó kaja a Bethlen menzáján volt, amikor még Varga úr volt a gondnok. A maradékon disznót hízlaltak, így drága sem volt, jó is volt. Hogy ennek lassan negyven éve? Igen, annyi.”
 • 5. trixi11 2009. január 29. 19:06
  „Elsősorban Faddi László tehető felelössé a kaja minőségéért, mert ő az aki felvásárolja a sok mocskot!!!”
 • 4. getback 2009. január 29. 18:24
  „De jó volna tudni kik a beszállitók hogy kit emlegessünk a vacak kajáért”
 • 3. cipész 2009. január 29. 17:46
  „20 évvel ezelőtt, jó ebéd volt azt állíthatom,mert én is ebédeltem ott és szép tisztaság, jó alapagyagból készítették az ebédet.Nem volt annyi moslék mint most.A mostani helyzet az biztos nem ebéd, és aki fizet, meg aki ingyen ebédet kap egyforma a menű. Hol is itt az igazság? Aki fizet gyalog megy az ebédért,
  aki ingyen ebédet kapott Luxus autóval ment érte.”
 • 2. trixi11 2009. január 29. 17:28
  „Efje: A vásárhelyi Hód-menzás mocsokról hosszan lehetne beszélgetni... A leves, agyon vegetázott mirelitt és rohadt zöldség egyvelege, míg a második általában selejt hús cafatok zsizsikes rizzsel tálalva! Egyszóval meg se közelíti a 20 évvel ezelőtti "még ehető" kategóriát!”
 • 1. efje 2009. január 29. 16:24
  „Nem tudom mostanában mi az ebed a menzán. Gondolom nem sokat változott 20 év alatt. Lebbencsleves, borsostokany, grizestészta stb.? A legtöbb finom, régi, jól bevált recept szerint készül. A spenóttal azonban el lehet kergetni a gyerekeket az iskolából. Tudjatok miért? Mert a sós, fokhagymás ízt nem szeretik. Lehet főzni spenótot édesen is fokhagyma nélkül. Érdemes lenne kipróbálni. Az egyik legtáplálóbb növény, tele van vassal, antioxidánssal, ráadásul olcsó is. Remélem olvassa ezt az oldalt szakács is és hozzászól a témához.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxustermékek Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - Új kollekcióval, új partnerek felkutatásával és folyamatos fejlesztéssel próbálja átvészelni a globális pénzügyi válságot a vásárhelyi Eurotextil Kft. Tovább olvasom