Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

56 óta működik a vásárhelyi szövetkezet

Negyvenkilenc termelőszövetkezet működött egykor Vásárhely környékén – ma már csak egy olyan van, melyet nem szüntettek meg, vagy nem alakítottak át. A mátyáshalmi Május 1. Tsz jelenleg 34 főnek biztosít megélhetést. A növénytermesztés és sertéstenyésztés mellett mezőgazdasági bérmunkát is vállalnak. A szövetkezet most ünnepli fél évszázados fennállását.
Petrucz Imre a kombájnt alakítja át a napraforgó aratásához Fotók: Tésik Attila
Ötszáztíz hektáron termesztenek búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót és ha az időjárás hagyja, akkor repcét is. A Május 1. Termelőszövetkezetben, Vásárhely utolsó téeszében 230 anyakoca röfög az ólakban, s évente négyezer vágósertést adnak le. A legnagyobb bevételt azonban a mezőgazdasági bérmunka jelenti. Tavaly például 1700 hektáron végeztek különféle feladatot a téesz gépei, a vetéstől kezdve egészen az aratásig, illetve terményszárítást és értékesítést.

A gépműhelytől nem messze egy harminc év körüli férfi fűrészgéppel lovas kocsi padozatának való deszkákat vágott szilfából Rostás László. A férfi tizennégy esztendő óta bognárkodik a Május 1.-ben. A most már rokkantnyugdíjas édesanyja is tag volt, egykoron a szőlészetben dolgozott.

– Szombaton ünnepeltük meg az ötven esztendővel ezelőtti megalakulás
A forradalom idején

Az 1956 augusztusában megalakult Május 1.-ben is éreztette a hatását az október 23-i forradalom. A módosabb gazdák kiváltak, s vitték magukkal a felszereléseket is. De ennél nagyobb változások érték a szövetkezetet a rendszerváltozás után. A Május 1.-nek a kilencvenes évek elejéig 1960 hektárnyi területe és kétszáz tagja volt.  
évfordulóját. A Május 1. 1956. augusztus 10-én jött létre a Csapajev, az Úttörő és a Farkas Mihály téesz összevonásával – nyilatkozta Herczeg Pál elnök.

A mátyáshalmi központú Május 1. Vásárhely utolsó, még működő termelőszövetkezete. Pedig a „hőskorban", vagyis az ötvenes években összesen negyvenkilenc téeszt alapítottak. Ezeket mostanra felszámolták, s kisebb-nagyobb darabonként értékesítették. Petrucz Imre tizenhat éve tagja a Május 1.-nek. A munkahelyétől pár száz méterre lakó középkorú férfi autószerelőként és kombájnosként dolgozik. Petrucz Imre szinte édesapját váltotta, aki szinte egész életében téesz-tag volt.

Herczeg Pál a szövetkezet elnöke
– Néha napi 15 órát is munkával töltök. Ha végzek itt a javítással vagy az aratással, akkor a 30 hektáros családi gazdaságomat kell ellátnom – árulta el.

Egy termelőszövetkezet sem lehet meg műszaki vezető nélkül. Otlokán Sándor 1967-ben még a Leninben kezdett, de nyolcvanban sikerrel pályázta meg a Május 1. műhelyvezetői állását.

– A mindennapi fennmaradásért is meg kell küzdeni. A búza ára igen alacsony, mázsánként jó, ha 2600 forintot kapunk. Mivel egyre emelkedik az alkatrész és az üzemanyag ára, alig marad nyereség. Számunkra az lenne a legnagyobb segítség az államtól, ha hagynának minket dolgozni – vélte a műszaki vezető.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai botrány az olvasóköri szövetségben

Laczkó József vétett az alapszabály ellen, mikor az MSZP vásárhelyi szórólapján feltüntette, hogy az… Tovább olvasom