Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

6000 éves, rézkori edényeket találtak

Hódmezővásárhely - Gazdag régészeti lelőhelynek bizonyult a 47-es út kopáncsi szakasza: a szakemberek összesen több száz tárgyat, köztük negyven rézkori síredényt is találtak. A 6000 éves darabokat hónapokig restaurálták.
Tavaly tavasszal kezdték, és ősszel fejezték be a kopáncsi lelőhely feltárását – ez az a szakasz, ahol most még kétsávos a 47-es út Szeged és Vásárhely között, de a szélesítést már megkezdték. Összesen 53 rézkori és újkori leletegyüttesre bukkantak. A legérdekesebb darabok minden bizonnyal azok a síredények, amelyek a rézkorból, az időszámításunk előtti negyedik évezredből származnak, s amelyekről Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor azt mondta: olyan technikával készültek, mint a mai kerámiák. Könnyű, vékony, finom kidolgozású darabok ezek, viszont deformálódtak, mert annak idején nem elég magas hőfokon égették ki őket.

Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor kollégájával együtt hónapokig dolgozott az edényeken. Fotó: Tésik Attila
Molnárné Balázs Zsuzsa restaurátor kollégájával együtt hónapokig dolgozott az edényeken. Fotó: Tésik Attila

A síredények használatáról Tóth Katalin régész, az ásatás vezetője azt mondta: ezeket a tárgyakat a halott mellé helyezték, hogy elkísérjék a két világ közötti úton. Van olyan tál, amelybe húst tettek – a csontokat megtalálták. A többi edény tartalmát viszont még elemzik. A rézkor jellemzője volt egyébként, hogy a települési és a temetkezési hely elkülönült, létrejöttek a temetők, amelyekben akár több száz testet is elhantoltak szabályos sorokban – tette hozzá a régész. Magának a temetésnek is szigorú rítusai voltak, a nőket például a bal, míg a férfiakat a jobb oldalukra fektették, és különböző tárgyakat helyeztek melléjük. Ezek számából és minőségéből az elhunyt vagyoni helyzetére is következtetni lehet.

A 47-es ásatása során talált leleteket a kerékpárút-építés és a sportcsarnok-beruházás kapcsán talált többi tárggyal együtt, a Tornyai-múzeum felújítása után, tehát várhatóan két éven belül szeretnék kiállításon bemutatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy Suzuki a 45-ösön

Hódmezővásárhely - A 45-ös főúton Szentes és Hódmezővásárhely között a 41-es km-kő közelében árokba… Tovább olvasom