Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

600 alkotást bírál mától a Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije

Hódmezővásárhely - Minden korábbinál több, közel hatszáz műalkotással neveztek elismert és amatőr művészek a Vásárhelyi Őszi Tárlatra. A zsűri a hagyományos technikával készült festmények, grafikák és plasztikák mellett különleges tárgyakról is ítéletet mond.
Lezárult a nevezés a Vásárhelyi Őszi Tárlat idei kollekciójára, a sikeres híradások és a kiállítás országos nívója minden korábbinál több művészt indított arra, hogy nevezze alkotását a megmérettetésen – a hét végéig összesen 582 mű érkezett a zsűrizés helyszínére, az Alföldi Galériába. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója kiemelte: az évtizedes mennyiségi rekord mellett úgy tűnik, a művészeti színvonal is különösen erősnek bizonyult idén, ám ennek eldöntése a szakmai grémium feladata lesz.

– Hétfőn délelőtt kezdődik meg a művek zsűrizése, a feladatra neves szakértőket kértünk fel, többek között Szalay Ferenc és Földi Péter festőművész, Kiss György és Szmechányi Boldizsár szobrászművész, Pázmándy Antal iparművész, Pogány Gábor és Prokay Gábor művészettörténész vesz részt az alkotások értékelésében – foglalta össze az igazgató.

Megtudtuk: bár a tárlat eredetileg meghívásos, nagyon sokan, értesülve a kiállítás lehetőségéről, felkérés nélkül is nevezték alkotásaikat. Mivel a kiállítók célja nem egy művészeti elit propagálása, hanem a legszebb, legértékesebb alkotások közkinccsé tétele, így akár amatőr alkotók remekei is a tárlat részei lehetnek – ha úgy határoz a grémium. A zsűri emellett arról is dönt, hogy kinek adományozzák a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.

– A hagyományos technikával készült festmények, grafikák, plasztikák mellett kaptunk a jelenlegi kategóriáinkba nem besorolható műveket is, ám úgy vélem, kivételesen értékes és esztétikus műalkotás például az, amely egy plasztiklapok közé fogott fémhálóra aranyszállal szőtt, szibériai szarvasos követ formál. Személy szerint szívesen látnám az azonosíthatatlan műfajú alkotást a kiállított tárgyak között – tette hozzá Nagy Imre.

A műveket egyébként Budapesten gyűjtötték össze, ahol sokaknak az keltette fel az érdeklődését, hogy hazánkban egyedülálló módon 1954 óta minden évben megrendezték a szemlét. A kiállítást a hagyományoknak megfelelően október első vasárnapján nyitják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl a húszezredik látogatón

Hódmezővásárhely - Három éve, hogy átadták Vásárhelyen a Holokauszt Múzeumot. A Terror Háza… Tovább olvasom