Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

60 dolgozót küldtek el az Alföld Porcelán Edénygyárból

Hódmezővásárhely - Hatvan dolgozóját bocsátotta el a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár. Az igazgató a pontos létszámról nem nyilatkozhatott. A cég az idén nem két, hanem három-négy hétre áll le, s a csökkenő kereslethez igazítja a termelést.
Hatvan embert bocsátott el a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt., amelynek évi 11 millió darabos termelése meghaladja a többi belföldi porcelángyárét. Termékei 80 százalékát francia, német, osztrák piacokon értékesíti, ahol jelentősen csökkent irántuk a kereslet.

Tímár Tibor, a cég vezérigazgatója a létszámleépítéssel kapcsolatos érdeklődésünket azzal hárította el: ez ügyben ő nem nyilatkozhat, azt csak a cég francia tulajdonosa, a Guy Degrenne S. A. teheti meg. Azt azonban elmondta: a három műszakban működő, körülbelül 300 dolgozót foglalkoztató, háztartási és vendéglátó-ipari porcelántermékeket előállító vállalatnál már nem dolgoznak határozott időre szóló szerződéssel rendelkező munkások. Illetve megváltak a szintén hasonló módon alkalmazott rokkantnyugdíjasoktól és a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóktól is.

Busz a bejáratnál. Kevesebb embert kell elszállítani. Fotó: Tésik Attila
Busz a bejáratnál. Kevesebb embert kell elszállítani.
Fotó: Tésik Attila

– A leszűkült piac miatt az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. karácsony előtt nem a szokásos két, hanem három-négy hétre is leáll, s a kereslethez igazodva átszervezzük a termelést is – vázolta a soron következő lépéseket a vezérigazgató.

Imerys: teljes gőzzel

Nem fogja vissza a termelését és nem is áll le az Imerys Magyarország Tűzállóanyaggyártó Kft. – tudtuk meg Kühn Zsolttól. A cég pénzügyi igazgatója hozzátette: az égetési segédanyagokat készítő francia tulajdonú cég számára most következik az év végi hajrá.

– Vásárhelyen nem jelentettek be csoportos létszámleépítést, de azt nem is kell megtennie egy cégnek sem, ha azoktól a dolgozóitól válik meg, akiknek lejár a szerződésük – válaszolta érdeklődésünkre Kriskó Erika, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Hivatal sajtóreferense.

Szemérmesen hallgatnak az edénygyári dolgozók is, hiába faggattuk őket. A reggeli és a délutáni műszakkezdés előtt is megpróbáltunk beszélni velük, de kiderült, csak annyit tudnak: küldtek el dolgozókat az üzemből, de a pontos létszámukat senki sem ismeri.

– Nagy a titkolózás, a gyár vezetői nem árulnak el semmit, úgyhogy csak szóbeszédből ismerjük a dolgokat – mondta egy névtelenséget kérő dolgozó, akivel a gyárkapun kívül beszélgettünk. – Hallottunk az elbocsátásokról. De amikor szóvá tettem, panaszra megyek a polgármesterhez, azt mondták: ha nem szeretnék röpülni, ne nyissam ki a számat – tette hozzá.

Találtunk olyan edénygyári dolgozót, akit azzal küldtek haza, hogy nem kell munkába mennie. Szintén csak neve elhallgatása mellett mondta: tulajdonképpen kirúgták, de állományban maradt, míg havi részletekben ki nem fizetik a végkielégítését.

Villeroy: háromhetes leállás

Az építőipar csökkenő termelése miatt szokásosnál hosszabb lesz a karácsonyi szünet a vásárhelyi Villeroy & Boch Magyarország Zrt.-nél. Ahogy arról korábban már beszámoltunk: a szaniterárut előállító, ezer dolgozót foglalkoztató cégnél a szokásosnál egy héttel korábban már december 14-én leállítják a termelést, de senkit sem bocsátanak el.

Olvasóink írták

 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 04. 10:56
  „JANKA2! Nem tévedtem én az edény gyár rt.-ről írtam!”
 • 4. eperjesigyorgyne 2008. december 03. 17:33
  „vasarhely éva u 5 2 em 5 a zsigmondy bela zrt l ddolgozom .jo munkahely nem panaszkodom”
 • 3. Janka2 2008. december 03. 11:54
  „Az Alföldi Edénygyár Rt, és a Villery & Boch Mo.Kft nem egy és ugyanaz. Külön cég a kettő, Ön a Villeroy-oshoz írt kommentet.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 03. 10:57
  „60.-fő?! Ez szemenszedett hazudság! Már is jóval több embert elkűldtek! Még olyanokat is akiknek nem járt le a szerződésük. Naponta több embert kűldenel el. Ezt nem én találtam iki ha nem a szomszédom ott dógozik még. De kitudja hogy meddig. Az az igazság hogy Kínából hórdják ide a pórcelánt és itt dekorálják és ráütik az Alfőld pórcelán emblémát. Az igazi Alfőld pórcelán meg nem kell senkinek sem mert sokkal drágább mint a Kínai. Hát így fest a helyzet. De jövőre is lesznek még elbocsájtások körülbelül még további 30.-50.-fő! Jövőre már csak 150.-fővel kívánják fólytatni a termelést! Úgy hogy megint csak megnő a munkanélküliek száma városunkban. Ezek után kérdem én hogy érdemes e ebben az órszágban becsületesen dólgozni? Ahol ki van a fizikai dólgozó szólgáltatva a munkaadó és a gyílkos kórmány kénye kedvének? És ezek után még várják a gazdaság fehéredését! Ezzel csak is azt érik el hogy bizony a segély melett elmennek feketén dólgozni az emberek. Mert ugye rávannak kényszerítve. De hát más választást nem is ad ez a gyílkos uralkodó kórmány! De igazuk is van akik majd feketén dólgoznak mert élni kell valamiből! Nincs kitől segítséget várniuk! És aki meg akar élni vagy hát egyáltalán élni akar az ezt a fórmályát választja a dólgoknak!”
 • 1. vadlab 2008. december 03. 06:13
  „11.15-én megjelent cikkre volt egy hozzászólásom: vadlab 2008.11.18. 19:24

  Szépek a számok. Fejleszteni is akarnak? O.o Na ennek létszámleépítés lesz a vége!

  És sajnos bejött. Lottoznom kéne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázoltak egy gyalogost Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vasárnap este fél hét körül egy kanyarodó autó gázolt el egy 56 éves férfit… Tovább olvasom