Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

60 éve a fogyatékkal élő gyerekekért

Hódmezővásárhely - Alig akad olyan vásárhelyi, aki ne hallott volna a Kozmutza Flóra Iskoláról. Az intézmény több, mint 60 éve áll a fogyatékkal élő gyerekek szolgálatában.
A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon, és Gyermekotthon súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok ellátására, napi iskoláztatására szakosodott intézmény. A Kutasi úti épületben, az idei tanévben 169 értelmében akadályozott gyerek és fiatal felnőtt oktatását, nevelését, habilitációját látják el. Az intézmény 39 településről fogad gyermekeket a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságok beutaló határozatai, javaslatai alapján.

60 éve a fogyatékkal élő gyerekekért - GALÉRIA

A tanulói létszám, a szabad iskolaválasztás bevezetése óta évről-évre nő. Bárcsak Csongrád megye tartozik a Kozmutza beiskolázási körzetébe, idén is több, más régiókból, illetve a határon túlról érkezett diák tanul náluk. Az intézményben a gyógypedagógiai-óvodai, illetve általános iskolai ellátás mellett, a megyében egyedüliként készségfejlesztő, szakiskolai oktatás is folyik, ahol az általános iskolát befejező, sajátos nevelési igényű, értelmileg középsúlyos fokban akadályozott tanulók egyszerű, betanulást igénylő munkafolyamatokat sajátíthatnak el. Az iskola egy korai fejlesztő csoportot is működtet, három év alatti gyermekek számára, illetve hat, tanköteles korú, súlyosan-halmozottan fogyatékos fiatal iskolai foglalkoztatásában, ambuláns ápolásában is részt vesz. A vásárhelyi iskola a bejárós diákok számára diákotthont, a gyermekvédelmi szakellátásra szorulók számára pedig gyermekotthont tart fenn. A Kozmutza Flóra egy - rajtuk kívül öt gyógypedagógiai intézetet integráló - regionális iskolai hálózat anyaintézménye is.

- A gyerekekkel minden évfolyamon gyógypedagógusok, logopédusok, szaktanárok és konduktorok foglalkoznak, de a nevelő munkát segítők is mind szakképzettek. A Kozmutzában egy magasan képzett, innovatív szemléletű tantestület dolgozik. A gyógypedagógiában ugyanis, a legjobbra törekvés létkérdés - mondta el Megyesi Istvánné, az iskola igazgatója.

60 éve a fogyatékkal élő gyerekekért - GALÉRIA

Az oktatás, nevelés mellett az iskola nagy hangsúlyt fektet a családsegítő munkára, valamint a fogyatékkal élők iskolán kívüli életkörülményeinek javítására.

- Az iskola és a családok közötti kapcsolat példaértékű. Sok esetben a szülők nem ismerik jogaikat, lehetőségeiket, a segítségkérés különféle formáit. Az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy nehéz élethelyzetük megoldásához megfelelő tájékoztatást nyújtson. Szervezett programok keretén belül gyakorlati tanácsokkal is ellátjuk őket, illetve meghívott szakemberektől tájékoztatást kaphatnak minden olyan kérdésben, amely segíti őket eligazodni fogyatékkal élő gyermekük nevelése során felmerült problémák megoldásában - árulta el Imre Ernőné, igazgatóhelyettes.

Az iskola fontos társadalmi feladatot lát el a sérült fiatalok beilleszkedését segítő, valamint a végzett tanulók munkaerő-piaci elhelyezkedését előmozdító tevékenységével, továbbá az általános közoktatási intézményekben, az egészséges gyerekek közt integráltan tanuló akadályozott gyermekek fejlesztésében való részvétellel.

60 éve a fogyatékkal élő gyerekekért - GALÉRIA

- Ahol lehet ott állandóságra és fegyelemre neveljük a diákjainkat, akik így képessé válnak bizonyos feladatok ellátására. Vannak akik külső munkahelyekre járnak ki, és vannak akik belső műhelyekben vagy az iskolai kertészetben dolgoznak. Bár sok diákunk szereti a rendszerességet és a monoton munkavégzést is jól tűrik, a legtöbb végzett csak személyes ismeretség útján tud elhelyezkedni. Az országban még mindig kevés cég foglalkoztat enyhe fokban sérült vagy középsúlyos szellemi fogyatékosokat - magyarázza az igazgatóhelyettes asszony. Aki azt is elárulta, az iskola évtizedek óta végez nyomon követési vizsgálatokat, amelyekből visszacsatolásokat kapnak a munkájukra vonatkozóan. Az elért eredmények ismeretében tovább fejleszthetik az alkalmazott pedagógiai módszereket.

A Kozmutza igazgatónője mindehhez hozzátette, az iskola a nem-fogyatékkal élők körében illetve a gyógypedagógus szakmán belül is aktív szerepvállalásra törekszik. - A legtehetségesebb diákjaink állandó szereplői nemcsak a város, de a régió, az ország nagyobb sport- és kulturális rendezvényeinek is. Az elért jó eredmények bizonyítják hogy a fogyatékkal élők is képesek kimagasló teljesítményre. A Kozmutza Flóra Iskolának nagyon pozitív társadalmi megítélése van. Az emberek megbecsüléssel és empátiával fordulnak az itt dolgozók felé. Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy minden évben több száz, szakirányú felsőoktatási képzésben tanuló hallgató keres meg minket azzal, hogy az egyetemi gyakorlatát nálunk szeretné teljesíteni. Az iskola számukra is nyitott. Évek óta biztosítunk gyakornoki helyeket a gyógypedagógus illetve más pedagógiai és szociális területen tanuló főiskolai hallgatók számára.

Olvasóink írták

 • 8. DMagóg 2012. október 23. 17:08
  „Tisztelet és elismerés ezen pedagógusoknak, akik gyógyító pedagógusok! Ám, azt hiszem, többek, mint pedagógusok, talán inkább gyógyítók! A neveltjeiknél hálásabbak szinte elképzelhetetlenek! Ez adhat Nekik hatalmas erőt, a nem mindennapi feladataikhoz. Ezt látni, s érezni kell! Tegyünk meg értük mindent, amit megtehetünk! Neveltjeik őszinte tekintettel hálálják meg a számukra felfoghatatlan törődést! Segítsük Őket!”
 • 7. nie 2012. október 23. 08:47
  „kedves gyp! köszönöm a meghívást, elképzelhető, hogy egyszer élek vele.
  Egy polgár? egyetértek, hasznos ötlet!”
 • 6. Egy_polgár 2012. október 22. 18:55
  „Lehet, azért nem kapnak munkát, mert a munkaadó nem tudja, hogyan viszonyuljon ezekhez az emberekhez, vagyis egyszerűen fél tőlük. Talán több pénzt lehetne fordítani olyan munkahelyek létrehozására, ahol ezek a speciális emberek mindenféle normakényszer és egyéb cseszegetések nélkül tudnának dolgozni.”
 • 5. Vöröske 2012. október 20. 21:10
  „Minden tiszteletem az iskolában tanítóknak,nevelőknek.Ismerek pár embert onnan és ők még elhivatottságból és szeretetből segítik ezeket a gyerekeket.Nem bántani és lenézni kellene őket,hanem tisztelni és segíteni a munkájukat.Ezekkel a gyerekekkel elérik,hogy valamennyire önállóak legyenek.Aki meg nem érti miért van ennyi sérült gyermek annak elmondanám,hogy minden 100 megszületett babából 4 betegen születik,ebből 2-t nem tudnak megmenteni,vagy meggyógyítani,még a mai modern orvostudománnyal is.Sajnos bármikor előfordulhat szülés közben oxigénhiány,vagy sérülés és akkor előfordulhat,hogy sérült lesz a gyermek.És erről NEM tehet a szülő!Örülj neki grafika88,hogy nem tudod mit jelent ez!”
 • 4. gyp 2012. október 20. 08:49
  „Nyitva áll a kapu mindenki számára, meg kell nézni saját szemmel mi folyik az intézményben!! Kedves nie, lehet jönni! A közvetlen tapasztalás mindig nagyon hasznos tud lenni!! A készségfejlesztő speciális szakiskolából kikerülők közül valóban kevesen dolgoznak, de az egyetemekről, szakközépiskolákból kikerülők ugye mindenki?????!!!! Ez nagyon borzasztó hozzáállás!
  Szép napot mindenkinek!”
 • 3. Lázárhelyi 2012. október 20. 08:23
  „1. grafika88!
  Menj el egy ilyen intézmény elé, úgy négy óra körül, s meglátod!”
 • 2. nie 2012. október 19. 15:16
  „Öndicséret nem büdös?
  Mi lesz a szakiskolát elvégzett tanulókkal? Munkát is kapnak? Ki alkalmazza őket?”
 • 1. grafika88 2012. október 19. 12:39
  „Vajon MIÉRT van ennyi értelmi fogyatékos gyerek ????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai attasék a hódmezővásárhelyi laktanyában

Fegyver-, harcijármű- és eszközbemutatóval indult a Budapesti Katonai Attasétestület látogatása tegnap a vásárhelyi laktanyában. Tovább olvasom